The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Willys/Axfood angående bojkott av israeliska varor.

Publicerad 2009-01-10 11:23:14 i Politik

Var och handlade på Willys för några dagar sen och såg att ett flertal grönsaker kom från Israel. Detta var givetvis inte första gången jag såg det. Men med det pågående folkmordet i tankarna gick jag hem och mailade Willys och frågade hur de ställde sig till det faktum att de köper varor från ett land som för närvarande befinner sig i ett folkrättsvidrigt krig och som begår handlingar som mycket väl kan jämföras med apartheids Sydafrika och några andra av historiens mörkaste kapitel.

 

Till min förvåning fick jag svar, ett mycket diplomatiskt och i största grad intetsägande sådant, men ändå ett svar:

 

"Hej och tack för ditt brev. Vi importerar idag endast en mindre del frukt och grönt från Israel t ex sharonfrukt, avokado, paprika, körsbärstomater och grapefrukt. Mycket är säsongsberoende. Axfood tar inte politisk ställning i olika konflikter utan följer UD:s rekommendationer och övriga lagar och förordningar. Axfoods beslut om import av produkter baseras alltid på affärsmässiga grunder och vi handlar alltid av enskilda leverantörer. Axfood har alltid tydligt utmärkt ursprungsland på de varor som säljs i våra butiker och i de flesta fall finns flera alternativ för kunderna att välja på. Hoppas att du kan hitta bra alternativ nästa gång du besöker Willys.

Vänliga hälsningar
Informationsavdelningen
Axfood AB"

 

 

"beslut om import av produkter baseras alltid på affärsmässiga grunder" skönt att höra så tydligt att det är pengarna som styr, inga vare sig moraliska eller solidariska betänkligheter där inte. Den som är förvånad räck upp en hand. Nej, men ärligt talat hade jag så klart inte väntat mig något annat. Men det var ändå kul att försöka.

 

 

 

Aktuellt i media: AB2345678DN234567SvD2345

Andra om: , , , , , ,

Kommentarer

Postat av: kalle

Publicerad 2009-01-10 11:33:28

Utmärkt, då blir min huvudleverantör Axfood i fortsättningen. Urfånigt att vara politiskt korrekt och vika sig för terrorister. Israel har all rätt att försvara sig och förhoppningsvis kommer de att kunna befria palestinierna från Hamas skräckvälde.

Postat av: Jag

Publicerad 2009-01-10 11:45:25

Klart Israel får försvara sig, men ingen ger dem rätten att göra det på palestinskt territorium. Befria palestinierna från Hamas skräckvälde? Enligt vem? Om det nu hade varit ett skräckvälde, hur kommer det sig då att de faktiskt blev valda, och att deras popularitet bara ökar? Svårt att hålla sig saklig i debatten tydligen.

Postat av: Janz

Publicerad 2009-01-10 11:52:36

Sen kanske man inte ska straffa Israel som folk, inte heller deras føretag. Vore inte så himla kul om utlændska føretag børjade bojkotta din och min arbetsplats bara før Fredrik Reinfeldt gør som han gør.

Postat av: Ja till Blockad av Israel

Publicerad 2009-01-10 13:14:56

Att inte Vika sig för terrorister precis just därför bojkottar vi Israel som har visat sig vara dom värsta terroristerna bara titta på alla döds offer på civila..

Postat av: Mr D

Publicerad 2009-01-10 14:41:53

Till Kalle: gå in på min blogg, ------------------, och få en lista över produkter från Israel du kan stödköpa. Köpte själv avokado från Israel i onsdags. Lycka till i butiken...

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-10 14:44:40

Mr D: fel blogg att göra proisraelisk reklam på. Välkommen åter.

Postat av: Daren

Publicerad 2009-01-10 15:25:26

Jag håller med dig!! ISrael måste känna i ekonomin att folk i världen tycker de gör fel, ja, vidriga saker! Här min text om detta:



Skriven den 7 januari 2009

Enda vägen till varaktig fred: Totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser!



Israel har idag genom att bomba en skola där civila sökte skydd, en dansk fältsjukhus och otaliga civila bostäder öppnar dörren för alla slags vedergällningar mot sin egen befolkning. Det betyder att våldets spiral kommer att fortsätta och de barn som ser det kommer att bli framtidens krigare på båda sidor.



Den internationella opinionen kan inte acceptera något annat än en totalt tillbakadragande från alla de ockuperade områdena i Palestina till 48 eller 67 års gränser, skapande av en sammanhängande palestinsk stat och skapande av säkra gränser för båda stater för att på en gång på alla sätta slut för den 60 åriga slakten. Israel och palestinierna måste pressas ekonomisk och politisk genom allmänhetens bojkott och klagomål. Regeringar i världen kommer inte att göra något åt saken. Det måste vara folket runt om i världen som bojkottar den starka parten, i detta fall Israel, att dra sig tillbaka till de erkända internationella gränserna och på så sätt möjliggöra en palestinsk stat som kan leva i fred med Israel inom erkända gränser. Innan Israel drar sig tillbaka kommer ingen fred att vara möjligt. Utan en palestinsk stat kommer alla möjliga desperata grupper och tendenser från ett förtryckt folk sedan 60 år till uttryck. Också åtgärder som ett folk i frihet, suveränitet och verklig demokrati inte skulle tillgripa.



Angående de förslag som lags fram av Frankrike och Egypten är dem orealistiska och måste förkastas angående. Gaza kan inte fortsätta att vara belägrade av den zionistiska regeringen! Hamnarna och havet måste vara i palestiniernas händer och så gränserna till alla frisinnade stater runt omkring så de kan föra in mat och allt vad de behöver för att leva som ett fritt folk. Så småningom ska hela det palestinska området nå fullständigt självständighet. Det är den enda vägen till varaktig fred! Det finns ingen annan väg. Allt annat är bluff som inte leder någonstans! Vi måste komma ihåg att den nuvarande situationen har stort del av sitt ursprung i den långvariga belägringen av Gaza och mer grundläggande i den illegala ockupationen av Palestina sedan 60 år tillbaka.



Belägring stöds av USA och genomfört av Israel i syfte att störta Hamas som kom till makten tack vare den enorma inkompetensen, stupiditeten och fanatismen i Washington och Israel.



Låt inte missledas av Hamas tjatet. Om det inte är dem kommer andra i deras ställe. Orsaken ligger i ockupationen så dess lösning! För den delen ska palestinierna själva välja sina ledare när de blir fria på riktigt och det måste omvärlden respektera. Det finns ingen demokrati utan verklig suveränitet och frihet!



En fri Palestina är den enda lösningen så vi slipper mer blod på båda sidor. Lämna alla ockuperade områdena, lämna alla bosättningar, kompensera de som har blivit bestulna på sina hus och mark, låt de som vill återvända till Palestina göra det! Kräv ömsesidig erkännande! Att Palestinierna erkänner Israel räcker inte. Israel måste erkänna Palestina som en fri stat också!



V.g. och sänd vidare och översätt till andra språk! Jag kallar alla anständiga människor i världen att ställa upp för detta mål och slå för att inte se mer oskyldig blod flytta i Palestina eller Israel. Historien kommer att döma oss alla. Och om det finns en Gud borde du vara rätt bekymrad om du ser dina bröders och systrars blod rinna på Palestinas gator och inte göra något.



"Bandits with planes ...

came through the sky to kill children

and the blood of children ran through the streets

without fuss, like children’s blood."

(Pablo Neruda’s poem About the Nazis raids in Spain)

Postat av: David Hertl

Publicerad 2009-01-10 16:29:54

Visserligen är jag Zionist men det är inte väsentligt i sammanhanget. Om man ska bojkotta så duger det inte att sluta köpa frukter och grönsaker från Israel,du måste SLUTA använda datorer och andra mediaelektroniska apparater därför att det nämligen DET som Israel lever på. Att sluta köpa Jaffaapelsiner gör varken till eller ifrån. Ville bara påpeka detta.

Skrivet av en oförbätterlig Israelälskare som är medlem av Malmö judiska församling.

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-01-10 16:32:17

Visserligen är jag Zionist men det är inte väsentligt i sammanhanget. Om man ska bojkotta så duger det inte att sluta köpa frukter och grönsaker från Israel,du måste SLUTA använda datorer och andra mediaelektroniska apparater därför att det nämligen DET som Israel lever på. Att sluta köpa Jaffaapelsiner gör varken till eller ifrån. Ville bara påpeka detta.

Skrivet av en oförbätterlig Israelälskare som är medlem av Malmö judiska församling.

Postat av: Viktor

Publicerad 2009-01-10 16:39:38

I samma veva som ett företag bojkottar Israel riskerar man att förlora halva sin klientel på grund av en politisk fråga

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-10 16:50:19

Hertl: Intressant och säkert sant det du säger, men att inte köpa Jaffa-apelsiner är tror jag i första hand en symbolhandling, något som hela nationer måste göra om det ska göra någon skillnad.



Viktor: So what, så är det väl med allt om man tar ställning i något. Det är inte direkt så att jag kommer gråta över Willys förlorade intäkter om de väljer att inte köpa varor från länder som systematiskt bryter mot folkrätten. Förstår inte problemet.

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-10 17:28:29

Hej!

Bra att fler uppmärksammar detta.

Har ochså mailat Willys/Axfood (då Willys VD) och fått liknande svar. "Tack för ert brev. Axfood importerar idag ett fåtal varor inom frukt och grönt från Israel. Axfoods beslut om import av produkter baseras alltid på affärsmässiga grunder och vi gör affärer med enskilda leverantörer. Självklart följer vi UD:s rekommendationer samt övriga lagar och förordningar.

Willys har alltid tydligt utmärkt ursprungsland på de varor som säljs i våra butiker och i de flesta fall finns flera alternativ för kunderna att välja på.

Vänliga hälsningar

Thomas Evertsson "

Tycker ju inte riktigt man kan säga detta är en politisk fråga, mer änfråga om medmänsklighet.

Märkligt att ett land i världen får bete sig hur som helst och strunta i alla förordningar, FN resolutioner, Haagdomstolsbeslut etc, medans andra måste följa den till punkt och pricka...annars kommer storebror USA och visar vägen......kanske beror det på att lillebror heter Israel...

Nästa steg för att gå på köpbojkottspåret är att kontakta UD.....(det kommer ivarjefall jag göra)!

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-10 17:32:43

Föresten, var i kontakt med Ica oxå, men de hade en något bättre svar/hållning -de erbjuder alternativ.

"ICA handlar/har relationer med leverantörer, inte med länder. Vi har förtroende för de leverantörer vi samarbetar med. Men utvecklingen i Israel/Palestina har självklart påverkat våra inköp. Successivt har inköpen av frukt och grönt därifrån minskat både av det skälet och därför att man funnit bra alternativ,som t ex Spanien och Marocko. Men för vissa produkter kan det fortfarande vara svårt att hitta alternativ. Vi har fått rimliga försäkringar om att den frukt vi köper inte kommer från ockuperad mark.



När det gäller bojkott av ett visst lands varor följer vi FNs och den svenska regeringens rekommendationer när det gäller affärsrelationer med andra länder. Den svenska regeringen har inte aviserat någon handelsbojkott mot Israel. Orsaken till det är att vi inte tror att bojkotter slår rätt, utan snarare drabbar de som redan är hårt drabbade i ett land.



För att våra kunder skall veta varifrån en vara kommer, försöker vi att så tydligt som möjligt märka varan eller på annat sätt tydligt tala om i vilket land varan odlats eller tillverkats. Detta för att våra kunder själva skall kunna välja om man vill avstå från att köpa varor från ett visst land.



bästa hälsningar

Staffan Ekengren

Presschef

ICA AB

"

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-10 17:57:15

Curre: Intressant att de svar vi fick från Axfood nästan var identiska, hmm... Betydligt bättre var svaret från ICA som du själv säger, det tyder väl ändå på att de åtminstone har tänkt till över situationen.

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-12 20:36:14

En debatt i frågan "bojkott av Israel" kommer det finnas möjlighet att se i SVT1 imorgon bitti -Tisdag 13/1 kl.7:25.



Från svt.se:s hemsida:

Israelbojkott eller ej?

HELLE KLEIN, Aftonbladet, och CECILIA WIKSTRÖM, (fp), debatterar. Se debatten i Gomorron Sverige kl 7.25!

---



Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-12 21:08:37

Curre: Tack för tipset! Ska kolla på det imorn innan min föreläsning.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela