The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Årsmöte VSF Växjö

Publicerad 2009-02-28 18:10:53 i Allmänt

Då var ett verksamhetsår avslutat och ett nytt påbörjat. Idag hade vi i VSF Växjö årsmöte där motioner behandlades och en ny ordförande valdes. Så vi säger tack för de senaste två åren Viktor och ett stort lycka till och grattis till Hannah som valdes till ordförande för verksamhetsåret 09/10. 

 

 

Årsmötesdeltagarna

 

 ,

De blåa avskaffar studentinflytandet

Publicerad 2009-02-25 17:14:11 i Allmänt

Idag presenterade regeringen sitt förslag om ett avskaffande av kårobligatoriet. Förslaget innehåller ett statligt bidrag på 105 kronor per student som ska täcka de förluster som kårerna kommer göra i och med avskaffandet. Kåravgiften i Växjö ligger på 240 kronor per student och termin, så det säger sig självt att de 105 kronorna inte kommer räcka långt. Utrednngen slog tidigare fast att stödet skulle behöva ligga på 310:- per student för att garantera studentinflytandet och för att rädda kårernas viktiga verksamhet, istället får nu studenterna en tredjedel av det. Resultatet av detta makabra förslag blir att studentinflytandet raseras samt att kårerna nu får lägga sin tid på jippon och andra sätt att värva medlemmar istället för att arbeta med det kårerna är till för: utbildningsbevakning, studentinflytande m.m. Leijonborgs prat om att studentinflytandet skulle stärkas med detta förslag var med andra ord inget annat är ordbajs. Det intressanta i frågan är att de försvarar detta med ornganisationsfriheten, att ingen ska tvingas in i en orgnaisation. Men istället tvingar man alla skattebetalare att betala för det statliga bidraget till studenterna, var finns logiken i det? Det vi ser nu är att utbildningskvalitet, inflytande och rättssäkerhet inte är några viktiga frågor för borgarna, tänk på det när du går till valurnorna nästa gång.

 

 DN, SvD, Aftonbladet, Smp2

 

Om: , , , ,

SvD om Guantanamo

Publicerad 2009-02-22 18:12:07 i Allmänt

Har precis läst en väldigt gripande och intressant artikel om en ung fångvaktare från tortyrlägret vid Guantanamo Bay och hans upplevelser. Inget nytt förvisso, vi känner igen det från Latinamerika, Irak och liknande, men ändå intressant läsning om hur pervest och inhumant människor kan behandlas. Men tyvärr är det ju så, att när det sker i demokratins och antiterrorismens namn så kan ett koncentrationsläger som "Gitmo" uppstå för att ett antal år senare stängas ner utan att något egentligen händer. Att landet skulle straffas på något sätt eller att de ansvariga ställs inför rätta känns tyvärr väldigt avlägset i den upp- och ned-vända värld vi lever i nu. 

 

Läs!

 

 

Framtiden

Publicerad 2009-02-20 19:02:37 i Allmänt

Idag fick jag ett jobb... ...och en bostad. Fan inte illa alltså. Var ju på anställningsintervju på Södersjukhuset i slutet av januari och tydligen gjorde jag bra ifrån mig. Igår ringde nämligen han som intervjuade mig och sa att jag gärna fick börja jobba på SöS om jag ville. Tänkte på saken en halv dag och ringde tillbaka idag och tackade ja. Till saken hör också att jag får en personalbostad som jag får hyra under sex månader tills jag hittar något annat boende, vem hade trott att jag skulle få min första stockholmslägenhet på Södermalm? Inte jag i alla fall.

 

 

Så, 5:e juni smäller det och jag tar examen som röntgensjuksköterska. Tre dagar senare, den 8:e, är det tänkt att jag sak börja jobba på Södersjukhuset. Full rulle med andra ord, men spännande!

Tänk om regeringen kunde lyssna på de sakkunniga...

Publicerad 2009-02-18 21:15:43 i Politik

Samma sak gång efter gång, regeringen ödslar krut på något som bevisligen inte fungerar. Senast skrev jag om regeringens utspel om att det ska bli lättare att utvisa folk trots att vissa länder visat att det inte riktigt fungerar som det är tänkt. Idag står det återigen att läsa om försvaret och regeringens planer på att helt och hållet skrota värnplikten till förmån för ett yrkesförsvar. I samma artikel uttalar sig ett antal kunniga i ämnet från olika länder som samtliga varnar Sverige från att välja den vägen. En brittisk försvarschef jämför finlands värnpliktssytem med englands yrkesförsvar och menar att finlands soldater är bättre: "Förklaringen är inte att finnarna i gemen är bättre än engelsmännen, utan att de som värvas till yrkessoldater inte har så många alternativ. Det är kanske inte de allra fiffigaste och slugaste som värvas".

 

Det ligger mycket i det och jag har nämnt det i tidigare inlägg i ämnet. I ett värnpliktssystem kan försvarsmakten plocka ut de personer som de själva anser vara mest lämpliga, ett yrkesförsvar får däremot istället förlita sig på att vettiga människor självmant söker sig till försvaret. Inte sällan handlar det om stöveltrampande våldsromantiker med skumma intentioner eller utsatta människor som inte ser en annan utväg i livet än att tjäna kronan och bli kanonmat. Jag vet inte riktigt om det är något eftersträvansvärt... Ska man nödvändigtvis ha ett väpnat försvar av landet så måste det nödvändigtvis bestå av folket och vara en spegel av det samhälle som ska försvaras, en djup folklig förankring med andra ord. Något som omöjligt går att uppnå med ett yrkesförsvar. 

 

Tänk om regeringen kunde lyssna på de som har erfarenheten och vet vad de talar om för en gång skull istället för att så envist och naivt följa sin sjuka ideologi.

 

-------

 

Dagens andra stolpskott är naturvårdsverket som vill se jakt på varg. "Vi tror att det finns ett utrymme för jakt. Men det är mycket begränsat. Stammen är liten och den är hårt inavlad." Hur går det ihop? Minns kungens utspel i höstas, vågar naturvårdsverket inte gå emot kungen tro?

 

SvD2, DN, AB

 

Om: , , , , ,

Sverigedemokraterna sitter redan i riksdagen.

Publicerad 2009-02-17 15:35:05 i Politik

Men där går partiet under täckmanteln "Moderaterna", jag vet inte riktigt varför för alla ser ju vilka de egentligen är. 

 

Idag gick Moderaterna ut och förespråkade "hårdare tag" mot invandrarna. Nu ska det blir lättare att utvisa folk ur landet, men inte nog med det, man vill också ha möjligheten att kunna återta medborgarskapet för den som kommit hit med hjälp av falskt pass, mutor eller liknande. Som grädde på moset kräver arbetsgruppen dessutom grundläggande svenskakunskaper för att över huvud taget blir aktuell för medborgarskap. Moderaterna har tydligen inte en tanke på att ett falskt pass kanske är den enda möjligheten för somliga att ta sig ifrån förtryck och förföljelser... Ytterligare ett förslag är att kriminella invandrare och utländska medborgare ska utvisas, en metod som redan testats i USA med dåligt resultat. Det som sker är att brottsligheten exporteras och sprids på annat håll istället. Undrar hur många gånger USA:s system måste visa sig vara ett fiasko innan Moderaterna vågar välja en annan väg? Sist men inte minst: ett annat förslag är att nyanlända riskerar att få lägre ersättning om de inte bosätter sig där staten vill att de ska bo. Jag finner inga ord för galenskapen... Denna regering måste bort snarast möjligt, snart har vi nämligen ingenting kvar alls att vara stolta över här i Sverige. 

 

Så, arbeit macht frei är vad som gäller i Sverige idag. Talar du svenska och kan arbeta är du välkommen in i landet, annars var god och försvinn. 

 

En sak kan vi dock glädja oss över, vi behöver inte längre vara oroliga för att Sd kommer in i riskdagen vid nästa val. (...vad vi behöver vara oroliga över att att de sitter kvar efter nästa val)

 

SvD234, DN234, AB23456, Smp

 

Om: , , , , ,

Uh, ah, Chavez no se va.

Publicerad 2009-02-15 12:31:52 i Allmänt

Idag är det folkomröstning i Venezuela om att ta bort tidsbegränsningen för presidentposten, man vill med andra ord att presidenten ska kunna sitta i mer än två perioder om folket så önskar. Givetvis blir det stort ståhej i bloggar och media där somliga målar upp detta som ännu ett steg mot fulländad diktatur och förtryckarsamhälle. Men vad folk glömmer är att se hur det ser ut i stora delar av västvärlden, inte minst här hemmai Sverige.

 

 

Att kunna välja om regeringschefen ett obegränsat antal gånger är för det mesta mer regel än undantag. Det enda som hindrar Reinfeldt från att sitta i 50 år är att moderaterna fortsätter vinna riksdagsvalen och sedan utser honom till statsminister. Precis så vill man att det ska kunna fungera även i Venezuela. Inget konstigt med det med andra ord. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att vår statschef sitter på livstid utan att folket har fått säga sitt om saken, men det är ju Sverige och inte Venezuela. Det blir ju lite läskigare när det är en president som vill omfördela landets resurser, öka läs och skrivkunnigheten bland befolkningen, minska fattigdomen, ge fler barn tillgång till skola och utbildning, bygga ut hälso- och sjukvården och liknande. Då är det plötsligt befogat att misstänkliggöra presidentens intentioner med att vilja sitta i fler än två mandatperioder. Satt förresten inte en viss Erlander vid makten i hela 23 år innan han klev av? Då tycker jag att vi åtminstone kan ge Chavez 23 år innan vi börjar klaga. 

 

Uppdatering: Om du har tröttnat på den svenska rapporteringen från Venezuela som med få undantag enbart rapporterar det venezolansk högermedia rapporterar så ska du gå in på svenska Hands off Venezuelas hemsida som rapporterar hela natten lång om hur folkomröstningen utvecklar sig. Vi får hoppas att omröstningen blir lugn utan sabotageförsök från högern.

 

Uppdatering2: Ja-sidan vann med 54,36% mot 45,63%, inte illa. 

 

SvD2, DN2345, AB, Smp2

Om: , ,

Vinterdag i Växjö

Publicerad 2009-02-13 16:01:03 i Allmänt

Idag sken solen över Växjö igen och då det snöade igår var det en fantastiskt fin vinterdag som mötte en när pluggdagen var klar idag. Givetvis var jag tvungen att hämta kameran och föreviga den härliga dagen. 

 

     

   

 

 (Klicka på bilderna för att göra dem större)

 

Om: , , ,

60% av USA:s medborgare väljer medeltiden

Publicerad 2009-02-13 09:57:51 i Allmänt

Idag kan man läsa i aftonbladet att 60% av nordamerikanerna väljer kreationismen före evolutionsteorin, med andra ord: medeltid före nutid. Knappast förvånande förvisso med tanke på allt nonsens som kommer från det stora landet i väst. Frågan är bara hur detta påverkar världen utanför USA, kanske framförallt vi i europa som ser allt amerikanskt som något upphöjt och eftersträvansvärt. Vi har ju faktiskt redan haft problem med vissa skolor i Sverige, Andreasgymnasiet i Stockholm bland annat som för några år sedan undervisade i pseudovetenskapen Intelligent Design. Det är en läskig utveckling som bara kan leda till ytterligare fundamentalism och murbygge mot omvärlden. Av aftonbladets läsare är det 13 % som säger sig inte tro på evolutionsteorin, jag undrar vad de tror på istället, att jorden är platt kanske? Sen kan jag också tycka att frågan är felformulerad då man frågar om folk tror på evolutionsläran. Jag vet inte om man kan tro på en vetenskap, något som uppenbart är bevisbart. Man kan absolut välja att blunda för den, att bortse från vetenskapen. Men begreppet tro hör inte dit.

 

 

 DN

 

Om: , , ,

RäddaApoteket.nu

Publicerad 2009-02-12 22:13:12 i Allmänt

Hittade precis en trevlig sida www.räddaapoteket.nu som är en protest mot regeringens planer om att avreglera apoteksmarknaden. Planerna är helt och hållet ideologiska och det finns inget som tyder på att varken priserna skulle sjunka eller tillgängligheten bli bättre. Sanningen är att Sverige redan har bland de lägsta läkemedelspriserna i världen och då verksamheten drivs utan vinstintresse kan tillgängligheten garanteras på ställen där privata alternativ aldrig hade valt att etablera sig. Läkemedel är dessutom inte vilken vara som helst vilket gör det extra viktigt att det är under samhällets kontroll och insyn.

Apoteket har sedan länge ett nära samarbete med sjukvården där varandras kompetenser utnyttjas och utvecklas. Detta är något vi bör vara rädda om, men det är också något som omöjligt kan garanteras på en avreglerad marknad där vinsten går till ett multinationellt apoteksföretag istället för att gå tillbaka till samhället och sjukvården. Apoteket är också en garant för att du möts av kompetent och utbildad personal, något som knappast gäller en lördagkväll på Statoil. En ideologisk förblindad regering är dock inte intresserad av varesig kvalitet, säkerhet eller tillgänglighet. Staten ska inte äga, därmed basta. Så gå in där nu och skriv under, det är en viktig fråga!

 

Om: , ,

Publicerar Sydsvenskan vilken skit som helst?

Publicerad 2009-02-12 19:16:51 i Politik

Då var det dags igen. Idag är det Sydsvenskan som gjort en nyhet av Lars Ohlys läsvanor på webben och på något vis fått det till att han läser antisemitiska bloggar. Givetvis handlar det istället om kritik mot Israels blodiga och folkrättsvidriga blockad, ockupation och krigsföring mot palestinierna, och inte på något sätt om antisemitism. Den historiemedvetne vet snarare att det var vänstern som tydligast tog avstånd mot antisemitismen i 30-talets europa och att det fortfarande är vänstern som tydligast tar avstånd mot den bruna politik som växer sig allt starkare både i Sverige och i vårt närområde. Att Sydsvenska dagbladet inte förmår skilja på begreppen antisemitism och antisionism är bara pinsamt. Vad är det för värld vi skapat där kritik mot ett rasistiskt system och en rasistisk ideologi beskylls för att själv vara rasistisk? Är jorden platt också eller vad är det frågan om? Vad trött man blir. Tänk om samma tidining hade lust att granska vilka partier i riksdagen som inte tagit avstånd från sverigedemokraterna, vilka skumma företag våra ministrar äger aktier i, vilka diktaturer vi exporterar vapen till eller hur regeringen gör allt för att demontera vår demokrati. Där har vi verkliga problem att ta upp. Men det är klart, man vill ju inte bita den hand som föder en, eller granska sig själv för den delen.


 Smp, SvD


Läs också Jinge, Svensson och Lasses blogg


Om: , , , ,

Nöff nöff polisen

Publicerad 2009-02-10 15:11:05 i Allmänt

En 15-årig kille som grymtade och kallade polisen för grisar är nu åtalad vid Solna tingsrätt och riskerar böter. Jag vet inte, men känns inte världen bakvänd på något sätt? Poliser kan i tjänst snacka om att kastrera ungdomar i Rosengård, kalla dem för apor och blattejävlar utan att det ens blir tal om tjänstefel. Men en grabb på 15 år åtalas minsann för att ha kallat polisen för gris. Världen är bra lustig ibland. 

 

Läs mer: Aftonbladet

VSF Växjös blogg

Publicerad 2009-02-08 20:24:40 i Allmänt

Vår VSF-blogg vaknade till liv igen idag. Efter att ha legat död, eller kanske i koma, i drygt ett år finns det nu att läsa ett inlägg om kommande möten under mars månad. Varje torsdag klockan 17 ses vi i Tegnérsalen på Café Tufvan för alla medlemmar och andra som vill veta vad vi gör. Följande tider är vad som gäller:

Torsdag 5, 12, 19 och 26 mars klockan 17, Tegnérsalen på Café Tufvan
 

Varmt välkomna!

 

Om:

Akademisk Högtid 2009

Publicerad 2009-02-07 19:55:42 i Allmänt

Idag var det återigen dags för Växjö universitets årliga årshögtid då nya doktorer promoveras och professorer installeras. Årets akademiska högtid var dessutom speciell av två anledningar, det var Växjö universitets 10:e högtid och den sista då universitetet nästa år slås samman med Högskolan i Kalmar och bildar Linnéuniversitetet. De senaste två åren har jag, klädd i frack, gått med i processionen som studentrepresentant och fan-/spirbärare. Idag satt jag istället i publiken och såg Hannah iklädd en vacker röd klänning och långa vita handlar gå i processionen istället. Mycket vackert. Ett antal hedersdoktorer utnämndes, bland annat Margareta Strömstedt som egentligen blev hedersdoktor förra året men då hon var sjuk fick vara med detta året istället. 

 

Växjö Konserthus Glada musikanter Rektorn för Växjö universitet, Sterte.

 

Margareta Strömstedt blir hedersdoktor Underhållning Stiliga studenter med fanor.

1: Konserthuset i Växjö 2: Glada musikanter 3: Rektorn för Växjö universitet, Sterte

4: Margareta Strömstedt blir hedersdoktor 5: Underhållning 6: Stiliga studenter och fanor.

 

 , ,

Något är ruttet i poliskåren

Publicerad 2009-02-06 19:31:14 i Allmänt

 

 

Ja, då verkar det vara klart. I media kan man nu läsa att förundersökningen mot de poliser som yttryckt sig minst sagt olämpligt under en insats i Rosengård i december har lagts ner. Åklagaren menar att inget brottsligt har begåtts och att allt därför är frid och fröd, med andra ord: Fritt fram för Malmös poliser att kalla Rosengårds ungdomar för blattajävlar, apajävlar och annat hur mycket de än vill. De får dessutom diskutera huruvida någon ska kastreras eller slås sönder och samman med sina batonger. Visst, det kanske är så att det inte är olagligt att säga sådana saker, men jag kan däremot inte förstå hur man i hela friden kan få detta till att inte vara tjänstefel. Vad fan?! Hur tänker sig polisen nu att de ska kunna bemötas med förtroende och respekt nästa gång de åker ut på liknande saker, och folk vet att poliser och deras åsikter inte är att lita på? Dessa poliser bör antingen avskedas omgående eller snarast förflyttas till närmsta mörka källare där de i sin ensamhet kan packa kartonger och svära över blattajävlarna.

 

Aftonbladet23,DN2345,SvD2345

, ,

Alliansen, jävla bakåtsträvare

Publicerad 2009-02-05 11:40:25 i Politik

Idag har regeringen beslutat sig för att miljö och förneylsebar energi inte är något att satsa på. Istället för att på allvar satsa på en urfasning av fossila bränslen och göra Sverige till ett föregångsland gällande miljövänliga alternativ och förnyelsebar energi väljer man istället att satsa på något så uråldrigt som kärnkraften. En teknik som varesig är billig, ren, effektiv eller fri från koldioxidutsläpp om man ser till hela livscykeln. Fantastiskt, regeringen upphör aldrig att förvåna. Vad är nästa steg, att vi börjar bryta uran i svenska gruvor? Det vore väl egentligen inte mer än rätt, det känns ju ändå lite olustigt att människor i Ryssland, Canada och Niger ska behöva drabbas av lungcancer för att vi ska kunna frottera oss med kärnkraft. Men det är klart, det är lätt att fatta beslut om frågor man inte behöver ta konsekvenserna av. Kanske dags att satsa på slutförvaring under Rosenbad?

 

 

DN234567,SvD234567,AB23

 

, ,

Influensa is the shit

Publicerad 2009-02-03 14:24:12 i Allmänt

Då var man tillbaka i bloggandet igen då..

I helgen var jag i Stockholm med Hannah. Det huvudsakliga syftet med stockholmsresan var att jag skulle på anställningsintervju på Södersjukhuset klockan 12 på fredagen. Spännande värre med andra ord. För några veckor sedan skickade jag in en allmän arbetsansökan till röntgenavdelningen på SöS och bara någon dag senare fick jag som svar att de gärna ville träffa mig. Sagt och gjort, i fredags var jag där och intervjun flöt på bra med alla jobbiga frågor som hör en anställningsintervju till. Besked får jag i slutet på februari så det finns gott om tid för att fundera över saken samt söka andra jobb. Resten av stockholmshelgen flöt på bra med två biobesök (Gomorra och Valkyria), god mat och allmänt välmående... fram till söndagen.. På söndagen mådde jag mer eller mindre skit hela dagen. Tänkte att det bara var en förkylning eller något, men efter feberfrossan på tågresan hem och den 40 graders febern jag vaknade med på måndag morgon förstod jag att det var något mer än så. Jodå, gårdagen innehöll så gott som alla symtom som hör en influensa till, en riktig by-the-book-influensa med hög feber, grym huvudvärk, ont i hela kroppen osv. Idag är det dock lite bättre, kan kanske vara alvedonen som gör det, så jag får se hur jag mår ikväll.

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela