The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

En stor dag för EU - en nattsvart dag för demokratin.

Publicerad 2009-10-03 19:59:22 i Allmänt

Då var det klart. EU krävde rättning i ledet, propagandaapparaten blev enorm och ingen kunde vänta sig något annat än ett Ja i Irlands folkomröstning om Lissabonfördraget. Tråkigt för EU bara att Irland redan ett år tidigare hade röstat om saken och sagt Nej till EU:s nya grundlag. Men ack så fel det blev, Irland röstade fel! Det går inte för sig i det stora demokrati- och frihetsprojektet som kallas EU. Där är det en linje som gäller, EU-linjen, att vara kritisk finns inte på kartan. Så efter ett antal undantag och garantier, fick då Irland en ny möjlighet att denna gången rösta rätt.

 

Så blev det också. Irland röstade Ja och nu är alla glada och nöjda. Lissabonfördraget som skulle ha rivits och gjorts om redan efter första gången ett medlemsland sa Nej, är nu mer aktuellt än någonsin igen. Såväl moderater som socialdemokrater välkomnar detta och säger att det är en stor dag för EU, friheten och demokratin. Halleluja.

 

Men jag undrar jag. I själva verket har EU skjutit sig själv i foten gällande begreppet demokrati. Hur ska folk nu motiveras att gå och rösta i nationella eller EU-parlamentsval då de som säger att "min-röst-spelar-ändå-ingen-roll-då-politiker-ändå-gör-som-de-själva-vill-för-att-få-sin-vilja-igenom" fått gott om vatten på sin kvarn? Hur ska man göra med det redan skamfilade ryktet för EU som gör att valdeltagandet till parlamentet redan är pinsamt lågt? Inte nog med att vissa länder inte ens får möjligheten att rösta om saken, de som väl gör det och röstar Nej tvingas på olika sätt att rösta igen. Demokrati anno 2009.

 

Tyvärr visste vi ju alla detta redan, att EU inte är ett demokratiprojekt. Därför känns det också mer än olustigt att Vänsterpartiets ordförande, Lars Ohly, gått ut och öppnat för ett slopande av utträdeskravet. Ett krav som borde vara mer aktuellt än någonsin en dag som denna då folkstyret så tydligt satts på undantag i EU:s namn. Vänsterpartiet borde istället utnyttja sin ställning som det enda EU-kritiska alternativet i riksdagen, men det blir svårt om utträdeskravet slopas.

 

Men ok. Irlands folk har talat och resultatet får accepteras, precis som det borde ha gjorts första gången. Jag är inte den som kräver en ny omröstning bara för att jag inte gillar resultatet.

 

Om: , , , ,

Media: AB 2, DN 2 3 4, SvD 2 3 4

 

Något som för övrigt också satts på undandtag är bloggen här då min vardag för tillfället går åt för att jobba och leta lägenhet på Stockholms dystra bostadsmarknad.

 

Ledig lägenhet någon?

Kommentarer

Postat av: Chrys

Publicerad 2009-10-03 21:06:05

Fånig och okunnig kommentar. När irländarna röstade nej undersökte man väldigt noga varför de röstat nej, och det visade sej i vanlig ordning att det dom var rädda för (högre skatter, aborter, en europeisk armé) inte hade med fördraget att göra. När detta klargjorts fanns det knappast kvar något skäl att rösta nej.Sanningen är att Lissabonfördraget löser ett antal problem med det befintliga Nicefördraget. Man försökte först lösa dessa - för övrigt på ett bättre sätt - genom det konstitutionella fördraget, men då röstade fransmän och holländare nej, också dessa av skäl som inte hade med fördraget självt att göra.Alltså kvarstod problemen.Naturligtvis försöker man då lösa problemen på ett annat sätt, denna gång genom Lissabonfördraget. Hade irländarna röstat nej idag hade man säkert försökt på ett tredje sätt, genom ett fördrag som då blivit sämre än Lissabonfördraget.

Postat av: ZLN

Publicerad 2009-10-03 22:38:31

Nu var det i och för sig så att den största anledningen, enligt analytiker, till att irland röstade ja va pga skräckpropagandan. Så här i finanskrisen har det anspelats mycket på att ett nej skulle lämna Irland utanför och att de skulle sjunka ännu längre ner i finanskrisen och utanförskapet.

Så helt rent har det nog inte spelats politiskt. Många irländare tror att ett ja i denna fråga kommer att rädda dom ur finanskrisen

Så enligt mig har "demokratin" i den här frågan gått lite i mörka fotspår

Postat av: P

Publicerad 2009-10-03 22:50:04

Men fördraget har ju med abort, försvar etc att göra! Om EU driver igenom abortlagar så kommer Irland inte kunna säga något då de i och med sin veto-rätt gett upp den möjligheten. Om EU vill kriga någonstans får Irland ställa upp...

Postat av: mia

Publicerad 2009-10-03 22:55:13

Men för "demokratins" skull, nu när JA "vunnit", skall inte NEJ få rösta om då?

Postat av: Kaj raving

Publicerad 2009-10-04 00:52:43

Chrys: Dumheter!För det första så har dessa saker visst med Lissabonfördraget att göra eftersom såväl familjepolitik som gemensamt försvar och samordning av skatter berörs i fördraget även om det är extremt luddigt skrivet. På dessa områden har man dock nu fått vissa "garantier". Vad värdet däremot är på dessa garantier återstår att se.För det andra så var en utav de största anledningarna till att Irländarna röstade nej arbetsrättsfrågan utifrån Laval-fallet och flera liknande, vilket fick flera stora fackförbund att agera för ett nej. Där har man fortfarande inte fått några som helst garantier, vilket även företrädare för fackförbund som nu förespråkade ett ja tillstår.Att man ändå förespråkade ett ja beror på att ja-sidan vänt omröstningsfrågan från att handla om innehållet i Lissabonfördraget till att handla om hur Irland ska klara krisen och att man inte kan fjärma sig från EU - vilket avtalet givetvis inte handlar om.EU som det ser ut idag har stora problem och ett av de största är bristen på demokrati. Det har man definitivt visat med sitt agerande i fråga om Lissbonfördraget och det lär inte bli bättre om och när det träder i kraft.

Postat av: Dan Åke

Publicerad 2009-10-04 03:26:08

måste bara säga det, reportern på SvD är så precis lik "skrotnisse" i barnprogramet skrotnisse och hans vänner.inget illa menat han är säkert en underbar person. men skulle de göra en filmatisering av barnprogrammet så finns exakta skådespelaren på SvD redaktionen.

EU är en giftig svart saga för Sverige. vi får ge bort alla våra tillgångar i makten i Bryssel och får inget tillbaka, bara politikerna får ta det av rikedommarna.

": Sverige blir EU´s ,kanske hela Världens enda godkända slutförvaringsplats för kärnkraftavfall utanför Uppsala

3: Det är så mycket Uran i marken så EU kommer gräva upp hela Sverige

4:Sverige får anpassa sig efter EU med fuskmat, illa djurhållning, sämre välfärd,korruption,internationella krimminella nätverk mm mm

5:innan EU medlemskapet var Sverige ett paradis nu blir det en mardrömstillvaro för de som varit vana med Svensk välfärd. folk kommer nog vakna upp men då är det försent, "Sverige" finns inte kvar då det blev bara en fattig kall delstat i det Tredjeriket.

först försökte de skapa ett Tredjerike med att låna ut pengar så Hitler kunde göra ett försök med våld. Nu försöker de igen med tvång och list.

Postat av: UT UR EU NU

Publicerad 2009-10-04 05:08:14

Chrys, det du nu förespråkar är inte demokrati.

Det är inte upp till någon makthavare att sitta och bestämma att ett folks skäl till att rösta på ett visst sätt inte är giltigt!Demokrati innebär folkstyre, folkets vilja skall vara basen för alla fattade beslut OAVSETT vad denna vilja baseras i.VAD AV DET ÄR SÅ SVÅRT ATT FATTA FÖR ER EU-VÄNNER?

Ni har uppenbara problem att förstå vad demokrati betyder!Se här tex.. Margot Wallström hävdade rakt upp och ner att Irlands folk behövde "botas" och rösta korrekt, för deras nej var inkorrekt! DETTA ÄR INTE DEMOKRATI!http://www.youtube.com/watch?v=Cvcdsj3ZWkg

"And of course you have to analyze why there was a no. Is there anything we can remedy, is there anything that can be.. corrected?" - Margot Wallström (2:55-3:02)Irlands folkomröstning får stå för dom, precis som den borde gjort förra gången. (Och accepterats) Det förändrar inte att Lissabonfördraget är detsamma som avvisades innan av såväl fransmän, tyskar och holländare, dvs Europakonstiutionen och att det är i strid mot både demokratin och Sveriges grundlag! ("All offentlig makt i Sverige utgår från folket" dvs INTE från Bryssel.) Enda skillnaden är att denna gång får vi inte ens rösta!DETTA ÄR DIKTATUR!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela