The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Att kalla saker vid dess rätta namn

Publicerad 2008-06-29 20:25:27 i Politik

Läste precis ett intressant och klokt inlägg på Motvallsbloggen om medias och allmänhetens tendens att jämföra den aktuella FRA-lagen med gamla kommunistiska system och organisationer. Jag själv har haft den dåliga vanan att apa efter och kallat den för "Stasi-inspirerad" och liknande, vilket förvisso inte är fel i sak. Men precis som motvallsbloggen skriver är FRA-lagen ett angrepp på demokratin som kommer från högern, och bör därför jämföras med högerns diktaturer och kontrollsystem genom historien, och dessa finns det gott om så det borde inte vara ett problem. Problemet är snarare allmänhetens och medias selektiva minne, att enbart nämna Sovjet, DDR och andra system benämnda som "vänster", och inte dess motparter på högersidan. Högerdiktaturer fanns det gott om i europa under efterkrigstiden, så man behöver inte leta särskilt långt. Därför känns det olustigt, men knappast förvånande, att ingen nämner Francos Spanien, diktaturen i Grekland, apartheids Sydafrika, juntorna i Uruguay, Chile, Argentina och liknande.

FRA-lagen är, oavsett om det från början var sossarna som låg bakom, ett högerprojekt och bör i fortsättningen benämnas som det.

-----

20 minuter till avspark. Tippar 2-0 till Tyskland.

-----

Läs även andra bloggar om , ,

Mandela stryks från USA:s terrorlista.

Publicerad 2008-06-28 18:22:31 i Politik

Lagom till Nelson Mandelas 90-årsdag talas det om i USA att stryka Mandela och ANC från deras terrorlista. SvD är klarsynta nog att avsluta notisen med "ANC och fredspristagaren Mandela har varit terrorstämplade av USA sedan början av 1980-talet, då de kämpade mot Sydafrikas apartheidsystem - ett talande exempel på att den enes frihetskämpe är den andres terrorist."

Undrar när de får samma inställning om exempelvis Israel/Hamas, jag menar, varför göra skillnad på olika apartheidsystem? Sen kan man ju undra varför nyheten är att Mandela nu stryks från terrorlistan, och inte det faktum att USA gav sitt stöd till Sydafrikas apartheidstat genom att terrorstämpla sagda person och organisation i motståndsrörelsen. 

Det man med andra ord bör göra för att få bukt på den här fullständigt bakvända världen är ju att "terrorstämpla" USA, bryta alla kontakter, och börja om från noll igen...

SvD

Läs även andra bloggar om , , ,

Demokratin goes bananas

Publicerad 2008-06-25 21:55:54 i Politik


Det nya övervakningsamhället vet inga gränser, ständigt kommer förslag på nya metoder för att hålla koll på medborgarna. Först röstades den Stasi-inspirerade FRA-lagen igenom i riksdagen och idag läste jag att det kommit in ett förslag till Europaparlamentet om att öka myndigheternas kontroll över bloggvärlden. Enligt ett initiativbetänkande av den estländska ledamoten Marianne Mikko ska bloggar vara registrerade/licensierade av staten, det skall bli lättare att komma åt bloggare juridiskt och myndigheterna ska kunna reglera innehållet på din blogg. Inte nog med detta, galenskapen fortsätter: Nu vill regeringen utreda möjligheten att ge polisen större befogenheter att få ut information ur PKU-registret, biobanken där alla födda 1975 eller senare finns registrerade. I dagsläget finns möjlighet att begära utträde ur registret, men utredningen öppnar för att denna möjlighet avskaffas helt och hållet. Snart har vi alltså ett system där alla medborgares DNA finns registrerat, ett register som man inte kan gå ur med prover som myndigheterna kan använda utan samtycke från individen. 

Fantastiskt. Landet och demokratin är i totalt förfall, dags att flytta, typ.

SvD, DN

Läs även andra bloggar om , , , , ,

Lex Orwell

Publicerad 2008-06-17 19:08:07 i Politik

Har mer eller mindre suttit fastklistrad framför riksdagsdebatten idag angående FRA-lagen och jag undrar bara, har lagen ett folkligt stöd över huvud taget? Riksdagen är ju bokstavligt talat delad, dagstidningarna är emot, bloggvärlden är med få undandag emot. Är det orimligt att tycka att en lag som mer eller mindre sätter grundlagar ur spel bör ha ett brett stöd för att över huvud taget komma i fråga? Detta är ju helt sinnessjukt. Jag finner inga ord för det som håller på att ske. Detta är ännu ett exempel på hur demokratin trycks tillbaka i kölvattnet efter 11/9-2001. Grundstenen i ett modernt rättssamhälle är ju som bekant att alla är oskyldiga tills motsatsen är bevisad, att telefonavlyssning och liknande endast får ske vid misstanke om brott. Denna lag innebär en ständig övervakning av medborgarna och vem kan garantera att de som sitter inne hos FRA verkligen sållar bort det som inte är relevant....

Bakgrunden till det hela är ju som bekant ett påstått "terrorhot" och borgarna menar att med detta kan man lättare övervaka och bekämpa terrorister. Själv anser jag att bästa sättet att motverka terrorism är att sluta agera knähund åt terrorstater som USA och Israel som med sina eviga terrorbombningar, ockupationer och krig dagligen skapar nya "terrorister" .

Lysande av Kalle Larsson (V) att inleda sitt anförande med: "Vill vi ha det som i Sovjet?"...Läs även andra bloggar om ,

AB, AB2, AB3, AB4, SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, DN3, Bloggvänstern

Go Ireland!

Publicerad 2008-06-13 19:07:11 i Politik

Irland har nu vågat göra det som Sverige inte vågar, fråga folket om vad de anser om Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag som innebär större överstatlighet, mer militarisering och mindre folkmakt. Det irlädska folket hade vett nog att säga nej till denna galenskap, ett 'nej' som förhoppningsvis nu sätter rejäla käppar i hjulet för det överbyrokratiska fiaskot EU. 

Att EU inte är folkligt förankrat är tyvärr ingen nyhet, sist det begav sig röstade både Frankrike och Holland nej till konstitutionen, och hade fler fått möjligheten att rösta hade säkerligen de allra flesta också röstat nej. I Sverige har en majoritet av folket länge varit skeptiska till EU, och då är det logiskt att de EU-vänliga makthavarna i vårt land inte vill ha en omröstning. Istället fördummas det svenska folket genom att regeringen påstår att frågan är allt för komplicerad för vanligt folk att förstå. Fantastiskt.

Intressant blir nu att se hur EU går vidare med detta. Enligt fördraget måste samtliga medlemsländer säga Ja innan en förändring kan ske, men tidigare har liknande problem löst sig genom att erbjuda undantag och schyssta förmåner till landet i fråga. Underbara demokrati, röstar ditt folk fel så kanske du kan mutas till att se åt ett annat håll när förändringen genomförs bakom ryggen på dig.

Hoppas detta blir en vändpunkt för hela EU-apparaten. För att förankra EU hos de breda massorna måste pengarna läggas på annat än militarisering och överstatlighet. Makten ska finnas hos folket och de enskilda medlemsländerna, inte hos eliten i Bryssel. Det är inte konstigt att saker och ting aldrig går som planerat för dem då alla redan vet att EU med gällande normer enbart leder till en försämrad arbetsrätt, krigsretorik, mindre demokrati och annat som är främmande för vanligt folk.

DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB

Läs även andra bloggar om , , ,

Guantanamo

Publicerad 2008-06-12 23:26:10 i Politik

Idag kan man läsa att högsta domstolen i USA beslutat att de personer som sitter fängslade på Guantanamobasen har rätt att få sin sak prövad i en civil domstol. Regeringen Bush har tidigare förvägrat dem den rätten och i flera fall förvägrat dem en rättegång över huvud taget. Beslutet kom inte en dag för tidigt, basen har fungerat som koncentrationsläger för de som USA anser är "terroriter" sedan 2001. Sju år har det tagit för det amerikanska rättssystemet att komma fram till att fånglägret är folkrättsvidrigt, frågan är nu bara om det kommer att göra någon skillnad. Vi har ju tidigare sett hur de har vridit och vänt på lagar och ord för att rättfärdiga tortyr och annat som inte hör en demokrati till.

Svenska Dagbladet gör sitt bästa för att förvanska verkligheten genom att skriva "Kubafångar", men varför inte kalla det vid dess rätta namn istället? För det första sitter de inte i kubanskt förvar, för de andra sitter de knappt på kubanskt territorium då basen har varit amerikansk sedan 1903. Det korrekta vore ju således "USA-fångar", "USA:s koncentrationslägerfångar" osv.


Rättvisa?

SvD, Aftonbladet

Läs även andra bloggar om , ,

Zlatan!

Publicerad 2008-06-11 19:13:28 i Sport

Nu är det EM-tider och Sverige spelade igår sin första match, knappast någon som har missat det. Zlatan gjorde sitt första mål sen 2005, och vilket mål det var, helt fantastiskt! Annars var matchen hyffsat medioker, särskilt i kontrast till festen Spanien-Ryssland som var en fullständigt lysande match på alla sätt och vis. Spanien var helt lysande, likaså Ryssland som spelade med en taktik som jag aldrig sett tidigare, men som fungerade bra. Tyvärr satt inte målen bara.
När vi ändå är inne på märkliga taktiker så måste ju Greklands anti-fotboll nämnas, utnötningsspel och fruktansvärt tråkigt att se på. Det kanske fungerade -04 men nu måste de hitta på något nytt, åtminstone för att hålla kvar publiken.

En match vunnen, nu är det bara fem kvar.

Optimus Prime inte välkommen av British Airways

Publicerad 2008-06-04 22:38:54 i Allmänt

Flygvärlden och dess terrorlagar upphör aldrig att förvåna.

En stackars kille som skulle flyga från London fick inte stiga på planet förrän han hade tagit av sig sin t-shirt med en bild på Transformers-roboten Optimus Prime. "Leksaksroboten, med en arm i form av ett vapen, ska ha fallit under förbudet mot grova ord och bilder av bomber på kläder."  e24

Herregud.Läs även andra bloggar om , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela