The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Fribelopp vs. studiemedel

Publicerad 2008-07-29 23:10:00 i Politik

Glömde skriva om det, men jag och en kamrat från VSF fick en debattartikel publicerad i Smålandsposten i fredags. Det var ett svar på en artikel skriven av ordföranden i liberala studentförbundet i Växjö som skrev att bästa sättet att minska studenternas eviga stress över sin ekonomi är att höja fribeloppet och låta studenter arbeta mer. Vi höll inte direkt med och svarade därför med följande text:

----------

Fribeloppet är inte det stora problemet


Vänsterns Studentförbund är väl medvetna om de problem som studenter ställs inför gällande ekonomin, detta belyste förbundet i sin kampanj "Vägra Vara Tacksam" i oktober 2007 som syftade till att höja studiemedlet med 1 500 kronor.

Fribeloppet är i dag cirka 44 000 kronor per halvår vilket ger en samlad inkomstgräns på 88 000 per kalenderår. I genomsnitt måste en student tjäna cirka 7 333 kronor extra per månad för att studiemedlet överhuvudtaget ska ifrågasättas. Arbetet måste vara synnerligen välbetalt så till vida man inte arbetar väldigt mycket vid sidan av sina heltidsstudier, och nog finns det studenter som klarar av denna ekvation. I sig är det inget problem med ett höjt fribelopp, men så till vida man inte har ett välavlönat extraarbete eller inte är i behov av att sova så gagnar det ingen. Ett höjt fribelopp medför snarare en inbyggd orättvisa där vissa studenter får möjligheten till en god ekonomi genom extraarbete, medan andra som exempelvis småbarnsföräldrar inte har samma möjlighet till arbete vid sidan om. Hur många studenter, som inte prioriterar bort hela sin fritid, har tid att jobba mer än de 40 timmar som är avsedda för studier i den mån att fribeloppsgränsen passeras?

Enligt högskoleverket arbetar 46 % av heltidsstudenterna upp till tio timmar i veckan vid sidan av sina studier. Hur påverkar detta studieresultaten? Jansson skriver att studenter har en osäker ekonomisk situation, men detta löses bäst genom ett höjt studiemedel och inte genom mer arbete vid sidan om. Då skrämmer vi inte bort människor från att studera, och de som redan studerar kan säga upp sig från sina extraarbeten och därmed lägga mer tid på studier vilket i sin tur kommer gagna studieresultaten. Fribeloppet och framför allt ett höjt sådant står i direkt motsats till tanken att heltidsstudier ska vara en heltidssysselsättning. Studenter ska naturligtvis studera och inte lägga sin tid på att arbeta.

Jansson säger sig sakna alternativ till skuldsättning och skriver "jag påpekar vidare att det är skrämmande att fribeloppet mer eller mindre inte ger studenter andra alternativ än att skuldsätta sig vid CSN". För honom verkar skuldsättningen inte vara ett problem, då han tjänar så pass mycket att fribeloppet blir ett problem istället. Då fribeloppet enligt honom är för lågt, är det för Janssons del bara att arbeta mer, förlora sina studielån och därmed slippa skuldsättning. Det bättre alternativet hade naturligtvis varit en höjning av studiemedlet, och framförallt bidraget. Vänsterns Studentförbund ser i slutändan att ett system med studielön införs för att garantera studenter en skälig ekonomi utan lån. Först då kan vi uppnå en situation där studenter inte behöver oroa sig för sin ekonomi och i stället helt kan fokusera på sina studier.

---------

Andreas Janssons, ordförande för Liberala studenter i Växjö, orginalartikel finns att läsa här

SMP

Andra bloggar om , , , ,

Kommentarer

Postat av: Martin Bagge

Publicerad 2008-08-07 23:50:22

applåd

Men iofs. Vår käre statsminister har ju själv slöat igenom ett civilekonomprogram (inte det nya dårå!) så därmed borde alla kunna det.

(Tur att det finns studieprogram/-kurser som faktiskt är heltidsstudier och inte lallande trams på 6h/vecka med lärarkontakt. heltid ÄR heltid! höjt studiemedel för höjt fribelopp!)

Postat av: Martin Bagge

Publicerad 2008-08-07 23:53:03

Tänkte jag kunde bjussa på en rätt skön gliring från Leijonborg i ämnet heltid är heltid och arbeta brevid studierna.



"Vår statsminister hade väldigt stor tur under sin studietid. Han fick ett arbete som innebar att han satt i en reception där egentligen ingen passerade. Han hade alltså mycket goda möjligheter att plugga på arbetstid. Det har lett honom till att argumentera för att det bör vara möjligt att kombinera studier och arbete på ett framgångsrikt sätt.



Alla har inte riktigt lika stor tur. Det finns också möjligen ännu mer krävande studier än de som vår statsminister bedrev. Jag tror också att vår statsminister håller med mig om att studiemedlen bör vara av sådan storlek att de medger heltidsstudier utan extraarbete. Det är inte så att

vi planerar att sänka studiemedlen för att på det sättet driva ut människor i arbete."



Från interpellationsdebatten den 24/1 2007. (§10 anf. 38 om man ska va noga)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela