The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Mycket just nu

Publicerad 2009-04-29 20:54:17 i Allmänt

Bloggandet befinner sig för närvarande i en neråtperiod. Detta på grund av praktik, dagspendling till Karlskrona och diverse engegemeng på annat håll, bland annat intervjuer av blivande presidialer till Studentkåren i Växjö. Sitter i nämligen i valberedningen och denna veckan har vi intervjuat alla kandidater utom en. Det kommer bli ett mycket spännande konstfum i maj. 

 

Det var allt för denna gång.

Kårval i Växjö

Publicerad 2009-04-25 12:28:52 i Politik

Kårvalet i Växjö är nu avslutat och tyvärr blev resultatet för VSF sämre än föregående år även denna gång. VSF fick drygt 70 röster mot förra årets dryga 80 röster, samt 6 mandat i fullmäktige mot förra årets 9 mandat. Men om man räknar i förhållande till antalet kandidater på listan, två detta år mot sju förra året, så gjorde vi faktiskt ett mycket bättre val detta år. Så allt hänger ju på hur man räknar. Vi fick i alla fall in alla våra kandidater, två kamrater, vilket bara är positivt. Något som också är positivt är att Moderata studenter inte gjorde ett särskilt bra val med 4 mandat i fullmäktige mot socialdemokreternas 13. Ett stort grattis till Demos med andra ord för ett lyckat kårval. Jämför man sedan med rikssnittet så ligger ju vänstern ändå bra till med nästan hälften av rösterna mot vad Socialdemokaterna fick och 50% mer än Moderaterna. Inte illa. Hörde också något om att valdeltagandet steg med 0,25% vilket också är bra. 

 

Så tack alla ni som la er röst på VSF Växjö, ni lär inte bli besvikna.

 

Om: , , ,

Hyckleriets FN

Publicerad 2009-04-20 18:13:51 i Politik

FN håller i dagarna en konferens om rasism och idag bröt helvetet löst då Irans president kallade Israel för en rasistisk stat. Flera delegater lämnade salen i protest, bland dem Sveriges FN-ambassadör. Kan tycka att det känns lite märkligt att en stat som bedriver en kolonialistisk apartheidpolitik där det görs skillnad på människor beroende på deras religion och etnicitet inte får kallas rasistisk. Men detta är tyvärr inget nytt, det har på något sätt blivit symtomatiskt för all diskussion som rör Israel. Iran är inte på något sätt ett mönsterland och deras ledare har ett flertal gånger uttryckt saker som inte på något sätt är acceptabla. Men innebär detta att man inte kan ta sig tid att lyssna och kanske bemöta kritiken med sakliga argument? Tidigare FN-resolutioner har ju trots allt slagit fast att sionism är att likställa med rasism, hur det är idag vet jag inte, men bara det faktumet gör ju att frågan åtminstone borde diskuteras. Men nä. Vi lever tydligen i en värld där rasism är ok så länge man har mäktiga vänner som backar upp och som blundar när bomberna faller. 

 

Hyckleri är vad det är. När ett antal tidningar gick ut och publicerade karikatyrer på mohammed och därmed spottade en miljard muslimer i ansiktet försvarades detta med att yttrandefriheten måste respekteras. Men när någon påstår att Israel är en rasistisk stat eller på något sätt insinuerar att Israel kunde vara snällare mot sin omgivning anklagas denne för att vara antisemit. Här gäller uppenbarligen inte yttrandefriheten, här ska den bojkottas. Att hålla en rasismkonferens där rasism inte får diskuteras är ju bara patetiskt.

 

Värt att tänka på är att han inte sa att judar är ett rasistiskt folk, utan att Israel är en rasistisk stat. Vem går i taket och anklagar en för att man hatar svenskar bara för att man påstår att Sverigedemokraterna för en rasistisk politik? Nä, just det. 

 

SvD2345, DN2, AB

Om: , , , ,

Latinamerikas öppna ådror

Publicerad 2009-04-19 13:10:07 i Allmänt

Som jag skrev igår träffades Hugo Chavez och Barack Obama igår under OAS-toppmötet och Obama fick ta emot en bok skriven av uruguayanen Eduardo Galeano. Boken från 1976, Latinamerikas öppna ådror, tar upp 500 år av utsugning och kolonialism, något som ständigt gör sig påmint i de latinamerikanska länderna. En bibel i latinamerikansk historia. Hur som helst, i fredags låg denna bok på plats 60 280 av de mest sålda böckerna på Amazon.com, idag ligger den på plats 7!  Smått fantastiskt måste jag säga. På tiden att jänkarna förkovrar sig i något lite mer intellektuellt. 

 

 Wiki: "Eduardo Galeano, född 3 september 1940 i Montevideo, är en uruguayansk författare och journalist. Galeano började med att teckna karikatyrer på en socialistisk veckotidning. Senare var han redaktionschef på veckotidningen Marcha och chefredaktör för dagstidningen Epoca. Efter militärkuppen 1973 gick han i exil i Argentina men tvingades efter Videlas maktövertagande 1976 att fly även därifrån, nu till Spanien. Sedan 1985 bor han åter i Uruguay."

 

Måste berätta att jag faktiskt har träffat Galeano. Det var många år sen nu då jag råkade trampa på honom på ett flygplan på väg till Uruguay. Har för mig att han dessutom blev rätt arg.

 

Om: , , ,

 

DN

Chavez, Obama... och Galeano!

Publicerad 2009-04-18 19:58:10 i Politik

 

från: Telesurtv.net

 

OEA - Organización de los Estados Americanos, (De amerikanska ländernas organisation OAS) har toppmöte i dagarna. 34 länder finns representerade, alla amerikanska länder utom Kuba. Glädjande nog verkar dock stämningen vara bättre än tidigare år då Obama verkar vara långt ifrån lika rabiat som sin företrädare. Obama fick till och med ta emot en bok av Hugo Chavez skriven av ingen mindre än Eduardo Galeano. Boken var Latinamerikas öppna ådror, en riktig klassiker som tar upp den kolonialistiska utsugningen som Latinamerika levt under så länge. En mycket intressant bok med andra ord som Obama bör ta tid till sig att studera noggrant. Obama verkar även vara öppen för lite djupare diskussioner med Kuba, något som kan tyckas vara på tiden efter snart 50 år av omfattande handelsblockad. Det återstår att se vart detta leder, men det kan egentligen bara bli bättre mot vad det har varit.

 

Läs mer: SvD23, DN23, AB

 

Om: , , , ,

Olja i Arktis

Publicerad 2009-04-18 19:25:41 i Politik

SvD skriver idag om att striden om Arktis kommer att trappas upp i takt med att isen smälter allt mer vilket därmed öppnar för nya transportvägar och kanske för nya olje och gasfyndigheter i området. Man misstänker att 22% av världens oupptäckta olje- och gasresurser finns där. Är det någon som ser ett moment 22 här? Jorden har förpestats av så mycket skit och växthusgaser att polarisarna börjat smälta i allt högre takt. Så, vad hittar man när isen försvunnit? Olja! Fantastiskt! Länderna runt Arktis kommer med andra ord att lägga åtskilliga miljarder på att bråka om vem som ska ha rätten till de sista oljedropparna och därmed fortsätta med vår ohållbara livsstil... istället för att kanske lägga pengarna på något annat, så vi slipper oljan.

 

Jag saknar ord.

 

Om: , ,

Mer om fildelning

Publicerad 2009-04-17 20:48:15 i Politik

Björn Ulvaeus känner sig nöjd med dagens dom. 

 

"Domstolen visar ju att man tar ytterligt allvarligt på detta, det är det minsta man kan säga. Och det känns ju bra för oss upphovsmän att man tar det på så stort allvar."

 

"De poserar som pirater för att få något slags romantiskt skimmer omkring sig, men snarare är de simpla tjuvar."

 

Simpla tjuvar, där ser man. Undrar hur det ser ut runt hans frukostbord på morgonen... för inte kan väl frukostsällskapet njuta av Björns egna fil till müslin, de ska minsann köpa sin egen annars är de inget annat än simpla tjuvar! Grr!

 

Ser fram emot att läsa nästa artikel med Ulvaeus, efter att han har insett att miljonerna inte trillade ner i hans ficka, utan i skivbolagets. 

 

SvD

Big Comedy!

Publicerad 2009-04-17 18:51:33 i Allmänt

 

från smp.se

 

Gårdagskvällen började med kårstyrelsemöte, ett möte som visade sig bli det längsta någonsin, typ. Dock inte för oss. En timme, ett plumt och löjligt påhopp, samt en diskussion om en VSF-motion senare så drog jag och Hannah oss vidare till konserthuset i Växjö för att se Big Comedy. Lennie Norman, Johan Rheborg, David Batra, Petra Mede, Henrik Schyffert, Peter Wahlbeck, och Johan Glans stod på scen och skapade en härligt skruvad kväll med allt från under-bältet-sex-humor till roligare funderingar kring ängsliga föräldrar med Batra och dialekter med Glans. Främst var det kul att se dessa människor på riktigt som jag tidigare bara sett på tv. Lite kort var det dock kan jag tycka när det trots allt var hela sju komiker som var med. Mer Glans, Batra och Schyffert hade inte skadat.

 

AB1, AB2, Smp

Om:

Pinsam dom mot Pirate bay

Publicerad 2009-04-17 12:23:43 i Politik

Uppdaterad:

Som väntat blev personerna bakom The Pirate Bay fällda. Ett års fängelse plus 30 miljoner i skadestånd, inga som helst proportioner med andra ord. Alla minns väl vad Reinfeldt lovade i valrörelsen 2006: "Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration", inget annat är lögn och tomma ord ser vi nu. Frågan är vad vi löser med detta i längden. Kommer fildelningen att försvinna? Knappast, den kommer hitta nya och anonyma vägar istället. Kommer artisterna få mer betalt efter denna dom? Knappast. Skivorna är fortfarande på tok för dyra för vanliga människor att köpa, samt det faktum att forksning har visat att domar som denna inte gett ett öre till de aktuella artisterna i fråga, utan istället till skivbolagen och liknande. Se bara hur det gick med Napster som stängdes efter vild kritik från Metallica. Hur mycket pengar har Metallica fått ut av det? Inte mycket, om något alls. Men hur mycket pengar har företagen fått ut? Ja, betydligt mer. Nu förväntar jag mig att samma anmälningar görs mot Google och Youtube som till skillnad från TPB har allt material på sina egna hårddiskar. Men tänka sig, detta har man inte tänkt på. Man har med andra ord ingen aning om hur saker och ting funkar, hade man haft det hade det blivit en friande dom idag. Det intressanta med domen är att de åtalade dömdes till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, något som rimligtvis också borde gälla samtliga internetleverantörer, samtliga företag som gör Mp3-spelare som Ipod eller liknande osv.

 

Man kan inte stoppa den tekniska utvecklingen, däremot kan man lära sig att hantera den och på så vis hitta nya vägar att tjäna pengar på sitt arbete. För så tycker jag givetvis, att artisterna eller vilka de nu är ska få något för sitt arbete. Men precis som de som en gång i tiden försökte och misslyckades med att stoppa radion eller kassetbandspelaren så kommer också dessa människor att misslyckas med sina försök att stoppa fildelningen. Lär er hantera den istället! Alternativet, att försöka styra eller censurera internet, något som blivit det största forumet för debatt och kontakt människor emellan, är nämligen helt fel och framför allt en farlig väg att gå.

 

Detta är en dom som tvingats fram av inget annat än politiska och kommersiella intressen. Pinsamt för ett land som Sverige som så ofta slår sig för bröstet för sin välutvecklade demokrati. Jag undrar jag. 

 

Läs domen här

 

DN2345, SvD23456, AB23456789

 

Om: , ,

Dagens I-landsproblem

Publicerad 2009-04-11 16:11:34 i Allmänt

..presenteras av Tv4 och årets Robinsondeltagare. 

 

I Aftonbladet gråter de ut, stackarna från den välmående västvärlden som fick möjligheten att åka ut i djungeln och leka svält och katastrof. Frivilligt. Stackars människor. Nu säger några av deltagarna att de ska kräva ersättning(!) för alla myggbett och infektioner de drog på sig under tävlingarna. En stilla undran är bara: Vad hade de förväntat sig? Hade ingen av deltagarna sett programet innan och sett vad det hela går ut på? Ska man ut i bushen och leka är det väl bättre att man packar ner myggmedel istället för fem bikinis i olika färger. Jag vet inte, det kanske bara är jag. Jag kanske skulle passa på att kräva ersättning för de myggbett jag fick i lumpen, och det var inte ens frivilligt. 

 

Påsken flyter annars på i sakta mak. Det är skönt att vara ledig och samtidigt ligga i fas med pluggandet. Har förvisso en hyffsat jobbig uppgit som jag ska skriva om etik, men då bibblan är stängd under hela påsken så kan jag ändå inte få tag i den bok som hela arbetet utgår ifrån. Men det är ett antal veckor kvar så det är ingen panik. 

 

Om: , ,

Kul lördag på Boda Borg

Publicerad 2009-04-05 18:07:21 i Allmänt

Igår åkte jag och Hannah tillsammans med mor, morbror och mina två bröder till Boda Borg i Sävsjö. Hade verkligen sett fram emot detta och som tur var överträffades alla mina föväntningar om stället. Boda Borg är ett äventyrshus med ett antal utmaningar där ens fysik, intellekt och kreativitet sätts på prov. Riktigt kul var det, helt i stil med rummen och utmaningarna på den numera nedlagda Tv-tävlingen Fångarna på Fortet. Hoppas vi kan åka dit fler gånger!

 

Om: ,

Om den studiesociala utredningen

Publicerad 2009-04-02 22:08:18 i Politik

Som bekant vill regeringen göra högre studier till en ren klassfråga. Av denna anledning finns följande debattartikel att läsa hos Smålandsposten idag, skriven av ordförandena för lokala S-studenter och VSF:

------------

Nedslående läsning angående studiemedelsberättigandet

 

I veckan överlämnades ett betänkande till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg med föreslagna åtgärder för att förändra landets studenters studiesociala situation. 

Redan nu har information kring utredningen läckt ut och lett till en intensiv diskussion bland studerande. Alla vi studenter jublar över det efterlängtade beskedet att studiemedlet föreslås höjas med 400 kronor i månaden, även om detta inte motsvarar den tusenlapp de borgerliga partierna viftade med i valrörelsen 2006. Det är dock nedslående när man fortsätter att läsa utredarnas föreslagna förändringar avseende studiemedelsberättigandet. 

I dag har varje student rätt att få studiemedel i sammanlagt sex år utan förbehåll. Förslaget som nu lanseras innebär att studiemedel ges i max fyra år, och kan ges i ytterligare två år för de studenter som kan uppvisa en examen från en minst treårig högskoleutbildning, minst tre års fullgjorda studier på en utbildning som är minst tre och ett halvt år lång eller en examen från en tvåårig yrkesutbildning som inte är en högskoleutbildning. Syftet med denna åtgärd är att få ut studenter i arbetslivet snabbare än i dag. 
Problematiken i de föreslagna reformerna är, som vi ser den, att blivande studenter kommer att vänta längre med att påbörja sina högre studier, eftersom det blir i stort sett avgörande för framtida finansiering att det första valet av utbildning blir det rätta. 

Att byta studieinriktning kan bli en omöjlighet för de studenter som inte själva kan bära de kostnader som är förknippade med högskolestudier. 
Det finns en överhängande risk att vidare studier blir ett privilegium för de rika. Den studiesociala utredningens förslag riskerar att rasera det högskolesystem som har gjort Sverige internationellt erkänt – ett Sverige där rätten till högre utbildning inte styrs av tidigare inkomster, utan där alla oavsett bakgrund ges samma möjlighet att vidareutbilda sig.
Ingripandet i den akademiska friheten, till förmån för arbetsmarknadspolitikens krav på genomströmning, riskerar att få en effekt motsatt den man tidigare sagt vara utredningens mål. Istället för att snabbare få ut välutbildade individer på arbetsmarkanden, är det tänkbart att studenter avbryter sina studier till förmån för arbete ifall de känner sig tveksamma efter att ha gjort sitt första utbildningsval. Om så blir fallet, förlorar dessa studenter sina möjligheter att slå sig in på en ny bana, och samhället och arbetsmarknaden blir utan välutbildad arbetskraft. 

Framtidens studenter riskerar alltså att hamna i en situation där de tvingas välja att antingen låsas in på en utbildning de inte trivs med, eller också att avbryta denna utbildning men då låsas ut från senare högskolestudier. 

Det är mänskligt att fela, och studenter är, tro det eller ej, också människor. Den student som påbörjar en utbildning och sedan inser att denna inte passar honom eller henne, förtjänar en chans att ändra sitt val. Därtill ska främjandet av mångfald inom den akademiska världen, där människor, oavsett ekonomiska och sociala förutsättningar, kan samlas och utbyta erfarenheter, understödjas. Det nuvarande studiemedelsystemet beaktar dessa aspekter–den studiesociala utredningens förslag gör det inte. 


Sara Fransson, Demos
Hannah Söderlind, VSF Växjö

----------------------

 

Om: ,

Studenternas ekonomi, ett ständigt aktuellt ämne.

Publicerad 2009-04-01 17:22:20 i Politik

Idag skriver ordförandena för VSF, S-studenter, Gröna studenter tillsammans med ordförandena från 12 av landets studentkårer en debattartikel på SvD Brännpunkt om den studiesociala utredningen som föga förvånande visat sig inte vara mycket värd. Jag har skrivit om studenternas ekonomiska problem flera gånger tidigare, så jag uppmanar er bara att läsa artikeln.

 

Om: ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela