The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Hej då 2008

Publicerad 2008-12-31 20:48:09 i Allmänt

 

Gott nytt år!

 

 

 

 

Hoppas inga fingrar och tår smälls bort inatt. Fyrverkerier är trevliga, men när de blandas med alldeles för mycket alkohol, okunskap och idioti slutar det tyvärr ofta illa. Själv ska jag inte smälla några utan istället njuta av utsikten från stadshuset tillsammans med Hannah.

Fribeloppet höjs, idiotisk lösning.

Publicerad 2008-12-27 15:47:30 i Politik

Nu ska fribeloppet för studenter höjas. Istället för dagens 102 500 kronor per år ska studenter kunna tjäna uppemot 130 000 kronor per år utan att studiemedlet påverkas. Som vanligt tar man tag i studenternas ekonomiska problem från helt fel håll. Istället för att rätt och slätt lösa de ekonomiska problemen genom att ge ett studiemedel som utvecklas i samma takt som konsumentprisindex ger man istället studenterna incitament för att arbeta ännu mer vid sidan om sina studier. "Vill du ha det bättre? Skit i studierna, arbeta mer istället!" Fantastiskt, som om inte studenterna var pressade nog redan. Jag kan tycka att 102 500 kronor på ett år är helt i sin ordning, kanske i överkant till och med. Tjänar man mer än så har man visat att man helt enkelt inte är i behov av fullt bidrag. Ett bidragssystem ska rimligtvis bygga på principen att den som är i behov av det får det, har man andra inkomstkällor över vissa summor finns inget behov. Sist men inte minst det mest självklara i frågan: studenter ska givetvis studera och inte arbeta. En heltidsstuderande ska kunna lägga 40 timmar i veckan på sina studier utan att behöva jobba vid sidan om. Alltså, den enda rimliga lösningen är ett höjt studiebidrag så att landets studenter kommer ovanför fattigdomsstrecket, om inte studielön vill säga som naturligtvis vore ännu bättre.

 

 

AB, SvD, DN 

 

 

Andra om: , , , , ,

Nu så kommer julen

Publicerad 2008-12-22 10:59:19 i Allmänt

Nu är det juletider i allra högsta grad och då tar bloggandet en liten paus.Från mig, till er alla, en riktigt God Jul!

...och så missar ni inte Karl-Bertil Jonsson!
"Nu så kommer julen, nu är julen här, lite mörk och kulen, men ändå så kär.."

Andra om: ,

Bolivia fritt från analfabetism

Publicerad 2008-12-21 11:39:28 i Allmänt

Bolivia kan nu ställa sig till den skaran länder som gjort sig fria från analfabetism. Morales tillkännagav vid ett tal till folket att andelen vuxna bolivianer som inte kan läsa och skriva ligger under fyra procent, vilket enligt unescos definition innebär att landet numera är fritt från analfabetism. Fantastiskt! Det kan tilläggas att det stöd som Bolivia fått för att uppnå detta inte har kommit från varesig USA eller Europa, utan från Venezuela och Kuba.

 

 

 

 

DN, AB

 

Andra om: , , , ,

Ali Esbati om borgare och nazister

Publicerad 2008-12-19 14:54:16 i Politik

Esbati skriver idag en mycket läsvärd artikel i Aftonbladet angående borgarnas ständiga flathet gentemot nazister som nu senast brände kulturhuset Cyklopen till grunden och utsatte en syndikalistfamilj för mordbrand. Inte helt oväntat lyste de borgerliga och liberala fördömandena med sin frånvaro. 

 

Läs här.

 

Bloggat: Jinge.

 

Andra om: , ,

Att äta en katt, so what?

Publicerad 2008-12-18 20:19:04 i Allmänt

Aftonbladet skriver idag om den kinesiska köttindustrin som till viss del tydligen ska bestå av kattkött. Visst kan jag mycket väl känna olust vid tanken av att äta upp ett djur som vi här hemma använder som ett mysigt husdjur, jag älskar katter själv. Givetvis är det förkastligt att katterna mer eller mindre plågas till döds då de tydligen flås och kokas levande om man kan lita på det aftonbladet skriver. Men jag har ingen som helst förståelse för hysterin bland landets bloggare och läsare som reagerat på artikeln och fördömmer Kina av den enkla anledningen att man där äter katt. Det är inte kinesernas uppgift att ta hänsyn till att vi i Sverige använder dessa djur som husdjur, lika lite som vi köttätare i Sverige tar hänsyn till att nötkreatur är heliga i Indien. Vi kan absolut tycka att det är osmakligt, men att stämpla kineserna som vildar och idioter när vi själva äter upp mängder med djur känns inte rätt. Att äta kött bör rimligtvis vara lika rätt, eller fel oavsett vilket djur det gäller (såvida det inte är utrotningshotat, fridlyst eller liknande). Sen tål det att sägas både en och två gånger att djuren givetvis inte ska behöva lida för att mätta människornas hunger.

 

 

Vår fantastiska men smått underliga katt Oskar. RIP.

 

Andra om: , , , ,

Rösta om, rösta rätt.

Publicerad 2008-12-11 12:00:13 i Allmänt

Irland ska hålla en ny folkomröstning, senast i oktober nästa år, om ett ratificerande av Lissabonfördraget. Sist det begav sig var i juni detta år då det irländska folket som bekant röstade Nej. Detta gillades inte av övriga EU-länder och nu ska alltså Irlands folk få ytterligare en chans att rösta rätt en gång för alla. Undrar om irländarna hade fått en chans till om de hade sagt Ja första gången... Gång på gång ser vi det vi alla innerst inne vet, att EU aldrig har varit och aldrig kommer bli ett demokratiprojekt. Acceptera irländarnas röst och kasta Lissabonfördraget i papperskorgen där det hör hemma.

 

SvD

 

Andra om: , ,

Anlitar högskoleverket folk för att ljuga?

Publicerad 2008-12-09 18:51:26 i Allmänt

Idag fick jag och min klass, efter att vi tentat av anatomin, en mycket märklig nyhet. Läraren berättade att Växjö universitet förlorat sin examinationsrätt för röntgensjuksköterskor. Högskoleverket riktar kritik mot utbildningskvaliten, mot att huvudämnet är vårdvetenskap och att studenterna inte får läsa någon radiologi. Kritiken är obefogad och befängd. De åtgärder som universitetet fick på sig att åtgärda för ett år sedan är åtgärdade, men då hittar man något annat att klaga på istället. Det hela ger en känsla av att de hade bestämt sig från början för att lägga ner utbildningen, något som stödjs av att det tidigare nämnts att de vill förlägga utbildningarna till universitetssjukhusen stället. Sen att de som är examinerade i Växjö har gott rykte ute i verksamheten är tydligen av mindre betydelse. HSV har anlitat ett antal "sakkunniga" för att utföra undersökningen och komma med ett uttalande. Bland annat säger de att teoretiska kurser inom radiologi saknas, men då undrar jag, vad är det jag har läst hela terminen om inte radiologi?

 

Voilá, teoretiska kurser i radiologi.

 

Har de sakkunniga som högskoleverket anlitat inga krav på sig att tala sanning? Varför kan inte HSV säga som det är istället, att de inte vill att Växjö ska examinera röntgensjuksköterskor?

 

Sen undrar man ju om staten har lust att stryka de studielån man har tagit under sin utbildning, nu när de har mage att stämpla utbildningen som värdelös?

 

Högskoleverkets rapport går att läsa här. Smålandsposten skriver också om saken.

 

Andra om: , ,

Medicinera mera!

Publicerad 2008-12-09 12:26:42 i Politik

Regeringens ideologiska extreme makeover av samhället fortsätter. Idag skriver Göran Hägglund att apoteksmonopolet raseras från och med den 1 juli 2009 och att läkemedel ska kunna säljas på andra ställen än just apotek efter 1 novemver 2009. Mantrat är detsamma som vi har hört förr, tillgängligheten ska öka, priserna ska sjunka. Det låter verkligen förträffligt. Däremot sägs inte mycket om var tillgängligheten ska öka, om det är i Stockholm eller i Pajala. Med tanke på hur marknaden fungerar känns svaret ganska givet. Sen kan man också fråga sig om det över huvud taget är rimligt att man ska kunna köpa läkemedel 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Vilket behov har samhället av en "större tillgänglighet" egentligen, vad är det man vill uppnå? Är det en friskare befolkning, mindre sjukdomslidande eller en större läkemedelsmarknad? Själv anser jag att det är fullt rimligt att kräva att människor ska kunna ha någon form av framförhållning, det är inte svårt att ha ett paket Alvedon liggandes i badrumskåpet för då det behövs. Blir man sedan akut sjuk, går man knappast till ett apotek oavett om det är statligt eller privat, utan man tar sig till en vårdcentral eller akutmottagning. Läkemedel är inte vilken vara som helst, och vi har inget som helst behov av lättare tillgänglighet i vårat redan övermedicinerade samhälle. Hägglund skriver att receptbelagda läkemedel endast ska få säljas på apotek som fått tillstånd av Läkemedelsverket och har personal med adekvat utbildning, men detta gäller tydligen inte receptfria läkemedel som kan ställa till minst lika mycket skada om det vill sig illa. Hur kommer kunskapsnivån gällande läkemedel kunna garanteras på ICA och Statoil efter den 1 november 2009? Fantastiskt med människor som beslutar om saker de inte kan ett dugg om.

 

DN

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,

En verktygsväskas äventyr

Publicerad 2008-12-08 18:50:14 i Allmänt

Är det någon mer än jag som tycker att följande rubrik är hysteriskt kul? 

 

 

 

..troligtvis inte. Själv tycker jag dock att hela grejen är sjukt kul. Först är det en astronaut som klantar till det och tappar väskan under en rymdpromenad. Nu, ett antal dagar senare, sitter ett antal människor runt om på jorden och spanar upp mot himlen och ser denna väska svisha förbi på sin färd runt jorden. Alltid härligt med folk som har udda fritidsaktiviteter. Hade jag vetat hur hade jag lätt spanat efter den själv... Jag menar, hur ofta ser man en verktygsväska flyga över himlen?

 

Nu, tillbaka till plugget. Anatomiseminarium imorn, tenta på fredag i akutsjukvård. 

 

 DN23

 

Andra om: ,

Gynnas verkligen demokratin av S-V-Mp-koalitionen?

Publicerad 2008-12-07 16:24:34 i Allmänt

Så då var det klart. Kom precis hem och det första jag ser är att oppositionen till slut har kommit överens om ett samarbete. Den spontana tanken är givetvis: vad roligt! Aldrig förr har väl vänsterpartiet varit så nära en plats i regering som nu. Men sen slår mig nästa tanke... Låt säga att man befinner sig någonstans i mitten på skalan, och inte kan tänka sig rösta på ett alternativ innehållandes varesig V eller M, vad ska personen i fråga rösta på då? Sanningen är ju nu att vi plötsligt bara har två alternativ att rösta på, en högerallians och en vänster/mitten-koalition. Luktar lite Demokraterna versus Republikanerna över det hela, tyvärr måste jag säga. Men den politiska skalan har blivit rejält decimerad av det här beslutet. 

 

Jag är minst sagt kluven om det här är en bra eller dålig nyhet. Givetvis är det kul att vänsterpartiet är med i matchen på riktigt för en gång skull, men jag är rädd för att vänsterpolitiken efter en eventuell valvinst kommer förpassas till en meningslös ministerpost i periferin med den logiska följden att vanligt folk inte längre ser en mening med vänsterpartiet vilket gör att det helt enkelt går i graven efter nästa val... Som Lena Mellin säger i Aftonbladet "De har försuttit sin chans att kunna attackera socialdemokraterna och miljöpartiet från vänster och värva röster genom det. Egentligen hade nog vänsterpartiet kunnat klara sig oerhört mycket bättre på egen hand, nu finns det liksom ingen anledning att rösta på dem längre" Känner också att vi på flera sätt brände vår chans att vinna röster på socialdemokratins totala misslyckande gällande att föra en alternativ politik till alliansens... Vad finns kvar nu? Den som lever får se.

 

AB23, DN23, SvD2

 

Om inte detta kan man i alla fall glädjas åt att vänsterpartiet är Sveriges tredje största parti!

 

SvD

 

Andra om: , , , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela