The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Flummet står Major Björklund för

Publicerad 2008-01-15 23:51:41 i Allmänt

Inte nog med att barn allt oftare blir stämplade med en bokstavskombination i pannan så fort de inte passar in i mönstret av lugna och väluppfostrade barn. Nu ökar pressen ytterligare när Björklund nu inför skriftliga omdömen redan från första klass. Är detta verkligen vad barnen behöver för att lära sig mer i skolan? Jag som hade gissat på att receptet var någon form av kombination av fler lärare, mindre klasser, fler kuratorer, mer individuellt stöd till den som behöver osv.
Låt barnen vara barn istället, sjuåringar ska inte behöva känna prestationsångest redan då, det kommer i sinom tid ändå. Kraven på barn och ungdomar är redan skyhöga i form av snedvridna utseendeideal, klädesmärken osv. Bättre då att utnyttja det faktum att barn i den åldern tycker det är kul och spännande att lära sig nya saker, det finns med andra ord inget behov av en "morot" i form av betyg, om det nu är det man eftersträvar. Men visst, borgarjuntan försöker väl göra sitt bästa för att så tidigt som möjligt stämpla dem som de i framtiden vill ska bli deras städhjälp. För det är precis vad saken handlar om, att snarast placera barnet i rätt fack så att det tidigt vet om det finns hopp för honom eller henne framtiden eller ej.

DN, SvD, Aftonbladet

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2008-01-16 10:06:36

Jag kan förstå din indignation över den regering och den politik som förs i Sverige. Men jag tror nog att du ska försöka låta bli att göra det misstag som många vänstergrupper tidigare och fortfarande gör. Nämligen att använda uttryck som kan uppfattas som "vänsterflum" och icke relevanta. Sveriges regring är ingen junta i den bemärkelsen som junta faktiskt betyder.

Risken är att man blir missförstådd som någon flumvänsterperson e.d.

Jag tycker du har en bra insikt om det politiska och samhälliga livet både nationellt och internationellt. Men använd "normala " och förklarande ord i dina inlägg så tror jag att fler förstår på rätt sätt.

Postat av: livelev

Publicerad 2008-01-17 04:02:36

Flumskolan, om man med den menar läroplanerna Lpo94 och Lpf94, arbetades fram och röstades igenom i riksdagen under den förra borgerliga regeringen. Av någon anledning håller allianskramarna väldigt tyst om det.

Dessutom anklagades redan Folkskolan för att dalta med barnen, så det är ingenting nytt i Björklunds dravel.

Vad värre är, är det faktum att lärarnas kompetens att bedöma kunskaper ifrågasätts. Ett utvecklingssamtal ger nämligen mycket mer information till föräldrarna än ett skriftligt omdöme. Nu får vi istället ett system med skriftlig bedömning som inte har någon annan effekt än att det märker barnen under resten av deras skolgång. Agnarna ska sållas från vetet så fort som möjligt.

Varför inför man inte betygen redan på BB för? De skulle bli ungefär lika rättvisande.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela