The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

All heder åt Greenpeace

Publicerad 2009-08-10 20:56:58 i Allmänt

Idag åkte Greenpeace till havs för att lägga ut trålhinder i Kattegatt. Det aktuella området skyddades redan 2003 av myndigheterna men sedan dess har inte mycket hänt. Fisket har fortsatt och ett flertal fiskarter är rödlistade till följd av det oansvariga fisket. Idag gick därför Greenpeace, efter att ha fått tillstånd av både länsstyrelsen och miljödomstolen, till handling och dumpade 38 stenblock vägandes mellan 500 kg och tre ton. Totalt ska 180 block läggas ut för att förhindra den destruktiva trålningen. Tidigare har man också lagt ut över 300 block utanför Tyskland.

 

Aftonbladet: "Professorn i marinekologi vid Göteborgs Universitet, Sussie Baden anser att trålhindren borde lagts ut av myndigheterna redan när området skyddades 2003. Stenarna skadar enligt henne inte bottenmiljön.
– Här finns flera rödlistade arter. En enda trålning tar bort dem direkt, och gör i praktiken en öken av botten. Den hämtar sig inte på flera år. Bottentrålning är något av det mest destruktiva fiskeredskap som finn
s"

 

Givetvis finns folk som klagar och lustigt nog finns Fiskeriverket, Sveriges fiskares riskförbund och självaste jordbruksministern Eskil Erlandsson bland dem. Erlandsson menar att aktionen äventyrar sveriges samarbete med Danmark då aktionen bryter mot dansk lag och flera danska fartyg fiskar i svenska vatten där stenarna nu dumpas. Hur han resonerar vidare förstår jag inte, men han tog sig i alla fall tid att skriva ett argt inlägg på DN Debatt där han desperat försöker stoppa Greenpeace. Somliga fiskare är rädda för att nät och redskap ska förstöras av granitblocken, men om så sker så måste ju det betyda att de använder sig av metoder som antingen är destruktiva eller olagliga? Området är ju som bekant skyddat sen tidigare. 

 

Jag är som alltid svag för den civila olydnad som Greenpeace har som arbetsredskap. Dagens aktion skadar ingen, förutom någon eventuell platt fisk (rödspätta?), men är mycket effektiv mot bottentrålningen. Mer sånt tack!

 

DN, AB, SvD, SvD2, SvD3

 

Om: , , ,

Kommentarer

Postat av: suka

Publicerad 2009-08-10 22:50:46

Jag förstår inte heller vad problemet är. Om det är förbjudet att fiska där så kommer ju inga fiskeredskap gå sönder :)

Postat av: Nemokrati

Publicerad 2009-08-12 08:07:25

Det verkar ju som den danska ministern indirekt medger kriminell verksamhet. Att djuptråla borde vara förbjudet överallt. Jag såg också en dokumentär om danska fiskare där de tvingats göra sig av med sina små båtar pga EU:s stordriftspolitik. EU är ju fullständigt destruktivt när det gäller små näringsidkare och deras miljövänliga fångstmetoder. Inte bara i I-världen utan i Afrikas "piratländer" också. Man sliter födan ur munnen på fattiga fiskare, krossar lokala traditioner och förstör havsmiljön i den mest brutala neokoloniala anda. Dessutom borde dubbla skrov varit lagstiftat om för länge sedan! för att förhindra oljeutsläpp. Men det är som det vart - rovdrift på människor, djur och natur. EU:s destruktiva politik och upphandlingssystem hindrar lokalt, närproducerat med skonsamma metoder både inom jordbruk och fiske. EU driver utvecklingen bakåt, inte framåt.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela