The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Mitt bidrag till miljön

Publicerad 2009-09-15 21:18:31 i Allmänt

..är den cykel jag köpte idag. Efter att ha gått runt i halva innerstan, fram och tillbaka mellan holmarna och tillhörande cykelaffärer så hittade jag slutligen en som föll mig i smaken. Det blev en svart Kona Dew Plus med aluminiumram och skivbromsar. Riktigt skön att cykla på. Så sen när jag flyttar från den personalbostad som jag har nu så ska jag förhoppningsvis bo inom cykelavstånd till jobbet. Köpte två ordentliga lås till den också så förhoppningsvis ska jag få behålla den ett tag. Min förra riktiga cykel blev stulen för ett antal år sedan, och av försäkringen fick jag ut ungefär 200:-. Bäst att inte få den stulen med andra ord.

 

 

Kona - Dew Plus

 

 

Tänkte förresten på det idag när jag var inne i stan, på hur många cyklister det finns i Stockholm egentligen. Har aldrig riktigt tänkt på saken innan, men idag såg jag hur stora klungor av kanske 15-20 cyklister kunde stå i korsningen och vänta på att åka över. Majoriteten av dem verkar dessutom använda hjälm, något som jag inte har sett på något annat ställe. Härligt.

Ödets ironi

Publicerad 2009-09-12 21:31:21 i Allmänt

Jag vet inte, man kanske inte ska skratta åt andras olycka bara sådär. Men denna historia är ju lite för bra för att vara sann.

 

"Günther Link, 45, ville tacka Gud för att ha räddat hans liv. Han gick till kyrkan och omfamnade altaret. Som föll – och krossade honom till döds."

 

Det är tacken man får liksom.

Läs mer här.

 

 

Röd-grön dag i kungsan

Publicerad 2009-09-06 19:57:23 i Allmänt

Idag sparkades valrörelsen igång av oppositionspartierna S, V och Mp som nu slagit sig samman och ska bilda regering tillsammans. Om jag ska vara helt ärlig har jag länge varit mycket skeptisk till detta projekt med rädsla för att partiernas egna identiteter kommer att försvinna till förmån för en oigenkänlig smet av allt. Men efter dagens uppvisning kändes det ändå bättre på något sätt. De var samspelta, men uppträdde ändå självständigt med egna hjärtefrågor. Vi får se vart det leder. En härlig sensommardag var det i alla fall och ett flertal artister hade slutit upp i Kungsträdgården och uppträdde mellan partiledartalen.
 

Läs mer: DN 2, SvD 2

Om: , , ,

Angående den sviniga influensan

Publicerad 2009-09-03 17:26:52 i Allmänt

Har medvetet undvikit ämnet Svininfluensa på bloggen då jag har tyckt att hela sakfrågan varit hysterisk från det att den blev aktuell. Media har blåst upp influensahotet som om det vore ett världsomspännande ebolautbrott och folk har givetvis agerat utifrån det. Folk köper handsprit som aldrig förr, uppsöker akutmottagningar för vanliga höstförkylningar och det sunda förnuftet lämnas som vanligt hemma då det handlar om masshysteri.

 

 

(Bild lånad från Tobias värld)

 

Häromdan blev ämnet dock lite mer aktuellt för mig då det på arbetsplatsträffen informerades om att samtliga i personalen kommer att vaccineras och att man aktivt får säga till om man inte vill bli vaccinerad. Visst kan man tycka att det är snällt av landstinget att låta vaccinera all sin personal och idén känns ju vettig till en början. Men sen finns magkänslan och det sunda förnuftet där som säger att allt inte riktigt står rätt till. Det kommer ju en influensa varje år, och det vaccin som då har använts är numera så testat att man har god koll på eventuella biverkningar och liknande. Det vaccin som nu ska lanseras är precis som den nya influensan nytt och vi har av förklarlig anledning inte lika god koll på biverkningar. Därför kan jag tycka att det är smått vansinnigt att då man i Sverige låter testa vaccinet i stor skala, så gör man detta på så gott som hela befolkningen. Vilka marginaler finns då för felberäkningar och oväntade biverkningar? Inga alls som jag ser det.

 

Vad jag känner oro inför är med andra ord inte att drabbas av en influensa som i de allra flesta fall mer påminner om en vanlig förkylning. Det som jag däremot känner olust inför är att falla för den allmänna hysterin och ta ett vaccin som för första gången testas i stor skala. Visst tror jag ändå att vaccineringen kommer att gå bra, jag är ju inte riktigt är vän av konspirationsteorier om elaka stater som låter sina medborgare vara labbråttor. Men magkänslan finns ändå där om att det kan gå snett. Det är ju nämligen så att en genomgången influensa skapar ett gott och naturligt immunförsvar mot kommande och liknande influensor, evolutionen funkar ju som bekant så. Om influensan i ett senare skede skulle mutera så skulle en massvaccinering som den som nu planeras riskera att få motsatt effekt då människor saknar den naturliga motståndskraften mot den omuterade influensan och därför drabbas hårdare än nödvändigt av den nya. Vaccinet skyddar ju bara mot den aktuella influensan, medans kroppens egna immunförsvar oftast utvecklar ett bredare skydd som också kan hjälpa mot framtida influensor. Så låt oss därför koncentrera vaccineringskampanjen till de uppenbara riskgrupperna som finns i samhället, och dra ner lite på vaccinationshetsen för oss andra.

 

Jag får se hur det blir med vaccinet. Eventuellt tar jag det av respekt för kollegor och patienter, men inte utan an kritisk fundering kring saken. Får se hur det utvecklar sig.

 

Om , , , ,

 

DN 1 2 3 4 5, SvD 1 2 3 4 5 6 7, AB 1 2 3 4 5

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela