The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

I Bryssel med (V) Kronoberg

Publicerad 2008-04-20 16:38:54 i Resor

Då var man tillbaka hemma igen, borta bra men hemma bäst.

Resan har varit trevlig. Intressanta föreläsningar och möten, men främst kul att umgås med sina partikamrater på ett annat sätt än på vanliga partimöten. Vi besökte EU-parlamentet och lyssnade på olika föreläsare, bland annat Eva-Britt Svensson som var den bättre av dem. Mycket intressant! Sen besökte vi även NATO-högkvarteret för en föreläsning av en från försvardepartementet. Intressant att höra att NATO faktiskt styrs på ett betydligt mer öppet och "demokratiskt" sätt än EU. Föreläsaren raljerade ständigt över EU:s "franska mysticism". Fick uppfattningen att EU-parlamentet måste vara byråkratins högborg, därför känns det nu ännu mer tragiskt att vi lämnar ifrån oss mer och mer makt till detta spektakel utan att folket får säga sitt om det. 

Bryssel är också en fin stad, i alla fall vissa delar. Den moderna delen av staden består till stor del av EU-parlamentet med tillhörande skrytbyggen i glas, metall och betong. Knappat något att fascineras över. Annat var det i den älde delen, med framför allt La Grand Place omringat av fantastiska byggnader från 1400-talet, stadshuset är verkligen helt otroligt! Fascinerande var också att staden är helt och hållet tvåspråkig med franska och nederländska, allt skrivs på båda språken. En intressant detalj med Bryssel i övrigt är de totala kontrasterna som möter en. Gamla ståtliga 1400-tals byggnader står vägg i vägg med fula 2000-tals byggnader, porrbutikerna ligger vägg i vägg med livsmedelsaffärer och ingen tycks anse att det är något märkvärdigt, det luktar suspekt av gräs från apoteken osv.. Märkligt.

Hur som helst var det en kul resa.

image16

Mot Bryssel! Vacker solnedgång över norra europa.

image17

Vårt hotell - President Nord - som inte på något sätt levde upp till de tre stjärnor som utlovades. Vi kände oss naturligtvis tvingade att liva upp det lite med en färgglad affisch från VSF Växjö. Så vitt jag vet sitter den där än.

image18

EU-parlamentet. Så här, med lite växter och träd med på bilden så blir byggnaden ändå hyffsat vacker.

image19

Det enda kortet jag hann ta på NATO-högkvarteret innan vakten viftade och skrek "No camera!!". På liknande ställen i Sverige finns ändå skyltar som säger att fotografering är förbjuden, det gjorde det inte här.

image20

Stadshuset på Grand Place. Ståtlig byggnad. Dock aldeles för stor för att på något smidigt sätt i sin helhet komma med på bild.

image21

Vi lämnade Bryssel, byråkratin, krigshökarna och porrbutikerna precis då regnet kom och möttes av ett soligt Skandinavien med fin utsikt över Öresund. Härligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela