The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Ay caramba!

Publicerad 2008-10-28 22:34:42 i Sport

Ay caramba, Maradona är tillbaka! 

 

Nu ska han tydligen träna Argentinas landslag efter att Alfio Basile avgått efter den svidande förlusten mot Chile. Spännande. Men är detta verkligen vad landslaget behöver? Vad exakt är det divan ska lära ut, hur man på bästa sätt snortar kokain?

 

20 november 2005, Boca Juniors möter Velez. Boca vinner och vinner senare hela argentinska ligan. Trots att jag inte är Boca-fan så är det ett fantastiskt fotbollsminne, på Maradonas hemmaplan La Bombonera, bland 55 000 fans, under en klarblå himmel i Buenos Aires.

 

DN, Aftonbladet, SvD2

 

Andra bloggar om: , ,

Lumpen, snart historia?

Publicerad 2008-10-28 22:17:01 i Politik

Ikväll kan man läsa om regeringens planer för ett avskaffande av värnplikten, i fredstid. Med andra ord tas det allt större steg mot en yrkesarmé som man menar ska skydda landets gränser och demokratin. Visserligen är väl detta inget nytt med tanke på den okontrollerade slakten av allt vad försvar heter som pågått den sista tiden. Man vill alltså avskaffa plikten i fredstid för att sedan kunna ta tillbaka den i orostider. Hur detta ska fungera vet jag inte. I idén med allmän värnplikt finns ju en inbyggd långsiktighet där man menar att man ska kunna mobilisera x antal hundra tusen människor när det gäller. Hur ska man då göra om plikten införs då det redan är kört? Hur lång tid tar inte mönstringen, att välja ut rätt människor för att sedan utbilda dessa? Vad gör det för skillnad om det tar två år att mobilisera 5000 människor?

Sommarhatt 90

 

Själv hade jag gärna lagt ner rubbet och satsat på något vettigare, jag menar, hur försvarbart är det egentligen att ett gäng på 12 nittonåringar gör av med 50 000 i skattepengar under en kväll i skogen? Men.. jag anser såklart också att ska vi ha någon form av väpnat försvar av landet, så är det en fråga som ska beröra varenda kotte. Alla som inte har något direkt hinder ska göra någon form av plikt för samhället, väpnad eller oväpnad tjänst spelar ingen roll, bara man bidrar med något. Vapenfri tjänst bör vara lika självklart som vapentjänst. Den som inte vill bära vapen kan istället lära sig hjärt- och lungräddning, akutsjukvård, barnpassning, brandsläckning, matlagning på stormkök och annat som kan vara bra att kunna oavsett om det är bomber som faller eller Gudrun-stormar som besöker oss. Det kan tyckas orättvist och taskigt att tvinga ut folk som inte vill i skogen, men det är ju faktiskt lite av tanken också. Att då försvaret är något som angår alla, så bör alla också vara del av det. Om alla har dragit sina strån till stacken under några månader av sitt liv, så mer eller mindre omintetgör man risken att militären under skum ledning får för sig att vändas mot det egna folket. Ett försvar bestående av folket står per definition under direkt insyn av samhället, något som man inte kan säga om en yrkesarmé som lätt blir en isolerad grupp människor med egna mål och särintressen. Men detta är väl av mindre betydelse för en regering som aldrig haft något folkligt att ta hänsyn till över huvud taget. Regeringen ser säkert inga problem med en ideologiskt indoktrinerad yrkesarmé som kan användas då det kniper....

 

SvD2, Aftonbladet2, DN

 

Andra bloggar om: , ,

Vad är ett UFO?

Publicerad 2008-10-22 21:33:36 i Allmänt

Tröttsam läsning i Aftonbladet, och i de andra tidningarna också förresten. England har tydligen släppt ut en del av sitt sk. "UFO-arkiv" och då klämmer tidningarna ur sig den ena grodan efter den andra. Aftonbladet skriver bland annat om en viss Milton Torres som 1957 fick order om att flyga upp och skjuta ner ett oidentifierat flygande föremål, ett UFO med andra ord.

 

Artikeln avslutas med "Med åren har han dock blivit allt mer övertygad om att det var – ett UFO." Enligt tidningen har han med andra ord med åren blivit allt mer övertygad om att det var ett oidentifierat flygande föremål... men, var inte det ganska klart redan 1957, att det var just oidentifierat? Sitter det bara idioter på aftonbladets redaktion? Eller varför inte SvDs formulering "kan det ha varit ett UFO som piloterna såg över Kent 1991?", ja vad annars om man inte vet vad det var liksom... 

 

 

 

Klassiskt tefat med kopp, men kan det flyga?

 

Men visst kittlar det fantasin en aning när man läser om vissa av fallen samtidigt som man vet att myndigheter och diverse organisationer lagt ner mycket arbete på att förklara det och kommit fram till... nada.

 

AB, DN2, SvD

 

Andra bloggar om: , , , , , och andra

Axl har fått tummen ur

Publicerad 2008-10-22 20:44:02 i Allmänt

Efter 14 år har Axl Rose äntligen fått tummen ur och den 23 november släpps nu skivan Chinese Democracy. Singeln med samma namn spelas på radion, så nu känns det verkligt för en gång skull. Frågan är bara om det blir någon musik att tala om av detta Guns N' Roses anno 2008. Singeln är lyssningsbar, men tyvärr inte mer än så måste jag säga. Här kan också du lyssna på den. Oavsett vad är det ändå kul att det blev något till slut, mysteriet är ju bara hur det kunde ta hela 14 år att producera skiten.

 

 

Blir det lika bra som den äkta varan tro?

 

Aftonbladet, DN

 

Andra bloggar om , ,

(V) snart lika meningslöst som Mp?

Publicerad 2008-10-19 14:06:46 i Allmänt

Vilken funktion fyller vänsterpartiet om uppgiften i Aftonbladet stämmer att vi helt plötsligt inte ställer några krav alls på ett samarbete med S och Mp?

 

Aftonbladet: "en enig partistyrelse beslutade att inte ställa några ultimata krav för att delta i ett trepartisamarbete inför valet 2010 – det gäller även den stora stötestenen: ekonomin" 

 

Vad ska detta betyda, ska vi bli ett lika meningslöst parti som Miljöpratiet som lägger sig platt och offrar allt vad ideologi och kärnfrågor heter bara för att få en plats i regeringen? 

 

Gör om, gör rätt och låt sossarna kompromissa denna gång.

 

Jag kanske har missuppfattat grejen, i så fall får någon gärna klargöra situationen för mig.

 

Aftonbladet, SvD

 

 

Andra bloggar om: , , ,

Der Baader Meinhof komplex

Publicerad 2008-10-18 22:12:03 i Film

Igår var jag och Hannah på bio igen och kvällens föreställning var den tyska filmen Der Baader Meinhof Komplex.

 

Varför väljer svenska biografer att välja den engelska titeln "The Baader Meinhof Complex"?
Jag kan inte ett ord tyska själv, men seriöst, hur mycket hjälper översättningen egentligen?

 

Filmen börjar i 60-talets Berlin då Shanen av Iran är på statsbesök. Demonstrationerna mot Shanen urartar då iranska säkerhetsagenter förklädda till anhängare plötsligt ger sig på motdemonstranterna och slår dem sönder och samman, allt inför ögonen på den tyska polisen som passivt tittar på. Det hela slutar med att en student skjuts ihjäl på nära håll av en civilklädd polis. Från detta får vi sedan följa hur de vänsterradikala studenterna Andreas Baader och Gudrun Ensslin väljer att gå från ord till handling. Efter ett brandattentat mot ett varuhus tar de kontakt med vänsterjournalisten Ulrike Meinhof och tillsammans startar de Röda Arméfraktionen, RAF, med Meinhof som taleskvinna och författare till gruppens manifest. Drömmarna och en frigjord arbetarklass går dock om intet i en serie kidnappningar, bombdåd och bankrån. Till slut grips samtliga och en stor del av filmen handlar om domstolsförhandlingar och om deras tid i fängelse. Filmen väljer också att ta tydlig ställning i hur personerna dog, självmord i fängelset, något som har varit minst sagt ifrågasatt. 

 

Slutsats: En mycket bra film med lysande skådespeleri. Ibland klipps arkivbilder in och vi får bland annat se bilder från västtyska ambassaden i Stockholm, och i samband med detta får vi se tyska skådespelare, spelandes svenska poliser, som gör sitt bästa för att prata svenska, utan att kunna språket såklart. Lite roligt sådär. Filmen är hela 2 timmar och 29 minuter men absolut sevärd. Se den!

 

Media: SvD, 2, DN, 2, Aftonbladet

 

Andra bloggar om: , , ,

Kungen ropar varg

Publicerad 2008-10-17 17:03:40 i Allmänt

 

 

Kungen har gjort bort sig igen, den som är förvånad räcker upp en hand. 

 

"De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, börja beskatta en stam för jag menar... det är bara att räkna på, om de är två nu, då blir de sju nästa år, och sen blir det bara ... om de hittar sina partners någonstans i skogen så exploderar det" sa han, som bara kungen kan, till media under den nu pågående kungajakten. Pinsamt minst sagt, med tanke på att vargen är akut hotad både av utrotning och av inavel. Som grädde på moset är snubben ordförande både i förtroenderådet för Världsnaturfonden och beskyddare för Svenska scoutförbundet, vad hände med sinnet för djur och natur kan man undra?

 

Vargen är ett intressant ämne tycker jag. Somliga påstår ju som sagt att vargen äter för mycket, andra att vargen skulle vara en fara för människors liv och hälsa. Märkligt kan jag tycka, då ingen människa har dödats av varg i Sverige sen 1821. Fler skadas ju varje år av kamphundar som får spel och ett antal jägare skadas varje år av att den egna jakthunden blir knäpp, men inte skriker folk efter skyddsjakt på varesig kamphundar eller jakthundar? Visserligen tar vargen tamboskap lite då och då, men har inte boskapsägaren själv ett ansvar att skydda sina djur genom att sätta upp stängsel? Sen händer det också att vargen dödar älg, renar och liknande, men betydligt fler djur bli påkörda av tåget eller dör i trafiken, så vargen känns ganska betydelselös i sammanhanget. Som jämförelse vill jag bara säga att 22 miljoner rumäner lever tillsammans med 3000 vargar på en yta som är hälften så stor som Sverige, det borde därför inte vara ett större problem att ha några hundra vargar här.

 

Rädslan för vargen är inget annat än en historisk relik, precis som monarkin, och båda borde med gott samvete kunna förpassas till historieböckerna.

 

Aftonbladet, 2, 3, SvD, DN, 2

 

Andra bloggar om: , , ,

De rosagröna vill bilda regering.

Publicerad 2008-10-08 15:33:30 i Allmänt

Idag meddelar S och Mp att de fördjupar sitt samarbete och att de kommer att fortsätta lämna vänsterpartiet utanför.

 

Hurra! 

 

Jag har aldrig tyckt att Vänsterpartiet skulle bilda regering S och Mp ändå, inte som deras politik ser ut idag i alla fall. Jag tror också att de stora förlorarna i detta är just S, särskilt med tanke på att flera inom S hellre samarbetar med vänstern än med mjukishögern inom Mp. Så vågar man hoppas på att ett antal bittra sossar och miljöpartister byter parti då de ser sina partier lämna sina kärnfrågor och ta allt större kliv åt höger? Själv hoppas jag innerligt att mitt eget parti står fast vid sitt ord och fäller en S/Mp-regering om det blir aktuellt, en allians mellan S och Mp kan inte leda till annat än högerpolitik och annat än en vänsterpolitik kan vi omöjligt stödja. Spelar vi bara våra kort rätt nu så går vi vinnande ur det här.

 

SvD, 2, 3, DN, 2, 3

 

Andra bloggar om: , , ,

Aftonbladet och flygplan

Publicerad 2008-10-07 16:25:23 i Allmänt

Några tidningar skriver idag om att ett amerikanskt flygplan ska ha trängt in över iranskt luftrum och därför blivit nertvingat av iranskt flygvapen. Kan bli intressant att se om och hur det utvecklar sig. Men det var något i artikeln som inte stämde, kolla skärmdumpen nedan...

 

 

Jag förstår var piloten sitter, och andrepiloten om det är ett tvåsittsigt flygplan. Men var får resterande sex plats någon stans i en Falcon som den på bilden? Under vingarna...?

 

AB, SvD

 

 

E-demonstrera

Publicerad 2008-10-06 21:55:20 i Allmänt

Nu för tiden kan man göra allt på nätet. Handla, se på film, göra bankärenden, läsa tidningen, chatta, blogga m.m. Nu kan du även demonstrera på nätet! Det är hyresgästföreningen som har dragit igång sveriges första nätbaserade demonstrationståg, för rimliga hyror och mot marknadshyror. Lätt att hålla med och att gå med med andra ord, så gör det du med! Gör det på: http://www.hallapolitiker.se/ 

 

Andra bloggar om: , ,

Helg i kulturens tecken

Publicerad 2008-10-06 12:10:05 i Musik

Den gångna helgen har gått helt i kulturens tecken. Åkte till Sthlm i helgen för att hälsa på far, men också för att uppleva höstens höjdpunkt, den uruguayanska sångaren Ruben Rada på Triskel kulturcenter ute i Hammarby. Det var en fantastisk upplevelse att se denna människa som man lyssnat på så många gånger förr ända sen man var liten. En hel del folk var där, allt från ambassadfolk till kända ansikten och några hundra latinos som åkt dit från hela Sverige. Stämningen var minst sagt underbar.

   

 

Lördagen bjöd också på latinamerikansk kultur, men denna gång var det film. På den helmysiga biografen Sture såg vi Rodrigo Plás lysande drama La Zona. Filmen utspelar sig i och kring det bakom murar, övervakningskameror och taggtråd exklusiva bostadsområdet La Zona i Mexico City. Under en stormig natt blåser plötsligt en reklamskylt ner över muren vilket ger ett gäng killar från slummen möjlighet att klättra över muren och plocka på sig av lyxen de hittar på andra sidan. Dessvärre går det inte som planerat, det hela slutar med att kvinnan som de gör inbrott hos dödas, en av områdets vakter skjuts till döds och två av killarna dödas också när de är på väg att fly. En av killarna, Miguel, blir dock kvar bakom murarna och får kämpa för att hålla sig undan invånarna i området som har gett sig ut för att hämnas. Men situationen är inte helt klar, är det verkligen Miguel om dödat kvinnan, och hur dog egentligen vakten? Filmen är både lysande och skrämmande. Den visar på ett helkorrumperat samhälle där de som har råd kan köpa sig friheter, där både polisen och överklassen håller varandra om ryggen och den ställer sig frågan om vad som gör att folk väljer att mura in sig, vad vad om händer med dem efter att de har gjort det. Se den!

 

 

 Om La Zona: DN, SvD

 

Andra bloggar om: , , , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela