The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Presidentvalet i USA

Publicerad 2008-01-27 15:02:46 i Allmänt

I år är det som bekant presidentval i det stora landet i väst, USA. Hittade ett test där man kan se vem som bäst representerar ens åsikter, och resultatet blev följande:

image7

Intressant resultat, särskilt med tanke på att ingen av medias gullegrisar toppar listan. Sen kan jag erkänna att jag inte har en aning om vem denne Mike Gravel är. Frågan är bara, varför finns inte Brian Moore med här?

Positiva besked

Publicerad 2008-01-23 20:33:22 i Allmänt

Ibland undrar man vad våra journalister egentligen prioriterar i livet. Detta går att läsa i Aftonbladet:


"Anna Carin Olofsson, 34, är gravid - i fjärde månaden.

Det bekräftade den svenska skidskyttestjärnan i dag.

Men framförallt gav hon ett positivt besked:

- Jag kommer att delta i VM."

Kolla formuleringen. Vilket borde rimligtvis vara det positiva beskedet, att hon väntar barn eller att hon ska delta i VM? Jag bara undrar liksom...

Aftonbladet upphör aldrig att förvåna med sin spetsjournalistik. 

The truth is out there...

Publicerad 2008-01-23 19:56:48 i Allmänt

...men knappast i form av små gröna varelser från mars va? Men lite komiskt var det ändå. Men det är ju så att man ser det man vill se, särskilt efter ivrigt letande. Kan man se jungfru maria i rostat bröd, så kan man säkert se något så klassiskt som en grön alien på mars. =)

Imorn påbörjar jag mina 20 veckors praktik på röntgenavdelningen på Ljungby lasarett. Ska bli grymt kul att göra något på riktigt, göra något praktiskt till skillnad från alla vårdteoretiker som man annars läser om. Kul ska det bli, men jag kommer tyvärr få säga hej då till det sociala livet ett tag framöver. Tyvärr är det inte så fint att man bara kan koncentrera sig på praktiken, självklart ska ett antal böcker läsas och ett antal uppgifter skrivas samtidigt. Man ska känna att man lever!

image7

Hoppas jag slipper ta en bild som denna. Fatta chocken...

Bojkott av OS?

Publicerad 2008-01-21 19:46:31 i Allmänt

Jonas Arnesen, SvD, argumenterar idag för en bojkott av OS i Peking.

"Om drygt ett halvår ska det springas, hoppas och kastas i Peking - de olympiska lekarna hålls ju där. Men innan dess ska det avrättas, torteras och tvångsförflyttas - så ser ju vardagen ut där."

Själv har jag ingen direkt åsikt gällande bojkott i idrottssammanhang. Däremot anser jag att man bör vara konsekvent och man ska bojkotta något av ovan angivna skäl. Jag undrar nämligen, skrek Arnesen lika högt vid OS i Salt Lake City -02 och OS i Atlanta -96? Samma argument kunde ju lika lätt ha applicerats där.

Pinsamt.

Kuba har gått till val.

Publicerad 2008-01-20 23:42:39 i Allmänt

Idag gick kubanerna till val för att fylla nationalförsamlingens 614 platser. Denna ska den 24:e februari avgöra om Fidel ska sitta kvar som president eller inte. Kan bli mycket spännande.

Så vad är då Kuba, denna karibiens pärla med vackra stränder, cigarrer, rom och 50-talsbilar. Tyvärr kan man nte säga att Kuba är en demokrati. Det är ett faktum att demokratin fallerar på flera områden, särskilt om man ser på landet ur en väst-demokratis synvinkel. Men detta gör inte heller Kuba till en diktatur. Det är nämligen så här som debatten brukar se ut. Antingen står revolutionsromantiker och höjer Kuba till skyarna menandes att landet är det enda bland verkliga demokratier samtidigt som man blundar för de brister som landet verkligen har. Eller så spys det galla över allt vad revolution och Kuba heter menandes att revolutionen var ett fiasko från början till slut, Fidel är en diktator usch och fy!

Men någonstans tycker jag att det borde finnas en medelväg. En väg där man kan hylla revolutionen och dess faktiska framgångar samtidigt som man kritiserar de brister i demokratin som också finns. Det är ju som bekant aldrig svart eller vitt. Så vad är då problemet? Jo, problemet är bristen på en nyanserad rapportering från Kuba. Problemet är också en mot mittfåran likriktad politisk skara där samtliga riksdagspartier mer eller mindre i konsensus tagit ställning mot Kuba. Att borgarna kritiserar Kuba förvånar mig inte, så hade det varit även om Kuba var himlen på jorden där alla levde i socialistisk harmoni med varandra. Vad som förvånar mig, och gör mig minst sagt ledsen, är att även vänstern har riktat in sig mot den politiskt korrekta mitten och numera pekar mer på bristen på ett flerpartisystem än på förekomsten av stora och fria sociala rättigheter och ett ekologiskt hållbart samhälle. Vart gick det fel? Behöver det ena utesluta det andra? Vilka ska försvara de framgångar som de facto gjorts på Kuba om inte vänstern? Den mediala rapporteringen är skandalöst enkelriktad. Det enda som tas upp är det politiska systemet och bristen på demokrati. Absolut, jag håller med. Visst är det viktigt. MEN. Varför hör vi inget om CANF - Cuban American Foundation, Luis Posada Carilles, de fem fängslade kubanerna i USA eller om de verkningar som blockaden har haft på Kuba? Varför får vi aldrig se andra sidan av myntet. Varför hör vi inget om Operación Milagro där kubanska läkare kostnadsfritt låter människor i latinamerika få synen tillbaka? Varför hör vi inget om hur Kuba har lyckats bli det enda landet i världen med en ekologiskt hållbar utveckling? Varför kan inte vänstern ta till sig den bild av Kuba som latinamerikas vänster ser som ett föredöme, för det är väl knappast så att vänstern i latinamerika ser bristen på demokrati som ett föredöme, så vad finns där mer?

Kuba har mycket att arbeta med när det gäller demokrati. Landet har som sagt inget flerpartisystem och det är svårt för folk att komma med alternativ till kommunistpartiets politik. Men den demonisering som gäller idag är långt ifrån rättvis. Det kanske behövs en debatt i Sverige om demokrati över huvud taget? Är vårat system komplett där demokratin enbart blomstrar vart fjärde år i september? Däremellan ligger ju tyvärr debatten i dvala. Jag hoppas att vi snart kan lämna den politiskt korrekta mittfåran som inte gynnar någon och driva en radikal vänsterpolitik där vi utan att skämmas både kan försvara och kritisera Kuba.

Mainstreammedia: DN, SvD, SvD - sämsta ledaren på länge?

Dags för årets storm.

Publicerad 2008-01-18 23:43:08 i Allmänt

Då var det ännu en gång dags för södra Sverige att drabbas av en storm, vi börjar bli lite vana här nere nu. Skrämmande är att de två senaste, Gudrun och Per, har varit de värsta någonsin, och att denna kommer ta samma väg som de två förstnämnda. Minns hur det var efter att Gudrun hade dragit fram, med 19 dygn utan el, vatten eller telefon. Vad blir kvar denna gång? En spännande fortsättning följer.

Den som inte kan följa stormen genom fönstret kan läsa om den här, här och här.

Att äta en klon

Publicerad 2008-01-17 11:38:33 i Allmänt

...kan snart vara verklighet. Detta eftersom EU nu har öppnat för möjligheten att börja sälja klonat kött. Jordbruksministern säger som tur är Nej än så länge, men det kommer knappast hindra klonat EU-kött från att säljas i svenska butiker. Känns olustigt att människan så totalt börjat leka med naturens mest grundläggande delar. Vi vet ju vad genmodifieringen har lett till. Så vad kommer, för att vara ett exempel, hända med det naturliga urvalet då vi äter samma djur om och om igen? Leder inte detta till en utarmning av den naturliga variationen till slut? På vilket sätt gangar detta naturen och miljön? Jag är mycket skeptisk. Jag trode ändå att människan började lära sig att vår bisarra konsumtion inte längre håller. När vi sedan börjat klona djuren för att på så sätt kunna utöka konsumtionen så är vi verkligen inne på fel spår.

Man kanske ska övergå till att bara äta fallfrukt...

Läs om klonat kött här och här.

Flummet står Major Björklund för

Publicerad 2008-01-15 23:51:41 i Allmänt

Inte nog med att barn allt oftare blir stämplade med en bokstavskombination i pannan så fort de inte passar in i mönstret av lugna och väluppfostrade barn. Nu ökar pressen ytterligare när Björklund nu inför skriftliga omdömen redan från första klass. Är detta verkligen vad barnen behöver för att lära sig mer i skolan? Jag som hade gissat på att receptet var någon form av kombination av fler lärare, mindre klasser, fler kuratorer, mer individuellt stöd till den som behöver osv.
Låt barnen vara barn istället, sjuåringar ska inte behöva känna prestationsångest redan då, det kommer i sinom tid ändå. Kraven på barn och ungdomar är redan skyhöga i form av snedvridna utseendeideal, klädesmärken osv. Bättre då att utnyttja det faktum att barn i den åldern tycker det är kul och spännande att lära sig nya saker, det finns med andra ord inget behov av en "morot" i form av betyg, om det nu är det man eftersträvar. Men visst, borgarjuntan försöker väl göra sitt bästa för att så tidigt som möjligt stämpla dem som de i framtiden vill ska bli deras städhjälp. För det är precis vad saken handlar om, att snarast placera barnet i rätt fack så att det tidigt vet om det finns hopp för honom eller henne framtiden eller ej.

DN, SvD, Aftonbladet

Zlatan är kung!

Publicerad 2008-01-14 23:32:03 i Allmänt

Idrottsgalan är precis slut, många fina priser delades ut, men det finaste priset fick... Zlatan! Yes!

"Ingen kickar fotboll som han..."

Grattis!

Kd-politiker blir moderna.

Publicerad 2008-01-14 11:25:03 i Allmänt

Två kristdemokrater, sittandes i partistyrelsen, går nu emot partiets medeltida inställning till homosexualitet och ställer sig nu positiva till homosexuellas rätt till äktenskap. Det var på tiden kan jag tycka. Vi lever ju trots allt i ett på många sätt modernt samhälle, därför kan jag tycka att det är minst sagt underligt att vissa riksdagsledamöter fortfarande diskuterar huruvida homosexuella räknas som fullvärdiga människor och om dessa ska omfattas av samma rättigheter som alla andra. Varför inte bara låta folk gifta sig med den de älskar?

När vi ändå är inne på detta ämne så vill jag tipsa om denna sida för en stund mycket roande läsning med argument för att jorden enbart är 10 000 år gammal, att Grand Canyon bildades av en syndaflod och att människan levde i harmoni tillsammans med dinosaurierna. Att det är skrivet på fullaste allvar gör saken ännu roligare.

--------

Sen kan vi idag glädja oss åt att det verkligen är de behövande som är dem som tjänar mest på den slopade fastighetsskatten och på regeringens politik i övrigt, precis som borgarna lovade innan valet. Det nya arbetarpariet skulle satsa på den vanliga "Svensson", de med låga eller normala inkomster. Men nu kan vi läsa det vi som inte röstade blått sedan länge redan visste.  "Mest tjänar den med inkomst över genomsnittet, som har gott om pengar på banken och som äger ett hus i miljonklassen."  skriver Aftonbladet. Borgarnas korståg mot välfärden och det offentliga går fortare än någonsin, frågan är hur mycket det finns att rädda i nästa val.

Rysskräcken florerar

Publicerad 2008-01-13 18:40:00 i Allmänt

Kan tycka att det är smått komiskt att från och till, anno 2008, fortfarande läsa om det stora hotet från öst. Idag är det ledaren i DN som tar upp rysslands kränkningar av andra länders luftrum som ett potentiellt hot mot Sverige. Men tänker man efter en aning, och frågar sig vad ryssen kan tänkas ha av Sverige, finner man inte mycket. Har Sverige över huvudtaget något som Ryssland inte redan har? Det enda vi har att erbjuda är skog, järnmalm och Volvobilar och jag tror att ryssen klarar sig alldeles utmärkt utan det sistnämnda.

Men vad är då det reella hotet mot landet och vår suveränitet, det som tidningarna verkligen borde förfasas över och skriva åtskilliga spaltmeter om? Varför inte det faktum att USA ständigt kränker andra länders luftrum då de flyger runt, kidnappar folk, och sedan skickar dem till tortyr hos diverse obskyra regimer som de gjorde i det kända fallet med egyptsierna? Eller varför förfasas inte tidningarna över det faktum att vår försvarsmakt numera är en legoarmé som vi hyr ut till högstbjudande för att sprida västvärldens ideologi runt om i världen, snart även i NATO:s namn? Eller varför inte den konstitution som ska stå över vår egen grundlag och som folket knappast kommer få säga sitt om?

Dessa känns som verkliga hot mot allt vad suveränitet och demokrati heter.

...men man kan ju åtminstone glädjas över att moderaterna fortsätter sin utstakade kurs neråt i opinionsmätningarna. Stödet för regeringen är nu nere på 38%. T minus 38% and counting...

Tortyr OK så länge det är en del av jobbet.

Publicerad 2008-01-12 00:09:11 i Allmänt

En amerikansk domstol har ännu en gång fastslagit att tortyr är Ok, denna gång med ursäkten att det var en del av förhörsledarens arbetsuppgifter. Tycker mig känna igen resonemanget. Precis som vissa ursäktade sig under Nürnbergrättegångarna med att de bara lydde order så menar denna domstol att personerna inte kan ställas personligt ansvariga, då de gjorde sitt jobb. Det var fyra tidigare fångar från USAs koncentrationsläger i Guantanamo som krävt skadestånd av den amerikanska staten, men de fick som sagt avslag. Jag finner inga ord för detta. Hur länge ska detta få pågå? Det sker helt i det öppna, USA mer eller mindre skryter med att de en gång för alla ar krossat allt vad mänskliga rättigheter heter. Varför reagerar inte världen med sanktioner, handelsblockader och liknande precis som man gör med andra länder som tummar på de mänskliga rättigheterna? Nej just det, det finns ju pengar, makt och andra intressen med i leken och då blir genast triviala saker som mänskliga rättigheter en sekundär fråga.

Detta eviga mörker. Sol, var är du?!

Publicerad 2008-01-10 19:52:54 i Allmänt

Nu är det bekräftat det jag sedan en dryg månad har misstänkt, Växjö är sveriges osoligaste stad. I december fick vi hela 20 minuters solsken, eller 0,045% för att vara exakt. Tråkigt att man skulle bo just här då. Det börjar nämligen bli lite påfrestande. Antingen är det kolsvart ute, det är ju trots allt vinter (men ingen snö har vi), eller så går vädret i en vacker skala av ljusgrått, mörkgrått eller depressivt djupgrått. Ibland lever det upp ordentligt och till och med regnar. En hel månad har det varit så, aah! Men jag är inte bitter. Inte alls. Någon där ute som kan lära ut soldans?

image5

Sol, kom tillbaka! Fotot är taget i Piriapolis, Uruguay -05, och där sken solen vackert i alla fall.

Kodade tentor

Publicerad 2008-01-09 22:11:35 i Allmänt

Imorse fick jag höra på Gomorron Sverige det glädjande besledet att Umeå Universitet från 15:e mars helt ska börja använda sig av kodade salstentor. Ett mycket vettigt beslut som gör att man motverkar godtyckliga bedömningar och ökar studenternas rättssäkerhet. Detta gör att läraren enbart betygssätter svaren på tentan och inte personen bakom. Nu hoppas jag bara att även Växjö Universitet lär av detta och gör likadant.

Sossarna ökar, men hur?

Publicerad 2008-01-07 21:33:50 i Allmänt

Sossarna fortsätter att öka i Skops väljarbarometer, för tredje mätningen i rad. Förvisso positivt att borgarjuntan fortsätter att gå ner, men det oroar mig att sossarna kan öka utan att de har presenterat någon politik. Vad betyder detta? Kan det vara så illa att dagens socialdemokrati inte länge har något alternativ till borgarnas anarkokapitalism, att de helt enkelt lever på gamla meriter? I så fall är Sverige riktigt illa ute. Men tyvärr verkar det gå åt det hållet, den politiska skalan i Sverige är läskigt enkelriktad. Resultatet av detta gör mig ännu mer mörkrädd. I samma mätning kan vi se att fascisterna i sverigedemokraterna verkar stärka sitt stöd, och detta är just ett resultat av att riksdagspartierna bli allt mer lika eller i vissa fall allt mer osynliga. Det krävs förnyelse och tydliga alternativ! När det gäller vänstern tror jag att vi har mycket att lära av Trondheim i Norge, läste precis en intressant artikel om det i Ordfront. Annars får vi helt enkelt hoppas på att en karismatisk ledare á la Hugo Chavesson dyker upp och rör om i grytan, någon form av förändring krävs ändå.

Hållbar utveckling, endast på Kuba.

Publicerad 2008-01-06 20:05:26 i Allmänt

Ibland värms ens röda hjärta upp av riktigt glada nyheter. Häromdan läste jag att Kuba av Världsnaturfonden blivit utsett till den enda landet i världen med en hållbar ekologisk utveckling. Kuba är med andra ord det enda landet som lyckas hålla en hög mänsklig utveckling utan att det för den delen går ut över naturen och ekosystemet. Mycket intressant. Varför blir detta inte det stora scoopet i den aktuella miljödebatten? Vad har Kuba gjort för att lyckas hålla en god standard på områden som utbildning, hälso- och sjukvård, sociala rättigheter och liknande, utan att det går ut över ekosystemet? Kuba liksom resten av Latinamerika inger hopp för oss som vet att en annan värld är möjlig.


...mer Latinamerika, Uruguay närmare bestämt! Idag skriver DN att den 25-årige uruguayanen Claudio Dadomo ska börja spela för Hammarby och blir därför lagkamrat med Hammarbys tidigare uruguayan Sebastian Eguren. För mig med hälften av rötterna i just Uruguay är detta självklart ännu en glad och rolig nyhet.

Vem vill köpa läkemedel av en 15-årig sommarjobbare på Statoil?

Publicerad 2008-01-05 13:07:49 i Allmänt

Planerna på att sälja ut Apoteket är i full gång. Socialminister Hägglund skriver idag i DN att Apotekets monopol ska styckas upp så mycket som möjligt för att på så sätt underlätta för framtida konkurrenter. Men jag undrar vad följderna blir.
Hur blir det med tillgängligheten, kommer privata aktörer ha något intresse av att öppna apoteket i mindre orter som Moheda i Småland eller Pajala i övre Norrland? Som det är nu kan ju Apoteket ha verkamhet i mindre orter som mer eller mindre går med förlust, då företaget tjänar desto mer i de större städerna. Vilket privat företag kommer satsa på en mindre ort om det innebär förlust?
Kommer läkemedlena bli billigare av att man tar bort monopolet. Läkemedlena idag är ju kraftigt subevntionerade, kommer kunderna få samma högkostnadsskydd som idag?
Om det nu bara är det receptfria som släpps fritt på marknaden, vem ska ta hand om de receptbelagda läkemedlena som faktiskt står för den absolut största kostnaden för apoteken? Vem garanterar att priserna på receptbelagt inte ökar markant för att Apoteket ska kompensera för förlusten från de receptfria?
Hur garaterar man att kunden får samma service av personal på ICA eller Statoil, som det får nu av utbildad personal på Apoteket? Hur garanterar vi att outbildad personal hanterar läkemedel på ett adekvat sätt, det är ju inte godis det handlar om.

Vi får se hur det slutar, fortsättning följer...

Paranoians mecka

Publicerad 2008-01-03 16:41:59 i Allmänt

Svenska Dagbladet skriver i sina resesidor att USA tar ännu ett steg för att inskränka på sina egna medborgares och andras frihet. Nu kommer man nämligen att kräva tio fingeravtryck från sina besökare. Det kommer att börja på Dullesflygplaten i Washington DC, men senare utökas för att bli rikstäckande.
Sedan 2004 har redan utländska medborgare (dock ej från EU) fått lämna fingeravtryck vid inresa till USA. Detta var något Brasilien protesterade mot på det fullt logiska sättet att genast kräva fingeravtryck från amerikanska medborgare på väg till Brasilien. Detta protesterade i sin tur USA emot med resonemnanget att det skulle bli krångligt och obekvämt för resenärerna. Hur det slutade vet jag inte, men nu undrar jag: Varför sitter EU tyst nu? Eller Sverige för den delen? Ska vi blint acceptera att bli registrerade på alla möjliga sätt när vi reser? Fullkomligt absurt. Det enda rimliga vore ju såklart att kräva samma sak av våra amerikanska besökare.

Jag reste faktiskt till USA i somras och besökte Washington DC och New York. Det blev en mycket trevlig resa, men vissa saker stod ut lite från det normala så att säga. För det första fanns uppmaningar var man än gick om att ringa på polisen, tillkalla vakter eller något annat om man såg något misstänksamt (typ en kvarlämnad väska). Men det värsta var ändå på väg in i USA, då vi fick fylla i små lappar i olika färger där vi försäkrade att vi inte var terrorister, nazister, allmänt elaka osv. Jag undrar fortfarande, vad hade hänt om jag av ren nyfikenhet kryssat "Ja" på frågan om jag hade varit inblandad i folkmord mellan åren 1933-1945?

image4

Kommentarer överflödiga.

Maskulisten snubblar och gör självmål.

Publicerad 2008-01-02 11:52:07 i Allmänt

Har precis läst ett intressant debattinlägg i SvD skrivet av en viss Pär Ström från tankesmedjan Den Nya Välfärden. Ämnet är helt klart intressant, "Män kuvas av statlig feminism", men jag anser att han missar målet totalt då han istället för att analysera problemet djupare, intar en försvarsposition och i en raljerande ton blir lika extrem (åt motsatt håll) som de "tokfeminister" han kritiserar. Han för en konstig och mycket förenklande argumentation som bitvis är nere på ren sandlådenivå.
I hans slutsats kan jag dock hålla med honom, "sann jämställdhet kan bara uppnås genom könsneutralitet i genusdebatten, där båda könens specifika svårigheter ges samma erkännande". Världen är ju trots allt inte svart och vit, såväl kvinnor som män uppräthåller och drabbas av de könsroller som finns.

Fyrverkerier + alkohol + människor = ?

Publicerad 2008-01-01 23:59:18 i Allmänt

Fyrverkerier och dumma människor, kan det sluta bra? Oftast inte. Jag förstår inte riktigt vad felet är med människor som inte riktigt fattar att detta inte är leksaker och att själva grejen med smällare och fyrverkerier är att de ska explodera och därmed avge någon form av knall och/eller roligt mönster i trevliga färger. De ska med andra ord inte hållas kvar i handen, siktas på andra människor, grävas ner så att de inte kan flyga iväg osv. Vissa olyckar beror givetvis på otur, men andra beror enbart på ren dumhet. Som där jag stod igår tillsammans med Hannah. Vi såg åtminstone tre raketer som smällde av på helt fel ställe, den ena mitt bland en massa människor. Ett under att ingen blev skadad.

Så frågan är alltså, vad gör man åt problemet? Jag tror inte riktigt på förbud, fyrverkerier är ju trots allt trevliga att titta på om de funkar på rätt sätt. Men varför inte ett fyrverkeri-körkort? Krav på genomgången högskolekurs i 15p raketkunskap? IQ-test? promillegräns som för bilförare? 35-års åldersgräns? Skämt å sido. Men fyrverkerier kanske enbart borde vara tillåtna mellan olika klockslag på nyårsnatten, det skulle i alla fall minska antalet bortsprängda fingrar och anda skador avsevärt under dygnet. Vad vet jag.
 
Summa sumarum av nyår 07/08 var i alla fall en lyckad kväll med god mat på italiensk restaurang, Ben n' Jerry's glass och fina fyrverkerier (med vissa undantag) över stan.

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela