The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

ICA angående bojkott av israeliska varor.

Publicerad 2009-01-19 12:08:26 i Politik

Samtidigt som jag mailade Willys angående deras israeliska produkter passade jag på att även skicka iväg ett mail till ICA angående samma fråga. Fick svar idag, och det verkar som att de har en färdig mall angående Israel/Palestina som de bara kopierar och skickar iväg. Det kan ni se under kommentarerna till Willys-inlägget.

---------

"Hej!

 Tack för dina synpunkter! Vi har skickat dina synpunkter vidare till ansvariga för just denna fråga. Det är av största vikt att vi får veta vad våra kunder tycker om oss och vår organisation. Det hjälper oss att såväl utveckla som förbättra både
 våra produkter och vårt arbete.

 ICA handlar/har relationer med leverantörer, inte med länder. Vi har förtroende för de leverantörer vi samarbetar med. Men utvecklingen i Israel/Palestina har självklart påverkat våra inköp. Successivt har inköpen av frukt och grönt därifrån
 minskat både av det skälet och därför att man funnit bra alternativ,som t ex Spanien och Marocko. Men för vissa produkter kan det fortfarande vara svårt att hitta alternativ. Vi har fått rimliga försäkringar om att den frukt vi köper inte kommer från ockuperad mark.

 När det gäller bojkott av ett visst lands varor följer vi FNs och den svenska regeringens rekommendationer när det gäller affärsrelationer med andra länder. Den svenska regeringen har inte aviserat någon handelsbojkott mot Israel. Orsaken till det är att vi inte tror att bojkotter slår rätt, utan snarare drabbar de som redan är hårt drabbade i ett land.

 För att våra kunder skall veta varifrån en vara kommer, försöker vi att så tydligt som möjligt märka varan eller på annat sätt tydligt tala om i vilket land varan odlats eller tillverkats. Detta för att våra kunder själva skall kunna välja om man
 vill avstå från att köpa varor från ett visst land."

--------- 

Som nu ser har ICA lite mer substans i sitt svar än det jag fick av Willys. Återstår att se om det vidtas några åtgärder.

 

 DN2345678,SvD234,AB234

 

Andra om: , , , , ,

Kommentarer

Postat av: berinder

Publicerad 2009-01-19 14:11:20

Vore intressant att se mallen för Marocko då dom också är ockupanter...

Postat av: elina

Publicerad 2009-01-19 14:58:04

Har skickat liknande fråga till COOP men än så länge har de inte svarat. Får jag svar lägger jag det ut på min blogg iniskogen.se

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-01-19 16:43:51

Har fått svar från COOP. Hoppas att vi ka lita på det. http://blogg.iniskogen.se/2009/01/19/svar-fran-coop-om-israeliska-varor/

Postat av: Bojkotta Sverige

Publicerad 2009-01-19 22:01:24

Man skulle samtidigt ta och bojkotta Sverige. Med tanke på hur vi behandlar invandrarna så borde ICA inte sälja svenska varor.

Postat av: sunne

Publicerad 2009-01-19 22:23:15

Bojkotta israeliska varor, jag gör det redan. Vi ska inte stödja statsterrorism och apartheid och folkmord och krigsförbrytelser osv.

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-01-20 22:08:10

Yupp. Copy-Paste.

COOPs svar var ju snäppet ännu bätre.

"För det som är märkt Israel följer vi FNs definition som innebär att varan ska komma från det område som var Israels gränser före 1967. Vi säljer inte frukt och grönt från de ockuperade områdena."

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-20 22:24:54

Även om man i klartext inte sätter ut varifån varorna kommer så kan man se det på EAN-koden.

Om EAN-numret börjar med "729...." så kommer den från ockupationsmakten Israel (och man kan då med gott samvete välja bort och bojkotta varan).

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela