The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Dagen då folkförankringen avskaffades inom försvarsmakten.

Publicerad 2010-05-19 21:06:10 i Politik

Riksdagen röstade idag Ja till ytterligare ett i regeringens serie av idiotiska förslag, värnplikten ersätts med en frivillig grundutbildning från och med 1 juli i år. Alliansens 145 röster för och S, V Mp med sina 139 röster emot.

 

Jag har berört ämnet tidigare och mitt motstånd mot detta bygger inte på något sätt på våldsromantik eller varma känslor för det militära. Vad det hela handlar om är istället demokrati, insyn och folkförankring. Landets försvar, om vi nu absolut behöver ha ett, bör vara något som engagerar hela befolkningen oavsett bakgrund och stridsvilja. Ett försvar bestående av folket står per definition under direkt insyn av samhället och blir på samma gång en mer öppen organisation än vad en frivillig yrkesarmé någonsin kan bli. Risken finns att försvaret nu blir en isolerad grupp beståendes av människor med specifika mål och särintressen och därmed ökar också risken för att försvaret någon gång i framtiden används för något det inte var tänkt till från början. Behöver jag, min familj, mina vänner och samhället jag lever i någon gång försvaras med vapen så vill jag också veta vem som håller i vapnet.

 

Det ska bli mycket intressant att se vilka som frivilligt söker sig till militären, om det blir vapenkåta nynazister eller om det blir samhällets utsatta som ser försvaret som enda vägen ut ur fattigdom och arbetslöshet. I vilket fall som helst så är det ett bakslag för demokratin.

 

DN, SvD, 2, 3, 4

Om: ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela