The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Eyjafjallajökull och I-landsproblem

Publicerad 2010-04-17 20:40:27 i Allmänt

Har inte skrivit något på evigheter men nu tycker jag att det har hänt så intressanta saker så att jag bara måste skriva av mig lite.

 

 

Kan inte låta bli att fascineras över den urkraft som släppts lös från Islands inre. Som alla vet har vulkanen under glaciären Eyjafjallajökull vaknat till liv och spyr just i detta nu en mängd aska över stora delar av Europa. Medan rapporteringen från Island och de människor som bor i närheten av vulkanen har varit ganska obefintlig, så har rapporteringen från vår del av världen och de "problem" som detta nu inneburit varit destå mer omfattande. På ett tydligt sätt kan vi nu se hur ohållbart vårt system och vårt sätt att leva är. Man talar om att flygbolag kan komma gå i konkurs på grund av flygstoppet, att fabriker kan läggas ner när inga reservdelar längre kan flygas in, att det kan bli brist på läkemedel(!) på grund av detta. Är det bara jag som tycker det hela är lite olustigt? Att det endast krävs att naturen och jordklotet beter sig helt normalt, som det alltid har gjort, för att vårt system mer eller midre ska kollapsa? Ett vulkanutbrott må vara dramatiskt och otäckt, men det är saker vi får leva med och då måste ju givetvis samhället vara byggt på ett sådant sätt så att det finns en vettig beredskap för sådana händelser. Nu tänker jag inte endast på vulkanutbrott utan också på den gångna vintern som slog ut stockholmstrafiken under en vecka med alla problem som det medförde, stormen Gudrun som gjorde folk strömlösa i veckor och månader osv. Extrema händelser förvisso, men inte mer än att man ska kunna kräva av ett modernt samhälle att ha någon form av vettig beredskap för det. Flygbolagen har ju trots allt inte gjort fel som inte vill flyga. Ett flygplan som står stilla på flygplatsen är bättre än ett kraschat flygplan i atlanten till följd av vulkanaska i motorerna. Men ska företaget konkursa för att ha tagit ett vettigt beslut som inte äventyrar människors liv? Ligger inte problemet istället i att det inte finns bra alternativ?

 

I Aftonbladet kan man läsa om ytterligare problem som vi har att vänta: "På mellanlång sikt får man vänja sig vid att vissa saker inte finns, citrongräs, färsk ananas, rosor på vintern. Det blir inga jordgubbar för svenskarna förrän de börjar dundra in ifrån Sverige med tåg eller bil."

 

Jag kan förstå de personer och familjer som sitter strandsatta här och var för att flyget har ställts in, och de personer som kanske inte kommer iväg på sin planerade semester eller liknande. Det är givetvis inte kul. Men tyvärr kan jag inte tycka det är något fruktansvärt slag att inte kunna avnjuta någon färsk ananas och röda rosor så här i april... I synnerhet inte när jag vet att det sitter islänningar med munskydd på sig inomhus för att överhuvud taget kunna andas. Men det skrivs det inte så mycket om...

 

 

Förhoppningsvis lär sig människor något av detta. Att naturen är något vi får leva med och anpassa oss efter, att vi inte kan snurra runt i ekorrhjulet utan att bry oss om världen utanför. Jag var själv, tillsammans med min familj, mitt i skiten när Gudrun blåste som värst. Visst var det riktigt bittert och tråkigt att vara utan el, vatten och värme under sexton dagar i januari. Men vi var illa tvugna att anpassa oss efter situationen, att finna oss i det. Man hittar helt enkelt nya rutiner, nya vanor och andra saker att sysselsätta sig med. Ingen lycka var heller så stor som den eftermiddagen då man kom hem och såg att det lyste i gatulaporna utanför huset och man kunde duscha, lagat mat och se på tv igen. Men utan stormen hade vi bara snurrat runt som vanligt utan någon större reflektion. Vi får inte glömma att naturen är så mycket större än oss, att vi inte kan kontrollera den och att vi faktiskt bara får gilla läget.

 

Lite ödmjukhet skulle inte skada.

 

Aftonbladet, 2, 3, 4, 5

 

DN, 1, 2, 3

 

Om: , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela