The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Vem vill köpa läkemedel av en 15-årig sommarjobbare på Statoil?

Publicerad 2008-01-05 13:07:49 i Allmänt

Planerna på att sälja ut Apoteket är i full gång. Socialminister Hägglund skriver idag i DN att Apotekets monopol ska styckas upp så mycket som möjligt för att på så sätt underlätta för framtida konkurrenter. Men jag undrar vad följderna blir.
Hur blir det med tillgängligheten, kommer privata aktörer ha något intresse av att öppna apoteket i mindre orter som Moheda i Småland eller Pajala i övre Norrland? Som det är nu kan ju Apoteket ha verkamhet i mindre orter som mer eller mindre går med förlust, då företaget tjänar desto mer i de större städerna. Vilket privat företag kommer satsa på en mindre ort om det innebär förlust?
Kommer läkemedlena bli billigare av att man tar bort monopolet. Läkemedlena idag är ju kraftigt subevntionerade, kommer kunderna få samma högkostnadsskydd som idag?
Om det nu bara är det receptfria som släpps fritt på marknaden, vem ska ta hand om de receptbelagda läkemedlena som faktiskt står för den absolut största kostnaden för apoteken? Vem garanterar att priserna på receptbelagt inte ökar markant för att Apoteket ska kompensera för förlusten från de receptfria?
Hur garaterar man att kunden får samma service av personal på ICA eller Statoil, som det får nu av utbildad personal på Apoteket? Hur garanterar vi att outbildad personal hanterar läkemedel på ett adekvat sätt, det är ju inte godis det handlar om.

Vi får se hur det slutar, fortsättning följer...

Kommentarer

Postat av: Viktor

Publicerad 2008-01-05 19:08:15

I norge har det blivit dyrare men däremot har tillgängligheten förbättrats har jag för mig. Men det är klart, Hägglund är ju en högertok som de flesta andra och kan genomföra beslut som är nog så rättvisevidriga. Sen att han verkar "folkkär" gör det bara tragikomiskt :)

Postat av: Robin Hood

Publicerad 2008-01-06 04:14:41

Byt ut läkemedelsförsäljning mot annan valfri bransch på den fria marknaden så har du dina svar.

"Vem vill köpa läkemedel av en 15-årig sommarjobbare på Statoil?"

- Behöver du en apotekare går du till en apotekare, söker du en 15-årig sommarjobbare på Statoil när du behöver en optiker, frisör, läkare, målare, snickare, veterinär, advokat eller tandläkare?

Tre länder i världen har ett apoteksmonopol, ett av dem är Sverige, de två andra är Kuba och Nordkorea.

Postat av: Avlo

Publicerad 2008-01-06 10:16:52

Robin Hood

Jo, om det vore så enkelt. Men nu är ju inte läkemedel vilken annan vara som helst, eller hur? Även den enklaste huvudvärkstablett kan vara livsfarlig om den används på fel sätt. Är det då rimligt att ve, som helst står och säljer dessa varor? För det är ju precis vad det hela handlar om. ICA med flera står i kö för att få börja sälja receptfria läkemedel i godishyllan, ser du inga risker med detta?

Postat av: livelev

Publicerad 2008-01-06 13:52:48

I det nyliberala Sverige omfattas även barnen av valfriheten :-)

Det förstår du väl själv. Inte kan vi väl ha det som på Cuba och i Nordkorea heller. Fri sjukvård och fri medicin. Hur skulle det se ut?

Det viktiga är faktiskt inte tillgängligheten, utan att så många som möjligt ska kunna tjäna pengar på handeln!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela