The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Uh, ah, Chavez no se va.

Publicerad 2009-02-15 12:31:52 i Allmänt

Idag är det folkomröstning i Venezuela om att ta bort tidsbegränsningen för presidentposten, man vill med andra ord att presidenten ska kunna sitta i mer än två perioder om folket så önskar. Givetvis blir det stort ståhej i bloggar och media där somliga målar upp detta som ännu ett steg mot fulländad diktatur och förtryckarsamhälle. Men vad folk glömmer är att se hur det ser ut i stora delar av västvärlden, inte minst här hemmai Sverige.

 

 

Att kunna välja om regeringschefen ett obegränsat antal gånger är för det mesta mer regel än undantag. Det enda som hindrar Reinfeldt från att sitta i 50 år är att moderaterna fortsätter vinna riksdagsvalen och sedan utser honom till statsminister. Precis så vill man att det ska kunna fungera även i Venezuela. Inget konstigt med det med andra ord. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att vår statschef sitter på livstid utan att folket har fått säga sitt om saken, men det är ju Sverige och inte Venezuela. Det blir ju lite läskigare när det är en president som vill omfördela landets resurser, öka läs och skrivkunnigheten bland befolkningen, minska fattigdomen, ge fler barn tillgång till skola och utbildning, bygga ut hälso- och sjukvården och liknande. Då är det plötsligt befogat att misstänkliggöra presidentens intentioner med att vilja sitta i fler än två mandatperioder. Satt förresten inte en viss Erlander vid makten i hela 23 år innan han klev av? Då tycker jag att vi åtminstone kan ge Chavez 23 år innan vi börjar klaga. 

 

Uppdatering: Om du har tröttnat på den svenska rapporteringen från Venezuela som med få undantag enbart rapporterar det venezolansk högermedia rapporterar så ska du gå in på svenska Hands off Venezuelas hemsida som rapporterar hela natten lång om hur folkomröstningen utvecklar sig. Vi får hoppas att omröstningen blir lugn utan sabotageförsök från högern.

 

Uppdatering2: Ja-sidan vann med 54,36% mot 45,63%, inte illa. 

 

SvD2, DN2345, AB, Smp2

Om: , ,

Kommentarer

Postat av: Nanna Castillo

Publicerad 2009-02-15 13:30:18

Jag håller med dig, det som har börjat störa mig i den infantila svenska mediebevakningen och diskussionen är att man inte redovisar den tidigare "demokratiska" historia i latinamerica. Eller för den delen vilka principer man ska följa när man gör en analys av konsekvenserna. Är det tex viktigare med att följa "reglerna" istället för att anpassa dem till den nuvarande situationen? Efter många års kapitalistiska uppätninga av tredjevärldens tillgångar, efter flera nyliberala experiment stödda av bl a USA, är det ändå kanske dags för att någon städar undan dessa parasiter. Men det är klart, det är lättare att avfärda sådana tankar med 70-tals smörja än att ta hänsyn till fakta. Läs Naomi Kleins "chockdoktrinen". En bok utgiven 2007 av en kanadensiska med en stab av forskare och journalister bakom varje ord. Där har ni fakta. Tänk själva.

Postat av: N

Publicerad 2009-02-15 13:41:43

Håller fullständigt med dig!

Det är annars dubbelmoral som råder i Sverige (och mer än 90% av svensk s.k. media men jag skulle kalla dem för opinionsskapare/-bildare) och västvärlden men det är inte heller något nytt under solen.

Postat av: Cheng

Publicerad 2009-02-15 16:30:15

Du behöver lära dig skillnaden mellan att ha obegränsat antal mandatperioder för en regeringschef i ett parlamentariskt system (som i Sverige) kontra obegränsat antal mandatperioder för en statschef i ett presidentialt system (som i Venezuela).Det finns inte en enda demokrati i världen som lyckats ha obegränsat antal mandatperioder för presidenten samt presidentialt system och förbli en demokrati samtidigt. Till de länder som "försökt" hör Kazakhstan, Vitryssland och Syrien. Ärofull samling länder där ja...

Postat av: Röde Condoren

Publicerad 2009-02-15 17:43:42

Någon person som heter Álvaro Uribe har också förlängt tillåtelsen för en president att kandidera till fler än 2 mandatperioder, dock utan att fråga folket om lov i en folkomröstning.Men varför skulle man i svensk liberal press kalla Álvaro Uribe, Colombias president och USA:s säkraste kort i Sydamerika för diktator?

Postat av: Sven

Publicerad 2009-02-16 08:26:36

Cheng, den skillnad du refererar till är bara av akademisk art. President eller statsminister gör ingen skillnad i praktiken. Dom har ju demokratiska val i Venezuela eller hur? Eller skall du/ni ifrågasätta det också. Finanskrisen har ju åter bevisat marknadsekonomins oduglighet. Där "ekonomernas" girighet och spel med andras pengar bara lett till att folk fått gå från hus och hem och förlorat sina jobb. Bankerna sitter säkert och får hjälp med skattepengar hjälpligt maskerat som "kravmärkt"

Tillåt mig att hånskratta.../S

Postat av: Johan Larsson

Publicerad 2009-02-16 08:33:07

Bra inlägg. Mycket mäkligt att media alltid väljer att måla upp detta som något anmärkningsvärt...

/Johan

Postat av: JG

Publicerad 2009-02-16 09:18:43

Chavez påminner mycket om Hitler. En massa social framsteg för att locka folket till att på demokratisk väg avskaffa demokratin.Sorgligt att inte en blivande röntgensjuksköterska kan se igenom denne diktator.Hoppas att EU inkl. Sverige kan välkomna några av de massor av flyktingar som diktaturen i Venezuela kommer att producera.

Postat av: Viktor Stenman

Publicerad 2009-02-16 09:57:08

Jag är lite osäker på vad en gräns för statschefer ska vara bra för. Är det till för att skydda folket från statschefen från att sitta på livstid? Det jag tror är mest troligt som förklaring är att systemet byggdes med andra förutsättningar, där statens uppgift är att göra altl anbnat än att hjälpa folket, och med regeln om begränsad tid vid makten mer syftar till att byta ut administrationen

Postat av: pelle

Publicerad 2009-02-16 10:50:51

Varför hatar ni på Dagens Nyheter så mycke presidente Chavez ? Otroligt

Ni säger idag ingenting om Buch, värls diktator.

Chavez har fått 54 % av rösterna, opositionen 45 kanche lite mera, är det inte en demokratisk val?

Postat av: Torsten

Publicerad 2009-02-16 13:58:05

Cheng:Förr fick man lära sig att "Finlands president heter Uhro Kekkonen och välj vart fjärde år".Vem behöver lära sig vad?

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-02-16 15:14:23

JG: När argumenten tryter tar man till Hitlerargument, eller hur var det? Hitler var både vegetarian och målare, alltså är alla vegetarianer och målare ute efter världsherravälde och massutrotning av köttätare och ickemålare?Vari står det att läsa att Chavez är ute efter att avskaffa demokratin?Saklighet tack.

Postat av: Gregg

Publicerad 2009-02-16 15:38:40

Jag undrar om någon av er som skriver så gott om Chavez känner någon från Venezuela eller varit där själva? Jag har ett flertal kamrater från Venezuela, de lever i landsflykt för att de har röstat emot Chavez. Kliv ut från eran fantasi värld ni lever i och se vad som verkligen händer i världen. Folk som har röstat emot Chavez eller skrivit på petitioner för omröstning har hamnat i register som Tascon's List eller Maisanta List. Personer i dessa register är bannlysta från statliga jobb och i företag som levererar varor eller tjänster till statliga företag, det vill säga i stort sett alla arbetsplattser i Venezuela. Kalla det demokrati om ni vill.

Chavez har en välorganiserad undrättelse tjänst som utför hot, mord och andra påtryckningar på hans motståndare. När ett land har en majoritet av fattiga lågutbildade mäniskor är det lätt att vända dem till din sida om målar upp dina motståndare som kapitalistiska monster, tar pengar från mäniskor som hederligt arbetat sig upp till ett drägligt liv. Visst är det rätt att satsa staliga pengar på skolor och hälsovård men inte på bekostnad av ett lands demokrati.

Ni klagar på att alla medier i västvärlden är höger styrda, visste ni att alla medier i Venezuela är ägda eller styrda av Chavez regeringen, här i väst blir man ivargefall inte slängd i fängelse eller mördad om man säger fel sak i radio eller tv.

Tiden kommer att visa Chavez rätta ansikte, tyvär kommer det nog att vara försent, han har redan landet i sin järnhand. Hitler gjorde också en massa bra saker för sitt land och folk innan han visade sitt rätta jag, vegetarian och målare? vad har det med politik att göra?Gregg

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-02-16 16:04:45

Gregg: Vilka belägg har du för att påstå att alla medier är regeringsstyrda i Venezuela? Det är ju faktiskt inget annat än lögn och det behöver man inte ha varit i Venezuela för att förstå. Det största radio- och Tv-kanalerna är i högsta grad privata. Om nu alla medier hade varit äga av regeringen, hur kommer det sig då att flera av dem manar till uppror mot den folkvalda regeringen? Eller hur kommer det sig att censuren gick varm i medierna under den misslyckade kuppen mot Chavez? Har du ens läst en venezolansk tidning och sett hur debatten ser ut? Det verkar inte så. Håll dig till ämnet eller sprid dina lögner på annat håll.

Postat av: Gregg

Publicerad 2009-02-16 17:15:57

Som jag sa tidigare umgås jag med ett antal venezulaner som är väl insatta i politiken där.

Det har lite betydelse med ett privat ägande på papperet när regeringen har makt att stänga stationer som protesterar för mycket. Det ligger förstås i Chaves intresse att behålla en liten grupp av opposition så det ser ut som en demokrati och inte en diktatur där alla är rädda att yttra sin mening.

Här är några urklipp från artiklar från oberoende medier.

Venezuelan President Hugo Chavez has said he will not renew the licence for the country's second largest TV channel which he says expires in March 2007.

CARACAS, Venezuela — Venezuelan police fired tear gas and plastic bullets Monday into a crowd of thousands protesting a decision by President Hugo Chavez that forced a television station critical of his leftist government off the air.

Verkar demokratiskt?

Jag tycker jag håller mig till ämnet eftersom det är viktigt att förstå att Chaves omröstning om mandat perioder är ytterligare ett steg mot full kontroll över landet, han kan sätta folk i skräck inför ett val men han kan inte överkomma en begränsad mandat period.Postat av: Avlo

Publicerad 2009-02-16 18:02:36

Gregg: En som känner venezolaner behöver alltså inte vara källkritisk? Det är så det låter. Ge mig exempel på stationer som blivit nedstängda av regimen, det är annars lätt att påstå saker som är tagna ur luften. Om det är RCTV du menar så var det ju precis som det står i ditt eget urklipp, kanalen fick inte förlängt tillstånd. Den stängdes med andra ord inte ner, jag förmodar att du förstår skillnaden mellan att inte förlänga ett tillstånd och aktivt stänga ner en kanal. Man kan jämföra med svenska TV4 och fråga sig hur svenska staten hade agerat om TV4 i sina sändningar uppmanat folk till uppror och aktivt givit sitt stöd åt en statskupp. Givetvis hade TV4:s tillstånd att sända i marknätet inte heller förlängts. När det gäller RCTV så vet du säkert lika väl som jag att de fortfarande har all rätt att sända via satellit i kabel-tv. Fråga dina tillförlitliga venezolanska källor annars. Det du säger om att folk inte får säga sin mening stämmer ju uppenbarligen inte då man ser hur det låter i venezolansk media som i de allra flesta fall är mycket regeringskritisk. Men det är upp till dig om du väljer att luta dig mot konspirationsteorier istället för till fakta.

Postat av: Gregg

Publicerad 2009-02-16 20:38:17

Hmm TV4 uppmana till uppror, det skulle vara nåt! Man kan ju nästan säga att Reinfeldt är en Diktator, eller? Vad blir näst, en svart lista på alla som inte röstade på honom?

Om du kunnat lyssna på RCTV skulle du ha hört att de aldrig uppmanade till uppror, de var kritiska till regeringen och skojade rätt friskt om Chavez.

Det finns ca 60 TV stationer i Venezuela varav 8 är helt ägda av Chavez regering, 30 är lokala kanaler som startat och lever på statliga pengar.

Ett flertal kanaler har tvingats avskeda regerings kritiska jornalister, i stort sett resten av kanalerna är sport och nöje utan politiskt innehåll.

Att RCTV var så uppmärksammat var pga. det var en av de älsta och största tv stationerna och det var rätt uppenbart att de nådde ut med sanningen till lite för många personer. Nu när de bara kan sända via satellit når de inte ut till den stora fattiga befolkningen som är Chavez största supporter grupp.

Vänligen Gregg

Postat av: Nicklas Eriksson

Publicerad 2009-02-16 21:44:31

Cheng:DU behöver lära DIG att det är skillnad på demokratiska processer i världen. De ser inte alltid likadana ut som de gör här i Svennebananland. Du är lite för fast i ditt västliga perspektiv.Gregg: jag är gift med dottern till en chilensk politisk flykting, men inte fan är jag insatt i politken i Chile. Lägg av, sånt där luktar tomt skryt.

Postat av: Gregg

Publicerad 2009-02-17 13:07:35

Nicklas: Jag skulle gjärna fortsätta den här diskutionen men tyvär blir mina svar bort sorterade när de innehåller för mycket fakta.

Tydligen gäller samma smygdiktatoriska principer på den här bloggen som Chaves styr med, när sanningen blir för besvärlig, sorteras den bort.Postat av: Avlo

Publicerad 2009-02-17 14:40:49

Gregg. Det räcker att googla på Venezolanska tv-kanaler för att inse att det du bidrar med till denna blogg inte är annat än enbart motsägelsefull dynga.Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela