The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Go Ireland!

Publicerad 2008-06-13 19:07:11 i Politik

Irland har nu vågat göra det som Sverige inte vågar, fråga folket om vad de anser om Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag som innebär större överstatlighet, mer militarisering och mindre folkmakt. Det irlädska folket hade vett nog att säga nej till denna galenskap, ett 'nej' som förhoppningsvis nu sätter rejäla käppar i hjulet för det överbyrokratiska fiaskot EU. 

Att EU inte är folkligt förankrat är tyvärr ingen nyhet, sist det begav sig röstade både Frankrike och Holland nej till konstitutionen, och hade fler fått möjligheten att rösta hade säkerligen de allra flesta också röstat nej. I Sverige har en majoritet av folket länge varit skeptiska till EU, och då är det logiskt att de EU-vänliga makthavarna i vårt land inte vill ha en omröstning. Istället fördummas det svenska folket genom att regeringen påstår att frågan är allt för komplicerad för vanligt folk att förstå. Fantastiskt.

Intressant blir nu att se hur EU går vidare med detta. Enligt fördraget måste samtliga medlemsländer säga Ja innan en förändring kan ske, men tidigare har liknande problem löst sig genom att erbjuda undantag och schyssta förmåner till landet i fråga. Underbara demokrati, röstar ditt folk fel så kanske du kan mutas till att se åt ett annat håll när förändringen genomförs bakom ryggen på dig.

Hoppas detta blir en vändpunkt för hela EU-apparaten. För att förankra EU hos de breda massorna måste pengarna läggas på annat än militarisering och överstatlighet. Makten ska finnas hos folket och de enskilda medlemsländerna, inte hos eliten i Bryssel. Det är inte konstigt att saker och ting aldrig går som planerat för dem då alla redan vet att EU med gällande normer enbart leder till en försämrad arbetsrätt, krigsretorik, mindre demokrati och annat som är främmande för vanligt folk.

DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB

Läs även andra bloggar om , , ,

Kommentarer

Postat av: David

Publicerad 2008-06-13 20:43:37

Ett demokratiskt EU förutsätter överstatlighet. Och glöm inte att ett demokratiskt EU innebär att 90 miljoner tyskar kan rösta igenom en hel del.



Är det verkligen ett demokratiskt EU du vill ha? Är det inte snarare så att du är emot internationellt samarbete överhuvetaget?

Postat av: blö

Publicerad 2008-06-14 00:13:41

livet är orättvist.

Postat av: Lars Erik Forsberg

Publicerad 2008-06-14 13:13:41

Hej!

Nejrösterna på Irland motsvarar ungefär 0.13% av alla människor i EUs alla 27 medlemsstater. Genom att dessa ca 650000 människor säger nej får vi ett svagare EU, ett EU som skall ta sig an klimatfrågan, höja rösten unternationellt för mänskliga rättigheter eller som ger ett större inflytande för de folkvalda i Europaparlamentet. Jag Är inte emot folkomröstning, men det måste ske på EU nivå, en röst för en fransman eller irländare måste ha lika tyngd som en svensk portugis eller rumän.Ett folkomröts nationellt Är reda rama döden för en sann demokrati. Eller vad skulle Du tycka om Blekinge eller Gotland genom en folkomrösning stoppade allt som vi försöker bygga i resen av Sverige. är det demokrati???

Jag håller dessutom med DAvid. Du måste vara rädd för internationellt samarbete, inklusiv överstaligheten i FN...

Postat av: Viktor

Publicerad 2008-06-16 13:28:28

FN är inte överstatligt överhuvudtaget då besluten som tas där kan ignoreras. Och visst är det ett problem när en så liten del av euopas befolkning styr en så pass betydande del av resten av befolkningen. Tyvärr är inte eu-konstitutionen en skrivelse som betonar sammarbete mellan stater utan hur stater ska agera som EU tycker. I och med att det varit ett antal folkomröstningar och de i långt om mycket har sagt nej finns nu värdlens chans för EU att bildas till något som är relevant och positivt! Tänk ett EU som bygger på sammarbete mellan fredliga och demokratiska stater, som skiter i att sänka andra länders ambitionsnivårer när det har att göra med miljö, arbetsrätt, marknadsregleringar eller liknande. Alvaro är knappast motståndare till internationellt sammarbete, snarare tvärtom. Om konstitutionen blir verklighet kommer EUs makt utvidgas betydligt, där stora minoriteter (och hela nationer) kan bli överkörda, vilket i sig är ett enormt problem. Sveroge kan till exempel ha mer restriktiva miljölagar än vad EU har, då det hämmar den inre marknaden. Heja internationellt samarbete, BU för EU!

Postat av: Alvaro

Publicerad 2008-06-16 17:41:39

Lars Erik Forsberg och David: Sedan när blev EU-kritik synonymt med kritik mot allt internationellt samarbete? FN är per definition inte demokratiskt då det styrs av fem länder med vetorätt. Lika lite som EU är demokratiskt då det styrs av en liten skara människor i Bryssel/Strasbourg utan kontakt med människorna de "representerar".



Heja internationellt samarbete, BU för EU



Gracias Viktor.

Postat av: Viktor

Publicerad 2008-06-20 23:47:15

Jag HOPPAS att EU kan bli till något som faktiskt är bra och som kan bära frukt för hela europa och inte som det är nu. EU-kritiken går långt bortom folkomröstnoningen 1994 om denna konstitution går igenom

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela