The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Nästa hållplats: NATO.

Publicerad 2008-04-24 10:10:30 i Politik

image23

Har aldrig tidigare haft något större att invända mot neddragningar inom försvaret, det har tidigare kännts fullt logiskt och rimligt att anpassa sig efter hur världen ser ut idag. Inte förrän nu... Den totala slakten av försvaret som regeringen nu driver igenom kan endast resultera i en sak, till ett fullständigt avskaffande av värnplikten samt att vi som en följd av det så småningom känner oss tvingade att ansluta oss till NATO. Sorgligt men sant.

Jag gjorde lumpen 2004 vid världens ände Boden. Vissa stunder var ren pina och andra stunder var riktigt kul. Onödigt kan tyckas, att slösa bort hundratusentals kronor för att ett gäng helt vanliga finniga ungdomar ska få jaga troll i skogen. Men det fanns ändå en tjusning med det, att lära sig samarbeta i vått och torrt med människor från samhällets alla hörn och klasser. Det kändes på något sätt som en garant för demokratin. Att om alla delar av samhället var del av samma försvar skulle människorna inte kunna vändas emot varandra, samhället kunde ha full insyn i sin försvarsapparat och ingen general med skumma idéer skulle kunna ta sin armé och storma riksdagshuset för egen vinning...

...denna tid är snart förbi. Nu har vi kontraktanställda soldater vid våra regementen och steget är numera inte långt för att vi ska kunna gå över till en fulländad yrkesarmé. Att vi nu halverar antalet regementen i Sverige och gör organisationen ännu mer instabil kommer slutligen användas som ursäkt för att gå med i NATO.

Jag tycker det är solklart, så varför pratar ingen om detta?

DN, Aftonbladet, SvD, SvD2

Läs även andra bloggar om , ,

Kommentarer

Postat av: Viktor

Publicerad 2008-04-24 10:18:39

Det är rätt, motiveringen bakom den allmäna värnplikten är att man ska ha en folkets armé som inte gör statskupp. I alla fall från vänsterhåll, men för Sveriges roll spelar det ingen roll om vi har 1000 spoldater eller 100 000. Vi skulle bli invaderade i alla fall.

Du minns vad nato sade? "Vem är fienden"? frågade vi och de bara "öhrmmm, nästa fråga?"

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela