The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

SD demokratiska enligt Tv4

Publicerad 2009-07-01 19:49:47 i Politik

I år var första året då politisk reklam blev tillåtet i Tv. Detta tog Tv4 fasta på och lät ett antal partier göra reklam för sig inför EU-parlamentsvalet, dock var bara riksdagspartier välkomna. Detta krav tänker dock Tv4 släppa inför riksdagsvalet: "Vi har gått igenom regler och riktlinjer och beslutat släppa fram alla partier som i sitt partiprogram stöder ett demokratiskt statsskicks grunder och lever upp till demokratiparagrafen, säger TV4-gruppens vd Jan Scherman." Enligt samma person ingår Sverigedemokraterna bland dessa partier med argumentet att de trots allt finns inröstade i ett antal demokratiska församlingar.

 

Tänk att det var så enkelt. Fritt fram för Nationaldemokraterna också då med andra ord, och alla andra partier som på något sätt tagit en plats i en demokratisk församling, oavsett partiprogram. Tv4 verkar glömma ett av de stora grundproblemen med demokratin, att en demokrati på ett enkelt sätt kan avskaffa sig själv, helt enligt demokratins spelregler. Ungefär som 1932 då ett visst NSDAP gick till val på "demokratins misslyckande" och blev tysklands största parti. Alltså, bara för att systemet råkar bygga på demokratisk grund så innebär det inte att alla parter som utnyttjar sig av det demokratiska systemet per definition är demokratiska. Därför tycker jag att man ska akta sig för att av ren reflex legitimera alla partier som ställer upp i val enbart på grund av det. Det är det man nu har gjort med kostymnazisterna i Sverigedemokraterna. En läskunnig människa med minsta humanistiska ådra i kroppen förstår att ett parti som går till val på att ställa "svenskar" mot "främlingar" och som misstänkliggör allt som inte osar falukorv, midsommarstång och skolavslutning i kyrkan per definition inte kan vara demokratiskt. Det vill säga, så till vida att man har en något mer nyansierad definition av begreppet demokrati än att det bara skulle handla om allmänna och fria val.

 

Jag vet inte vilka grunder som Tv4 menar att ett demokratiskt statsskick vilar på. Men utöver allmänna och fria val så brukar demokrati också innefatta mänskliga rättigheter, folkrätt och annat som sverigedemokrater brukar ha svårt att ta till sig. 

 

DN

Om: , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela