The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Uppror!

Publicerad 2008-03-13 19:37:39 i Politik

Bloggen har legat lite i dvala på sista tiden då praktiken och allt däromkring tar upp ungefär 102 % av min tid. Upp tidigt till praktiken, sen röntga röntga och röntga, för att sedan åka hem och lägga mig tidigt. Kort sammanfattning av mina dagar som praktikant :-) Det rullar på i alla fall, och om en vecka är första halvlek klar.

Upproret ja... ni som läser detta kan passa på att gå in på http://www.upproret.se/ och stödja sjuksköterskornas kamp för högre löner. Det är en viktig kamp ska ni veta. En nyutexaminerad sjuksköterska kan efter tre års universitetstudier och 200 000 i studieskulder kvittera ut en lön på 18 000. Medellönen för sjuksköterskor ligger på 21 000, för undersköterskor 17 000 och för läkare 45 000. Det skiljer alltså  4 000:- mellan att ha en kandidatexamen eller en gymnasieutbildning och 24 000 mellan att vara sjuksköterska eller läkare. Detta är inget annat än ett hån, att utbilda sig borde ge betydligt mer än så. Men vad kan man göra? Som bekant är inte vårdpersonal fria att strejka hur de vill, då detta kan utgöra en "samhällsfara". Men var går gränsen där lågavlönade och sönderstressade sjuksköterskor utgör en lika stor samhällsfara? Jag tror att den gränsen snart är nådd. Något måste göras för så här kan det inte fortsätta. Det ska inte behöva gå så långt att patienternas säkerhet måste offras för att få en värdig ersättning för arbetet man gör. Florence Nightingales tid då yrket var ett "kall" är förbi, nu ska arbetet resultera i en skälig lön och inget annat.

Sjuksköterskestudenter är däremot fria att strejka hur mycket de vill. Vad skulle hända om en hel årskull av sjuksköterskestudenter får för sig att helt enkelt inte bli tillgängliga på arbetsmarknaden genom att inte ta ut sin legitimation?

Det är en spännande tanke...

Läs även andra bloggar om , , ,

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2008-03-17 12:45:58

Du menar att du kommer plugga i flera år, med hundratals kronor i studieskulder och sen inte ta ut din legitimation? :)

Postat av: Avlo

Publicerad 2008-03-18 19:59:34

Skulle alla göra det så skulle det ge resultat, så varför inte? Om inte strejk, vad är till slut alternativet för att få upp lönerna?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela