The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Rysskräcken florerar

Publicerad 2008-01-13 18:40:00 i Allmänt

Kan tycka att det är smått komiskt att från och till, anno 2008, fortfarande läsa om det stora hotet från öst. Idag är det ledaren i DN som tar upp rysslands kränkningar av andra länders luftrum som ett potentiellt hot mot Sverige. Men tänker man efter en aning, och frågar sig vad ryssen kan tänkas ha av Sverige, finner man inte mycket. Har Sverige över huvudtaget något som Ryssland inte redan har? Det enda vi har att erbjuda är skog, järnmalm och Volvobilar och jag tror att ryssen klarar sig alldeles utmärkt utan det sistnämnda.

Men vad är då det reella hotet mot landet och vår suveränitet, det som tidningarna verkligen borde förfasas över och skriva åtskilliga spaltmeter om? Varför inte det faktum att USA ständigt kränker andra länders luftrum då de flyger runt, kidnappar folk, och sedan skickar dem till tortyr hos diverse obskyra regimer som de gjorde i det kända fallet med egyptsierna? Eller varför förfasas inte tidningarna över det faktum att vår försvarsmakt numera är en legoarmé som vi hyr ut till högstbjudande för att sprida västvärldens ideologi runt om i världen, snart även i NATO:s namn? Eller varför inte den konstitution som ska stå över vår egen grundlag och som folket knappast kommer få säga sitt om?

Dessa känns som verkliga hot mot allt vad suveränitet och demokrati heter.

...men man kan ju åtminstone glädjas över att moderaterna fortsätter sin utstakade kurs neråt i opinionsmätningarna. Stödet för regeringen är nu nere på 38%. T minus 38% and counting...

Kommentarer

Postat av: Viktor

Publicerad 2008-01-13 22:57:40

Hade det varit för si så där 80 år sedan hade jag sagt välkommen ;)

Postat av: Nissepisse

Publicerad 2008-01-14 00:00:56

Jävla sosse!

Postat av: Chris

Publicerad 2008-01-14 08:22:50

Instämmer i allt utom det sista! Puss!

Postat av: Anna

Publicerad 2008-01-14 09:53:14

Bra kommentar ang. rysskäck. Det är såå gammaldags och omodernt... Dagens Nyheter borde resa till Ryssland och titta lite runt om vad som händer. Vi bryr os inte så mycket om Sverige :))

Postat av: Per

Publicerad 2008-01-14 12:31:48

Det är lätt att stoppa huvudet i sanden. Militärmakt ger stöd för diplomati och förhandlingar och medverkar till att ge ett land möjlighet att skaffa sig fördelar gentemot grannländer. Den som är ryggsradslös kan inte kräva sin rätt utan får agera undanfallande och får finna sig i att bli överkörd, vad det än gäller. Ryssland är ingen demokrati, det är en enpartistat styrd av en representant från det gamla KGB. För övrigt var det bara 66 år sedan rysk trupp stod 20 mil från Stockholm, men det historiska perspektivet är ju inget du bryr dig om.

Postat av: Sass

Publicerad 2008-01-14 18:17:40

Rysskräck?

Nej snarare realism. Ryssland har inte gjort upp med sitt totalitära och imperialistiska förflutna.

Ryssarna har inte ens gjort upp med alla de som mördades under Gulag epoken 119-1992 mer än 20 miljoner samt 27 miljoner fångar.

ETC skriver idag mycket bra om detta.

"Ryssland spar Gulag under mattan"

"Den tysk som inte känner till Auschwitz är förmodligen blind, döv och verklighetsfrånvänd.
Att vara ryss och helt ha missat historien om Gulag är däremot inte svårt. Det Lenin och Stalin kallade ?koncentrationsläger?, tillhör den del av historien som Ryssland helst vill förtränga."

Om man som Putin hyllar Stalin måste man ta hans imperialistisk tendenser på allvar.

?Under hans period som ledare utvidgades landets territorium; man gick segrande ur det största av krig ? Stora fosterländska kriget; den industriella- och kulturella revolutionen förverkligades.?

Ryssland vill inget med Sverige idag men det är som att leva med en galen björn. Om björnen löper amok måste du ha möjlighet att hålla den tillbaka om du inte vill av misstag dödas.

http://etc.se/artikel/16468/ryssland-sopar-gulag-under-mattan

Postat av: Avlo

Publicerad 2008-01-14 18:34:19

Per och Sass.

Må så vara att Rysland inte är det demokratiska av länder, att ledaren är smått totalitär och att de verkar köra sitt eget race. MEN. Jag anser att den ständiga rapporteringen om kränkningar av andra länders luftrum osv inte står i proportion till hur verkligheten ser ut. Särskilt inte då rapporteringen av sådant som borde vara av större intresse (det jag nämnde i bloggen) är minst sagt medioker.

Postat av: pATRICK

Publicerad 2008-01-15 02:05:02

Allt det är som du förfasar över debateras också, men inte samma dag som "ryssskräcken". Så länge Rysland är så instabilt (demokratin är lika borta som den i USA) så behöver vi hålla en viss vaksamhet.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela