The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Bilder från ESF-demonstrationen

Publicerad 2008-09-21 12:21:11 i Politik

Enligt arrangörerna var vi 15 000, enligt medierna 10 000, som tågade genom Malmö igår. Sanningen ligger säkerligen någonstans där emellan, för många var vi helt klart. Under nästan fyra timmar gick vi från Cronhielmsparken I Rosengård till Pildammsparken, hela 7,5 km avverkades och tåget var enligt tidningen en kilometer långt, så det måste ha varit en upplevelse att se det "utifrån". Själv gick jag tillsammans med Viktor och Peter i VSF:s block, mellan Vänsterpartiets och Ung Vänsters block.

En hel del folk väntade i Cronhielmsparken när vi kom dit vid ett.

En hel del folk var redan i Cronhielmsparken när vi kom dit vid ett

 

Den ena VSF-banderollen

Den andra VSF-banderollen

Vi tågar ut från Rosengård

   

Självklart fanns poliser där och höll ett vakande öga på oss...

...från luften...

..och här vid SEB som kvällen innan fått besök av ett gäng loosers som tyckte det var värt att svärta ner festivalen genom att krossa skyltfönster och klottra ner hela gatan.

 

Tråkigt nog var det Reclaim The Streets-festen som fick mest utrymme i medierna, inte för att ett gäng människor samlades på gatan för att dansa och ha kul, utan för att ett litet gäng smugit sig in bland dem för att förstöra det hela. Vi var där en stund men jag kan väl inte påstå att jag stödjer den anarkistiska idén riktigt. Däremot fascinerades jag över hur man kan samla så mycket folk och ta över en gata bara sådär, men hur man ska förändra samhället på det viset förstår jag inte. 

 

Media: SvD, DN,2,3,4 AB, AB2, Sydsvenskan,2,3,4,5

 

Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2008-09-21 13:26:21

Precis som du tyckte jag det var trist att det blev bråk på Reclaimet. Inte för att jag bryr mig om SEB:s fönster, men för att media är så våldskåta att gatsten alltid konkurrerar ut allt annat.

Men för att svara på din undran - om du studerar tidigare revolter och folkliga maktövertaganden - Från Paris 1870, Spanien 1933-36, Paris 1968, Köpenhamn 2007 ser man ganska snabbt att arbetarna har makten, just för att vi är många, och för att det är VI som gör ARBETET. Börsklipparna mättar inga munnar, men utan oss finns det ingen kollektivtrafik, el, värme, vatten, mat, bränsle... Så - när mängder av människor går ut på gatan och sätter sig upp mot polisen brukar det funka... speciellt om de samtidigt strejkar. Läs lite historia så kan du nog få en bättre förståelse för direkt aktion.

Postat av: Avlo

Publicerad 2008-09-21 13:55:11

62.198.223.148: Javisst, det går absolut att genomföra förändringar när massvis med folk går ut på gatan och säger sitt, det såg vi inte minst i Buenos Aires 2001 då tre presidenter avsattes inom loppet av några dagar. Men... det vi brukar få se på RTS-aktionerna är inget annat än töntigt. Du förändrar inte världen genom att slå sönder en bank, du förändrar inte heller världen genom att klottra ner kommunhuset på andra sidan gatan. Det enda du åstadkommer är att våra surt förvärvade skattepengar går åt för klottersanering och att den hederlige arbetaren kanske inte får sin lön då bankomaten har blivit söndersparkad. Om det är arbetaren som har makten och gör arbetet, varför då göra saker som endast går ut över andra arbetare och deras pengar? Jag har inget emot direkt aktion, men det ska inte likställas med stenkastning och vandalisering.

Postat av: Anonym

Publicerad 2008-09-21 16:53:23

Aktionerna mot aimpont är ett klockrent exempel på att det lönar sig att vara olydig. Aktionen var så vitt jag vet långt ifrån farlig, bara människor som demonstrerade utanför och tre modiga som hoppade in över staketet. Något mer än att hoppa in gjorde de inte, och de straffas självmant för den goda sakens skull. Att plädera i en rättegångssal om vad aimpoint har att göra med är oerhört politiskt. Aktionen som var utanonnserad fick i alla fall till följd att fabriken höll stängt en dag, vilket bara kostar pengar för företaget. Mission suceeded, och jag vet dessutom vad aimpoint är för något och är upplyst om problemet.

Postat av: Avlo

Publicerad 2008-09-21 16:57:10

Viktor: Som sagt, jag har ingenting emot civil olydnad, så länge det inte kostar samhället/medborgarna en massa onödiga pengar.

Postat av: BQ

Publicerad 2008-09-30 19:43:19

de som kom till reclaimet gick väl vilse.. krogen ligger bakom poliskedjan vid SEB.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela