The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Var det värt att strejka för 0,5%?

Publicerad 2008-05-28 19:51:49 i Politik

Nu är strejken över och summan av sex veckors strejk är en lägsta lön på 21100 kronor efter ett år i yrket, alltså samma nivå som vid första budet som blev starten för strejken. Inte undrapå att somliga känner sig lurade. Skillnaden mellan buden är tidpunkten för när lönen ska upp. Enligt SVT:s Rapport ligger det nya avtalet som helhet bara 0,5 % över det första budet som lades innan strejken. Vafan liksom? Var det värt att strejka för 0,5 %? Vem kommer ta Vårdförbundet och dess medlemmar på allvar nästa gång det gäller? Arbetsgivaren vet ju nu att de bara kan vänta ut Vårdförbundet nästa gång.

Det stora felet var, som det har sagts flera gånger innan, att Vårdförbundet redan från början gick ut med ett alldeles för lågt krav för att ha något att förhandla över. Med ett krav på 1700 i lönehöjning, och en lägsta lön på 22 000, finns det inte mycket till prutmån, det har vi ju sett nu. 

Frågan nu är inte hur många som kommer att lämna facket, utan snarare hur många som kommer att stanna kvar. Jag blir inte den som lämnar, men tyvärr är det många som inte vill se fördelerna med att vara med i facket, men det kan enbart facket själva klandras för.  

SvD, SvD2, AB, AB2, AB3DN, DN2

Läs även andra bloggar om , ,

Lord of War

Publicerad 2008-05-25 19:53:39 i Allmänt

SvD skriver idag en liten artikel om en ryss som gjort det till sin grej att sälja vapen runt om i världen. Det ska tydligen inte handla om små mångder heller utan han ska själv ha beväpnat diverse grupper i Asien och Afrika, allt med hjälp av gamla vänner i Moskva. USA lyckades hitta honom till slut och vill ha honom utlämnad från Thailand där han nu sitter, till Rysslands stora förtret. När privatpersoner tar tillfället i akt och säljer vapen är det illa, riktigt illa, men när vår egen regering förser Israels apartheid med vapen, eller ligger på för att sälja JAS till diverse obskyra regimer är det inte många som lyfter på ögonbrynen.

Vapenhandlaren, Viktor Bout som han heter, har förresten varit förebild för vapenhandlaren Yuri Orlov (Nicolas Cage) i den lysande filmen Lord of War som jag varmt rekommenderar. Filmen visar på ett tydligt sätt vilka starka krafter som ligger bakom vapenhendeln i världen. I slutet av filmen får man veta att USA, Ryssland, Kina, Storbritanien och Frankrike är de fem största vapenproducenterna i världen, samma länder som innehar platserna i FN:s säkerhetsråd och därmed vetorätt i FN...

Nån mer än jag som anser att FN i sin nuvarande tappning är ett skämt som sedan länge har spelat ut sin roll?Den lysande inledningen till filmen Lord of War

Läs även andra bloggar om , , ,

Inkompetenta studenter?

Publicerad 2008-05-25 14:10:43 i Allmänt

Inatt kom jag och Hannah hem till Campus igen efter en mycket trevlig 50-årsfest på Hagadal. Trodde nästan att jag hade kört fel i mörkret och hamnat på Växjös soptipp eller något, för det var ungefär så Campus såg ut efter gårdagens "grisfest". Enorma mängder av ölburkar, engångsgrillar, toapapper, servetter, plastglas, solstolar och plastpåsar låg utspridda över Tufvanängen, patetiskt. Vad är det för fel på människor? Mitt på Tufvanängen står en container med syftet att kunna slänga just skräp, och några meter därifrån står den vanliga sopstationen... Att somliga studenter sen har mage att klaga över att hyrorna är så höga blir ju bara komiskt i sammanhanget. Klart som f*n hyresvärden passar på att ta ut skyhöga hyror när hyresvärden också får stå för städningen på Campus.

image31

Är övertygad om att en riktig grisfest, med helt vanliga grisar, hade sett mycket trevligare ut efteråt.

Konstituerande fullmäktige

Publicerad 2008-05-16 16:17:49 i Allmänt

Nu var det ett tag sen jag skrev här, jag vet, men det beror helt och hållet på den monstruösa tentan som ligger en vecka frammåt i tiden. Den, samt alla inlämningsuppgifter som ska in, har tagit upp ungefär 98% av min tankeförmåga, och då blir bloggen av förklarliga skäl bortprioriterad. Ser ändå att jag har ett antal besökare varje dag, så håll ut, snart kommer det mer att läsa :-)

Men några ord kan jag i alla fall skriva ner.
Igår var det konstituerande fullmäktigemöte för Studentkåren i Växjö, ett långt, spännande och dramatiskt möte som slutade på 5 1/2 timmar till slut. Detta var mitt tredje "konstFUM" så jag påbörjar med andra ord mitt tredje år i fullmäktige. En kul uppgift som jag önskar att fler hade ställt upp på, men det senaste resultatet i kårvalet visar att engagemanget vid Växjö Universitet bara kan bli bättre.

Hur som helst. Igår valde vi ett nytt presidium, en ordförande och två vice ordförande. Den sittande ordföranden som kandiderat för ytterligare ett år fick istället lämna plats åt Sofia Amhliden som mer eller mindre på sittande möte bestämde sig för att ställa upp. Hon får sällskap av Aina Hantoft och Hanna Jansson som vice ordförande. Ett mycket bra val av presidium tycker jag. Sedan valdes tio styrelseledamöter och vi var fyra VSF:are som kandiderade. Efter en spännande omröstning fick vi slutligen in en VSF:are genom lottning. Själv har jag suttit med två år i denna styrelse, men i år fick jag tyvärr inte tillräckligt många röster. Sånt är livet och jag önskar istället det nya presidiet och den nya styrelsen lycka till!

Nu tillbaka till radiologin...

Bilder från 1:a Maj i Växjö

Publicerad 2008-05-01 19:51:46 i Politik

Dagens demonstrationståg genom Växjö kan inte beskrivas som annat än succé. 130 deltagare i tåget kan tyckas vara magert, men jämfört med hur det såg ut i fjol med 30 peroner i Ung Vänsters och VSF:s tåg och drygt 60-70 i "Röd Front" så var dagens tåg en succé. Vänsterpartiet Växjö deltog som sagt inte, däremot fick vi besök av deras partikamrater från Alvesta. Starkt!image25

image26

image27

image28

image29

Läs även andra bloggar om

Nytt samarbete på 1:a Maj i Växjö

Publicerad 2008-05-01 10:33:33 i Politik

Idag är det 1:a Maj och naturligtvis blir det ett rött demonstrationståg genom stan. Tyvärr är inte Vänsterpartiet med i detta tåg då man istället har valt att, dagen till ära(?), läsa poesi inne på Palladium. Istället har ett nytt 1:a maj-samarbete bildats mellan Vänsterns Studentförbund, Ung Vänster, Kommunistiska Partiet och RKU och vi hoppas givetvis på en stor uppslutning. Hur det hela går återkommer jag med ikväll.

image24

Det som gäller är Vattentorget klockan 15:00

Läs även andra bloggar om 

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela