The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Vilka stödjer vårdförbundets strejk?

Publicerad 2008-04-26 13:26:42 i Politik

Vårdförbundets hemsida kan man se en lista på organisationer som ställt sig bakom strejkkraven:

TCO
Sture Nordh, ordförande TCO
Farmaciförbundet
Svensk Lokförareförening
Lärarförbundet Stockholm
Svenska Journalistförbundet
Polisförbundet
Tehy rf (Vårdförbundets motsvarighet i Finland)
1,6 miljonerklubben
Sveriges Kommunistiska parti, Norrbotten
Moderata ungdomsförbundet, MUF
Vänsterpartiet
Lars Ohly, partiledare Vänsterpartiet
Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting
Vänsterns studentförbund
Ung Vänster
Rättvisepartiet socialisterna
SAC, Sveriges Arbetares Centralorganisation
Studiecirkeln "Vad vi vill med EU",  deltagare från Byggettan

Varför lyser alla riksdagspartier, förutom Vänsterpartiet, med sin frånvaro? MUF är förvisso med, men inte moderpartiet? Inte sossarna? De kanske helt enkelt inte tycker att ansvar över människor liv och hälsa bör synas på papperet? Att det arbete som sjuksköterskorna, röntgensjuksköterskorna, barnmorskorna och de biomedicinska analytikerna utför är viktigt? I så fall hoppas jag att hela vårdapparaten stannar efter nästa varsel. För det är nu det gäller: Ingen lön, ingen vård. Florence Nightingales tid är förbi.


Läs även andra bloggar om ,

Kårvalet i Växjö är avgjort

Publicerad 2008-04-26 13:08:08 i Politik

Igår avslutades kårvalet i Växjö med valvaka på Stallarna. VSF som förra året vann med drygt 200 röster och 12 mandat i kårfullmäktige fick i år endast 82 röster och 9, varav 7 reella mandat i fullmäktige. Inget bra val alls med andra ord. Även valdeltagandet gick ner, till 6 % från förra årets 12 %. Tråkigt att det inte är fler som bryr sig om kårverksamheten. 6 % är ändå högt jämför med andra kårer i Sverige som brukar ligga på 1-2%. Alla som kandiderade till kårfullmäktige kom däremot in, detta på grund av den låga antalet kandiderande som detta år låg på 35 personer till fullmäktiges 55 platser. Tråkigt, men vi får hoppas att det är 35 personer som brinner för sin uppgift.

Vinnare blev ekonomihögskolans lista, EHVS, med 160 röster och 15 mandat i fullmäktige. Grattis!

Läs mer på siv.vxu.se

Läs även andra bloggar om , ,

Sahlin och Leijonborg ska på Apartheidparty

Publicerad 2008-04-24 21:30:35 i Politik

Sorgligt att läsa idag att inte bara vår nuvarande mörkblåa regering tar ställning för folkmord och apartheid när de ska delta i firandet av 60-års dagen av staten Israel. Även vår framtida (?) statsminister Sahlin deltar.

Det är inte annat än skamligt att våra svenska politiker inte vågar ta tydlig ställning mot det som sker i Palestina. Vad betyder de fina orden om demokrati och frihet som kommer ur deras munnar då de i nästa stund gratulerar Israel för en lyckad ockupation och firar 60 år av ständiga brott mot allt vad mänskliga rättigheter och folkrätt heter, men samtidigt vägrar samarbeta med den demokratiskt valda organisationen Hamas? 

"Dessa satans mördare" sa en gång Olof Palme om fascisterna i Spanien, "Apartheid är en unik form av ondska. Det är den enda form av tyrrani som brännmärker en människa ända från födseln på grund av hennes hudfärg." sa samme man om situationen i Sydafrika. Jag vill inte glorifiera Palme, men varför vågar Sahlin inte ta samma tydliga ställning denna gång när historien upprepar sig så brutalt som den just nu gör i Palestina? Att borgare inte säger emot kan jag förlåta, jag hade inte förväntat mig något annat. Men jag trode faktiskt bättre om socialdemokratin.

En sossebekant pratade med mig idag om skillnaderna mellan (S) och (V) som han ansåg var marginella, partierna vilar ju ändå på samma grundprinciper menade han. Tänk om det var så väl...

SvD, SvD2

Läs även andra bloggar om , , , , ,

Nästa hållplats: NATO.

Publicerad 2008-04-24 10:10:30 i Politik

image23

Har aldrig tidigare haft något större att invända mot neddragningar inom försvaret, det har tidigare kännts fullt logiskt och rimligt att anpassa sig efter hur världen ser ut idag. Inte förrän nu... Den totala slakten av försvaret som regeringen nu driver igenom kan endast resultera i en sak, till ett fullständigt avskaffande av värnplikten samt att vi som en följd av det så småningom känner oss tvingade att ansluta oss till NATO. Sorgligt men sant.

Jag gjorde lumpen 2004 vid världens ände Boden. Vissa stunder var ren pina och andra stunder var riktigt kul. Onödigt kan tyckas, att slösa bort hundratusentals kronor för att ett gäng helt vanliga finniga ungdomar ska få jaga troll i skogen. Men det fanns ändå en tjusning med det, att lära sig samarbeta i vått och torrt med människor från samhällets alla hörn och klasser. Det kändes på något sätt som en garant för demokratin. Att om alla delar av samhället var del av samma försvar skulle människorna inte kunna vändas emot varandra, samhället kunde ha full insyn i sin försvarsapparat och ingen general med skumma idéer skulle kunna ta sin armé och storma riksdagshuset för egen vinning...

...denna tid är snart förbi. Nu har vi kontraktanställda soldater vid våra regementen och steget är numera inte långt för att vi ska kunna gå över till en fulländad yrkesarmé. Att vi nu halverar antalet regementen i Sverige och gör organisationen ännu mer instabil kommer slutligen användas som ursäkt för att gå med i NATO.

Jag tycker det är solklart, så varför pratar ingen om detta?

DN, Aftonbladet, SvD, SvD2

Läs även andra bloggar om , ,

Median, medel och procentsatser.

Publicerad 2008-04-23 08:52:25 i Allmänt

Det är intressant att läsa mediernas vinkling av strejken inom vårdfacket. Härom dagen skrevs det att sjuksköterskornas medianlön låg högre än vissa andra yrkesgrupper, men på vilket sätt är detta relevant då medianlönen säger noll och nada om hur lönerna är fördelade över lag?

Det rimliga vore ju att istället räkna medellönen (genomsnittslönen) som säger mer om hur verkligheten ser ut inom vården. Av talen 2, 3, 9, 11 och 13 är 9 medianen medan medelvärdet är 7,6.

En annan sak är dessa eviga procentsatser som medier och arbetgivare frotterar sig med. En löneökning på en viss procent blir ju naturligtvis högre ju högre lön du har från början. Det är alltså stor slillnad med en löneökning på 15% om du från början tjänar 18 000 eller om du från början tjänar 50 000, procentsatsen är med andra ord irrelevant i debatten. Det relevanta är hur mycket man få ut i slutänden, därför bör jämförelserna vara i kronor och ören.

DN, DN2

SKL är en samhällsfara!

Publicerad 2008-04-21 10:20:03 i Politik

Nu är det snart strejk, men saker verkar inte riktigt gå som planerade. Somliga arbetsgivare anser nu att strejken är samhällsfarlig och därför kan inte riktigt så många som planerats tas ut i strejk. Komiskt är att vissa avdelningar som normalt stänger eller drar ner på sin verksamhet under somrarna plötsligt blir en samhällsfara om de stänger i April. Var är logiken? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är den egentliga samhällsfaran i denna såpa. Vägrar man ge en skälig lön för hårt slit och ansvar över människors liv får man helt enkelt finna sig i att arbetstagarna till slut tröttnar och strejkar. Orsak och verkan liksom, det är inte svårare än så. Hur kan en löneförhöjning på 1700 vara orealistisk som SKL säger? I Danmark bråkade man om en höjning på 12 eller 15 procent, i Finland blev höjningen 22 procent. Så hur kan 1700:- rimligtvis vara orealistiskt?!


SvD, DN, DN2, AB, AB2, AB3

Läs även andra bloggar om , , ,

Att flyga

Publicerad 2008-04-20 22:53:35 i Resor

Läs detta i Aftonbladet om vad folk har försökt ta med sig på flygplan. Raketgevär! Vad tänkte människan?? Det är väl självklart att det ska checkas in istället! ;-)

Angående detta hittade jag följande mycket pedagogiska anvisning på Kastrup igår.

image22

Synd, jag som verkligen hade funderat på att ta med mig min katapult och min "animal human killer" till Paris i sommar. Taskigt.

I Bryssel med (V) Kronoberg

Publicerad 2008-04-20 16:38:54 i Resor

Då var man tillbaka hemma igen, borta bra men hemma bäst.

Resan har varit trevlig. Intressanta föreläsningar och möten, men främst kul att umgås med sina partikamrater på ett annat sätt än på vanliga partimöten. Vi besökte EU-parlamentet och lyssnade på olika föreläsare, bland annat Eva-Britt Svensson som var den bättre av dem. Mycket intressant! Sen besökte vi även NATO-högkvarteret för en föreläsning av en från försvardepartementet. Intressant att höra att NATO faktiskt styrs på ett betydligt mer öppet och "demokratiskt" sätt än EU. Föreläsaren raljerade ständigt över EU:s "franska mysticism". Fick uppfattningen att EU-parlamentet måste vara byråkratins högborg, därför känns det nu ännu mer tragiskt att vi lämnar ifrån oss mer och mer makt till detta spektakel utan att folket får säga sitt om det. 

Bryssel är också en fin stad, i alla fall vissa delar. Den moderna delen av staden består till stor del av EU-parlamentet med tillhörande skrytbyggen i glas, metall och betong. Knappat något att fascineras över. Annat var det i den älde delen, med framför allt La Grand Place omringat av fantastiska byggnader från 1400-talet, stadshuset är verkligen helt otroligt! Fascinerande var också att staden är helt och hållet tvåspråkig med franska och nederländska, allt skrivs på båda språken. En intressant detalj med Bryssel i övrigt är de totala kontrasterna som möter en. Gamla ståtliga 1400-tals byggnader står vägg i vägg med fula 2000-tals byggnader, porrbutikerna ligger vägg i vägg med livsmedelsaffärer och ingen tycks anse att det är något märkvärdigt, det luktar suspekt av gräs från apoteken osv.. Märkligt.

Hur som helst var det en kul resa.

image16

Mot Bryssel! Vacker solnedgång över norra europa.

image17

Vårt hotell - President Nord - som inte på något sätt levde upp till de tre stjärnor som utlovades. Vi kände oss naturligtvis tvingade att liva upp det lite med en färgglad affisch från VSF Växjö. Så vitt jag vet sitter den där än.

image18

EU-parlamentet. Så här, med lite växter och träd med på bilden så blir byggnaden ändå hyffsat vacker.

image19

Det enda kortet jag hann ta på NATO-högkvarteret innan vakten viftade och skrek "No camera!!". På liknande ställen i Sverige finns ändå skyltar som säger att fotografering är förbjuden, det gjorde det inte här.

image20

Stadshuset på Grand Place. Ståtlig byggnad. Dock aldeles för stor för att på något smidigt sätt i sin helhet komma med på bild.

image21

Vi lämnade Bryssel, byråkratin, krigshökarna och porrbutikerna precis då regnet kom och möttes av ett soligt Skandinavien med fin utsikt över Öresund. Härligt!

Ska besöka vänsterpartister ute i Europa

Publicerad 2008-04-15 21:48:01 i Resor

Imorn flyger jag och 25 andra vänsterpartister, Ung Vänstrare och VSF:are söderut för att träffa andra likasinnade som jobbar utanför landet.

Vart ska jag?

image14

Ledtråd: En av stadens mest kända figurer är en liten pojke som står och kissar. Annat som också har gjort staden känd är att en viss union har sitt parlament här samt att en försvarspakt/militärallians/krigsklubb har sitt högkvarter här.

Javisst, vi ska till Bryssel och besöka EU-parlamentet. Spännande värre. NATO-högkvarteret ska också besökas, något som har krävt att vi har fått uppge såväl passnummer, personnummer, namn och adress. Ska bli intresant att se vad folk gör där nere egentligen.

Mer om detta kommer på söndag när vi är tillbaka i Sverige igen.

Vilka mänskliga rättigheter ska Sverige lära Kina?

Publicerad 2008-04-13 20:08:47 i Politik

Komiskt. Sverige ska tydligen sponsra en professur i mänskliga rättigheter på Pekings Universitet. Jag undrar bara lite stilla, exakt vad är det Sverige ska lära ut? Är det hur man smidigast flyger oskyldiga människor till tortyr i landet Långt Bortistan? Eller är det hur man godtyckligt låter frysa sina medborgares bankkonton? Är det hur man på bästa sätt exporterar fiffiga vapen till lika fiffiga diktaturer runt om i värdlen? Förlåt, men jag tror att Kina redan kan det.

Sen har statsministern också lämnat över en lista med namn på politiska fångar. Det är ju vettigt, absolut. Men jag undrar bara om han gjorde samma sak när han var i Washington sist? Lämnade han över en lista med 300 namn på Guantanamofångar? Ska han vara konsekvent så är det ju precis det han bör göra. För att inte tala om Israel...

Men är borgare kända för att vara konsekventa? Knappast. Gå och besök Forum För Levande Historias nya utställning om brott mot de mänskliga rättigheterna så ska du få se på konsekvent historiekrivning, Yeah, right.

Aftonbladet2, DN, SvD
.
Läs även andra bloggar om , , , hyckleri.

Idétorka i Hollywood?

Publicerad 2008-04-09 17:17:49 i Film

Läste precis vilka filmer vi har att vänta på biograferna i sommar och tyvärr verkar inte idéerna flöda på andra sidan Atlanten direkt. Desperata försök att tjäna pengar på 20-år gamla biosuccéer eller bara idétorka, vad vet jag. Sommaren har i alla fall följande titlar att bjuda på: Star Wars, Indiana Jones, Batman, Mumien, Hulken... känns det igen? Biofantast som jag är måste jag dock erkänna att jag kommer stå först i kön till premiären av flertalet av dessa filmer, sorgligt men sant. Jag menar, vem vill inte se en 66-årig Harrison Ford dra på sig skinnjackan och hatten igen? Men störst i sommar bli helt klart denna film. I sex år har vi väntat, och nu äntligen får vi se Mulder och Scully på bioduken igen! Liten produktion jämfört med den tidigare Fight The Future, men de lovar ändå en film i sann X Files-anda. Oroväckande är dock att jag fortfarande inte har sett något premiärdatum för Sverige än...

image13

DN

Läs även andra bloggar om 

Strejkvarsel

Publicerad 2008-04-04 17:33:15 i Politik

Vårdförbundet varslade idag om strejk för ca. 3500 medlemmar. Vi får se hur det slutar. Tråkigt är dock att Vårdförbundet nöjer sig med att enbart kräva 1700:- i lyft vilket är ljusår ifrån de 5000:- som krävs under Upproret. Varför inte börja högt i förhandlingarna? Det ska ju kännas för arbetsgivarna. Nu bråkar vi istället om några kronor hit eller dit och i slutänden kan man ju gissa sig till vilka som drar det kortaste strået. Förbundet lovar också att ta sitt ansvar, att konflikten inte kommer att bli samhällsfarlig. Men om man ska se det krasst, varför ska sjuksköterskorna ta sitt "ansvar" om inte arbetsgivarna gör det?

DN, AB, SvD

Andra bloggar om , , ,

Ännu mer om Forum för statlig indoktrinering

Publicerad 2008-04-03 08:29:05 i Politik

I kölvattnet av att fler och fler, bland annat 253 forskare, ställt sig kritiska mot det faktum att en svensk myndighet har som uppdrag att skriva historia får vänstern som väntat en hel del kängor från högern. Somliga menar att vänstern inte vågar ta sitt ansvar, att vänstern blundar för sin historia och somliga säger t.om. att vänstern förnekar det som hänt. Men hur ser sanningen ut? Hur många gånger har inte vänstern fått älta sin historia fram och tillbaka, vem minns inte kommunismdebatten om Vänsterpartiet för några år sedan? Hur mycket skit har inte vänsterpartister fått ta i medierna för att tidigare ha kallat sig för kommunister, varit medlemmar i Svensk-Kubanska och liknande? Detta är ett ständigt återkommande ämne, så att då säga att vänstern förnekar sin historia eller inte vågar acceptera den blir ju aningen komiskt. Men hur många granskningar har vi sett i media om de borgare och stora morgontidningar som klappade händerna när Venezuelas demokratiskt valde president Hugo Chavez blev kuppad och kidnappad år 2002? Hur många många politiker har fått förklara sig för att Sverige exporterade krigsmateriel till Pinochets fascistdiktatur? Hur många granskningar har skett om vissa borgerliga ungdomsförbunds stöd till paramilitära styrkor i Sydamerika och till terrororganisationen CANF? När kommer svenska politikers öppna stöd till Israels pågående folkmord i Palestina granskas?

Om detta må vi berätta

Vilken historia är det som egentligen bör tas ut i dagsljuset? Vågar man lita på att högern plockar fram sina egna skelett ur garderoben?

Gör historia till ett kärnämne i skolan istället, så kan vi slippa en historiemyndighet som denna.

SvD

Läs även andra bloggar om

Forum för statlig historieskrivning

Publicerad 2008-04-02 17:45:44 i Allmänt

Den statliga myndigheten, Forum för levande historia, har som säker ingen har missat fått i uppdrag att upplysa om "brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer". Varför inte kan man tycka. Det låter ju vettigt att skolbarnen får läsa om allt hemskt som hänt under historiens gång så att det förhoppningsvis inte händer igen. Fantastiskt, om det inte vore för att materialet kryllar av värderingar och att författarna helt har missat det mest grundläggande i all historieskrivning, att sätta händelserna i sitt rätta sammanhang och förklara varför saker och ting blev som de blev. Med andra ord har vi nu ställt oss i samma ringhörna som Nordkorea och andra obskyra regimer. Vi låter staten bestämma vad som är en historia värd att berätta, och vi låter staten vända och vrida på historian efter helt och hållet egna intressen. För det är precis vad det handlar om, en myndighet med uppdraget att indoktrinera folket i den rådande regeringens ideologi. Eller? Kan vi vänta oss att nästa år få se en kampanj om brott mot mänskligheten under kolonialismen, liberalismen, sionismen eller kapitalismen? Jag har tyvärr mycket svårt att tro det, och därför faller hela tanken med en myndighet som ska "sprida kunskap och engagera" som det så vackert står på deras hemsida. På hemsidan kan man också läsa "I en diktatur står alltid historieskrivningen i statens tjänst", det säger väl allt om vilket land vi lever i. Lägg ner FFLH nu!

Läs också: Mycket bra text från Aftonbladet, DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela