The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Säpo, förståndshandikappade och idioter?

Publicerad 2008-02-29 19:53:03 i Politik

Skrattade gott åt en artikel i SvD idag angående gripandet av ett antal misstänkta för terroristbrott. En professor i rättsvetenskap säger med all rätt att man bör vara försiktig med gripanden som dessa då de ofta sker på väldigt lösa grunder (om några över huvud taget). Sedan tillägger professorn: "Men det är inte som vänstern ibland tror, att alla som jobbar på Säpo antingen är förståndshandikappade eller idioter. Emellanåt har de rätt, så jag är inte beredd att avfärda detta." Känns skönt att emellanåt få rätt av en professor som borde vara expert på området... Syftningsfel eller inte, jag väljer att tolka texten på mitt sätt. =)

Läs andra bloggar om: , ,

Adiós Fidel

Publicerad 2008-02-19 18:34:34 i Politik

Ingen lär ha missat att Fidel Castro nu har lämnat sin plats som Kubas president. Efter 49 år meddelar han nu att han inte tänker ställa upp till omval. Därmed försvinner också en av de sista stora symbolerna för drömmen om att en annan värld är möjlig.

Säkerligen är det med blandade känslor som denna nyhet når världen. En stor andel människor kommer att sörja hans avgång, och lika många kommer säkert att skratta sig lyckliga av samma anledning, typ de som i alla år har kritierat denne "diktator" för att sitta vid makten på livstid. Tänk vad fel man kunde ha, han satt inte livet ut till slut. Inte helt oväntat välkomnar Bush beskedet, och säger att USA nu ska hjälpa Kubas folk till frihet. Men med tanke på vad vi har sett av deras "hjälp" till irakierna och afghanerna så finns det nog skäl att vara orolig. Likaså när våra svenska liberaler talar sig varma om att det nu är dags för refomer så känner jag mig lite illa till mods. Vilka refomer är det som önskas, något i stil med Kina där man har tagit det absolut sämsta ur såväl kommunismen som kapitalismen, eller refomer som i Ryssland där samhället mer eller mindre slogs i spillror när sovjet föll och råkapitalismen gjorde sitt intåg? 

Frågan är alltså vad som kommer att hända nu. Inte för att instämma i bombhögerns patetiska kritik av Kuba, om diktatoriskt förtryck, ofrihet och liknande, men jag är ändå glad att Fidel nu avgår. Han har säkert mycket att bidra med även om han inte sitter i maktposition. Men nu har han gjort sitt, och nu är det med all rätt dags han och revolutionskamraterna lämnar över till nästa generation. Mycket kan också förändras till det bättre, Kubas system har många brister som man nu måste ta itu med på allvar, men jag hoppas naturligtvis att revolutionen och dess landvinningar överlever Fidels avgång.Aftonbladet, SvD, SvD2, SvD3, SvD4DN, DN2

Andra bloggar om , , , ,

Vad är syftet?

Publicerad 2008-02-13 17:26:21 i Allmänt

Mitt förra inlägg blev bombarderat av svar, vissa sakliga, andra osakliga och bara löjliga och fick därför finna sig i att bli raderade. Men det är trevligt att folk läser och tar sig tid att svara. Nu vill jag bara förtydliga att jag inte på något sätt försvarar den galenskap som ursäktas med de karikatyrer som har målats av profeten Mohammed. Mordhot och dylikt är naturligtvis helt förkastligt. Men det borde vara lika förkastligt att en demokrati som Danmark finner det legitimt att aktivt stödja ett anfallskrig och ockupation av det slag som skedde i Afghanistan och Irak. Det borde vara lika förkastligt att tumma på rättssäkerheten genom att utvisa två tunisier utan att det finns riktiga bevis för att något brott har begåtts. Det borde vara lika förkastligt ur ren pressetisk synvinkel att publicera något som inte fyller något annat syfte än att reta upp folk. Naturligtvis ska bilder som dessa kunna publiceras utan att det skapar rabalder, men då ska det vara för att uppnå något högre syfte annat än ren provokation eller "sympati" som man vill kalla det. Det finns bättre sätt att manifestera för yttrande- och pressfriheten än att ansluta sig till den häxprocess som pågår mot allt vad Islam och muslimer heter.

DN, DN, DN, SvD

Andra bloggar om: , , ,

Ny dansk idioti

Publicerad 2008-02-13 06:16:03 i Allmänt

Igår fångade den danska säkerhetspolisen tre män som de, på lösa grunder, ansåg bryta mot landets terrorlagstiftning genom planer på att mörda en av muhammed-tecknarna. Polisen själva säger att de än så länge inte har bevis nog för att häkta de anhållna, men ändå får de två tunisierna finna sig i någon form av omvänd bevisordning då de hålls i förvar i väntan på utvisning. Välkommen till den upp och nervända världen. Idag läser jag ännu en makaber nyhet från Danmark. Nu ska flera danska tidningar, som ännu inte har publicerat muhammed-karikatyrerna, publicera detta i sympati för den mordhotade tecknaren. Jag finner tyvärr ingen logik i detta. Visst har vi yttrandefrihet och andra rättigheter som kännetecknar en demokrati. Rättigheter som vi ska vara otroligt rädda om, men rättigheter som också medför ett stort ansvar för vår befolkning och vår omvärld. Vad uppnår vi genom att återigen spä på islamhetsen som florerat i världen de senaste sju åren? Kommer ytterligare publiceringar av muhammed-bilderna skapa förståelse, tolerans, fred och samförstånd? Verkligen inte. Vår yttrandefrihet ger oss inte friheten att kränka andra människor, kränkning är ett brott även i vår del av världen. Mordhoten mot tecknarna går inte att försvara, lika lite som det går att försvara Danmarks tummande på rättssäkerheten och demokratin.

SvD, DN

Andra bloggar om , , ,

Akademisk högtid

Publicerad 2008-02-10 15:53:04 i Allmänt

Igår gick jag på något som säkert kan kallas för Växjös finaste fest, Växjö Universitets akademiska årshögtid, med professorsinstallationer och doktorspromoveringar. Nu undrar ni säkert vad jag gjorde på en fest som denna, för andra året i rad? Jo, liksom förra året fick jag genom studentkåren äran att vara studentrepresentat under högtiden. Jag och nio till gick, klädda i frack eller långklänning, med i processionståget och bar fanor eller i mitt fall universitetets spira. Högtidligt värre och traditionsenligt avslutades högtiden med bankett och festligheter på kvällen. Bilder kommer senare :-)

Idag fick jag också schemat för studieresan till Bryssel som jag ska göra tillsammans med folk från partiet, VSF och Ung Vänster i april. Ser verkligen fram emot detta, det ska bli riktigt intressant att se EU-parlamentet inifrån och hur saker och ting fungerar.

Andra bloggar om ,

Danmark går i Nordkoreas fotspår.

Publicerad 2008-02-04 19:42:19 i Allmänt

Ung Vänster hade för ett tag sedan en kampanj mot utvecklingen mot ett övervakningssamhälle. Ett av kampanjens slogan var "Vill ni ha det som i Sovjet?". Idag kan vi ändra denna slogan till "Vill ni ha det som i Danmark?" efter att danska myndigheter belutat att censurera fildelningssajten The Pirate Bay. Internetcensur och demokrati borde inte gå att sammanföra, men Danmark har nu gått in på en väg som påminner om mycket otrevliga regimer. Inget annat än ett vidrigt rättsövergrepp då frågan om fildelning över huvudtaget inte är avgjord från första början. Komiskt i sammanhanget är också att det egentligen bara är de stora skivbolagen och artisterna som redan tjänar miljoner som är emot detta. Oetablerade musiker ser snarare med glädje på hur deras musik sprids över världen.

DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Miljömedvetenhet, bara för rika.

Publicerad 2008-02-03 21:22:57 i Allmänt

Det är inte lätt att vara miljövän, särskilt inte då en tågresa till London kan gå på 38 250:-. Samma resa med flyg kostar enbart 7 700 kronor. Är detta rimligt? Är detta ens logiskt? Har tänk på detta flera gånger när jag har åkt upp till Stockholm. Jag brukar åka buss, nummer två ur miljösynpunkt, och det absolut billigaste av de tre alternativ jag har för att ta mig till Stockholm. Det är antingen buss, flyg eller tåg som gäller. För den miljömedvetne borde tåget vara ett självklart färdsätt, det går fort, det är bekvämt och det är miljövänligt. MEN. Tyvärr är det bistra sanningen att det är orimligt dyrt även att resa inrikes. Bussen går på 600:- tur och retur för sex timmars resa enkel väg. Tåget, fyra timmars resa, kan lätt kosta 700 spänn enkel väg(!). Flyget däremot kostar 500:- enkel väg för 45 minuters restid. Jag ser verkligen ingen logik i detta. Ska regeringen visa att de menar allvar med att ta sitt miljöansvar så är det fler järnvägar och billigare tågbiljetter som gäller, nu!

Låt oss göra Stockholm ännu mer segregerat!

Publicerad 2008-02-02 13:33:23 i Allmänt

Vad gör man bäst för att korta ner bostadsköer i Stockholms attraktiva områden? En människa vid sina sinnes fulla bruk hade rimligtvis sagt: Bygg fler lägenheter!

Men vad är det man läser idag i DN? Jo. En utredning med direktiv från kommunminister Mats Odell har kommit fram till att det smartaste sättet att korta ner köera är att, hör och häpna, se till så att hyrarna blir så höga att ingen har råd att bo där. Ingen förutom den mest välbärgade adeln förstås. "Jag kan mycket väl tänka mig att man kan behöva höja hyrorna med 30 till 40 procent för att få ner köerna till rimliga nivåer i attraktiva områden i Stockholm och ­andra storstäder" säger Hans Lind fastighetsekonom på KTH med insyn i utredningen. Det är verkligen en intressant synvinkel på problemet. Är det inte snarare så att bostadsbristen är det stora problemet, och inte köerna?

Regeringen visar återigen sitt rätta ansikte, vilka som från första början var menade att tjäna på det "nya arbetarpartiets" politik och den cyniska inställningen som de har till vanligt folk.

Att ta från de rika, och ge åt de ännu rikare.. hur f*n kunde det gå så illa?

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela