The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Gustav blåser förbi

Publicerad 2008-08-31 14:32:46 i Allmänt

Nu blåser det i Karibien igen. 2005 var det Katrina och 1800 människor fick sätta livet till då den drog över New Orleans, och nu är det alltså dags för orkanen Gustav som förmodas bli värre än Katrina.

 

2005 var jag i Havanna när Katrina var aktuell, som tur var missade den Kuba precis men det blåste ändå en hel del. Det var en minst sagt fascinerande upplevelse, inte minst vetskapen om att kubanska myndigheter utan några större problem lyckades evakuera 300 000 människor runt om på Kuba. Denna gång verkar förödelsen på Kuba blivit större, däremot verkar det inte finnas några döda bland offren. Detta är intressant tycker jag. Hur kan ett litet land, av västvärlden stämplat som u-land och grym diktatur, ha en så välfungerande katastrofberedskap att man år efter år kan stå emot orkaner utan att människor behöver sätta livet till? Eller hur kan världens rikaste land, av västvärlden sedd som det stora föredömet gällande det mesta, misslyckas så fatalt med att skydda sina medborare? Jag förstår det verkligen inte. Jag hoppas innerligt att New Orleans befolkning får den hjälp de behöver denna gång.

 

Aftonbladet ,2,DN,2,3,4,SvD,2,3,4

 

Andra bloggar om:, , ,, ,

Svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting

Publicerad 2008-08-30 16:34:46 i Allmänt

...är ju som bekant 42, det vet åtminstone den som läst Douglas Adams fantastiska och absurda trilogi i fem delar, Liftarens Guide till Galaxen. Idag skriver Aftonbladet att arbetet med partikelacceleratorn LHC, Large Hadron Collider, snart drar igång och att denna ska ge svar på just dessa frågor: "Maskinen som ska ge svar på universums gåtor", tyckte det var lite kul bara. 


Hur som helst är det ett mycket spännande projekt som med lite tur kan ge oss bättre svar på frågorna om exempelvis antimateria och mörk materia. Anläggningen har kostat hela 30 miljarder kronor, och aftonbladet frågar läsarna om det behövs större satsningar på projekt som dessa eller om pengarna kan användas till bättre saker. Ja, det kanske man kan tycka, att det finns vettigare saker att lägga miljarder på. Men då kan vi börja med att ta från de områden som verkligen inte tillför mänskligheten något, typ militärindustrin, EU, FRA... 


Inte helt oväntat finns det tokar i USA som är av en annan åsikt: "Det enorma experimentet väcker dock inte bara entusiasm. I USA finns det en organisation som på fullt allvar tror att LHC ska skapa ett jättelikt svart hål som innebär slutet för hela jorden. De har till och med gått till domstol i ett försök att fördröja starten." 

Den som är förvånad räck upp en hand.


Aftonbladet


Andra bloggar om: , , ,

Paris!

Publicerad 2008-08-25 12:50:37 i Resor

Nu är jag hemkommen efter en härlig vecka i Paris tillsammans med Hannah. Vi har varit duktiga turister och besökt såväl Eiffeltornet som Notre Dame, Louvren och Versailles, vi har ätit gott trots att det inte har varit särkilt mycket fransk mat, vi har gått åtskilliga mil på parisiska gator och ätit oss mer än mätta på croissanter och baguetter. Det har varit en härlig vecka med andra ord. Det som gjorde störst intryck var det vi gjorde dagen innan vi åkte hem, vi besökte katakomberna i Montparnasse. Där vilar ungefär sex miljoner parisare och det var en lika mycket fascinerande som skrämmande upplevelse att gå omkring i mörka tunnlar fulla av uppstaplade ben och dödskallar. 

 

 

"Arrête, c'est ici l'empire de la mort"

stod det vid ingången till dödens rike.

"Vi ska dansa i neon, på vår resa genom natten"

Hyffsat imponerande bygge... 

Andra bloggar om:

Korruptionen har vunnit, Abrahamian förlorar sin medalj.

Publicerad 2008-08-16 13:07:55 i Allmänt

IOK har nu beslutat att brottaren Ara Abrahamian inte får behålla sitt brons samtidigt som han sparkas ut ur OS. Så vad har han gjort för att förtjäna detta? Har han dopat sig, fuskat under tävlingen på något sätt? Nej, inte alls. Det han har gort är att med all rätt visa sitt missnöje mot ett korrupt system genom att inte delta under prisceremonin. Detta samtidigt som andra idrottare som tidigre staffats för fusk och doping plockar medaljer i OS, pinsamt. IOK skriver bland annat att han "kränkt den olympiska andan", den olympiska anda som låter domare avgöra matcher istället för idrottarna själva? Jag bara undrar.

Aftonbladet, 2, DN, SvD

Andra boggar om , ,

Abrahamian, dagens hjälte.

Publicerad 2008-08-15 00:06:49 i Allmänt

Mitt intresse för brottning är normalt sett noll, men dagens uppvisning var något helt fantastiskt. Hur man av ren stolthet ställer upp i bronsmatchen, efter att ha blivit surt lurad på finalplatsen, mosar sin motståndare fullständigt och sedan helt sonika släpper medaljen på mattan och går sin väg. Det var modigt och starkt, verkligen. Han följde sitt hjärta och vägrade acceptera myglet inom brottningen. Somliga tidningar klagar och kommer med moralpredikningar om att han minsann inte var sportslig och att han borde uppföra sig bättre, men vad tjänar idrottarna på att uppföra sig sportsligt när hela organisationen är korrupt? Så all heder åt Ara som vägrar ta emot en medalj besudlad av mygel och korruption och istället, till skillnad från andra, vågade stå upp för en ren och rättvis sport.


Aftonbladet, SvD, 2, 3, DN, 2, 3

Andra bloggar om: , , ,

Georgien

Publicerad 2008-08-09 19:50:49 i Allmänt

Mitt under det sprakande invigningsfyrverkeriet i Peking igår blossade strider upp mellan Georgien och Ryssland med Sydossetien mittemellan. Svårt att ta ställning i något som verkar ha så djupa rötter åt alla håll, men någon som har tagit tydlig ställning är vår käre statsminister som kräver att Ryssland måste ut ur Georgien. Tänka sig, en statsminister som vågar gå ut och kräva något i den internationella politiken, inte illa. Men när hörde vi Reinfeldt kräva USA ut ur Irak och Afghanistan...? Komiskt är också hur Bush har mage att säga att en suverän stats (Georgiens) territorium måste respekteras, när gällde detta USA senast? Hyckleri på högsta nivå med andra ord.

DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, Aftonbladet, 2


Andra bloggar om:, , , ,

Läsare

Publicerad 2008-08-05 19:43:13 i Allmänt

Har tydligen fått besökare från lite överallt i världen till den här bloggen, kul tycker jag. Vad jag tycker är extra kul är att jag har en läsare i Uruguay som återkommer lite då och då, undrar vem det kan vara. Så vitt jag vet är det ingen i släkten där borta som kan svenska, så det är ju ett kul sammanträffande att den är någon annan bland 3 miljoner uruguayaner som läser bloggen.

Bland andra lite mer udda besök finns Förenade Arabemiraten, Kanada och "EU", vilket land nu det räknas som.

För övrigt är det 12 grader och blåsigt ute, vart tog sommaren vägen?

Il fascismo anno 2008

Publicerad 2008-08-05 15:01:58 i Politik


Ännu en gång patrullerar militär på Roms gator och precis som tidigare i italiensk historia prioriteras polismakten framför demokratin och friheten. Det är en skrämmande utveckling som just nu sker i Italien.

President Berlusconi har nyligen lyckats skaffa sig åtalsimmunitet och nu skickas 3000 soldater ut på gatorna för att bringa ordning och reda i samhället. DN: "Det handlar om att "eliminera fruktan" sade försvarsministern Ignazio La Russa enligt dagstidningen Corriere della Sera. Det här är inte en militarisering av städerna utan ett tydligt svar på det upplevda kravet på större säkerhet, sade La Russa." Men vad är militärer på gatan om inte en militarisering? I fredstid är det polisens uppgift att bringa ordning i samhället, detta är med andra ord inget annat än ett stort steg tillbaka för det italienska samhället, ett steg tillbaka mot fascismen, något som borde ha förpassats till historieböckerna för gott.

Läs också: Jinge

Andra bloggar om: , ,

Sommar i Kronoberg

Publicerad 2008-08-04 12:28:56 i Allmänt

Ledig från jobbet idag, skönt. Vaknar, rullar upp gardinerna, och vad möts jag av?Regn, vad annars? Jag bor ju trots allt i Växjö.

Aftonbladet:
"Ett kraftigt lågtryck rör sig i dag in över Skåne och under dagen fortsätter det upp över Götaland och Svealand. Där kan det komma att falla cirka 100 millimeter regn under dagen. Det är främst Kronobergs län som ska ta skydd under paraplyet."

Jävla fan.

AB, DN, SvD

Andra bloggar om: , ,

I want to believe - klassiskt Arkiv X

Publicerad 2008-08-01 09:19:13 i Film

Igår var det då äntligen dags att se den nya Arkiv X-filmen och jag är helt klart nöjd trots den ljumna kritik den har fått i många medier. Filmen utspelar sig i realtid, alltså ett antal år efter att Arkiv X stängts ner och Mulder och Scully fått lämna sina jobb. Scully arbetar istället som läkare och Mulder har barrikaderat sig i ett litet rum på en gård tillsammans med hela sitt gamla kontor. Efter att en FBI-agent försvunnit kallas dem till sin gamle arbetsgivare igen för att hjälpa till med sökandet och till sin hjälp har dem en präst med skumt förflutet som påstår sig vara synsk. Karaktärerna, Mulder och Scully, har på flera sätt mognat och deras tidigare liv och historia återberättas på ett mycket snyggt sätt.

Det är en helt och hållet klassisk Arkiv X-historia med många vinkar tillbaka till avsnitt ur serien, kul att se för den inbitne, men jag kan tänka mig att den som aldrig följt serien säkert missar många detaljer. När serien gick var det mycket snack om åt vilket håll serien skulle utveckla sig, somliga föredrog det som från början gjort serien så populär, mystik, skräck, humor och lite sci-fi, medan andra hellre ville se hur relationen mellan Mulder och Scully utvecklade sig. Denna film har nog tillräckligt med ingredienser för att göra alla fans nöjda. 

Se den!

Aftonbladet, Aftonbladet 2, SvD, DN, DN2. DN3

Läs andra bloggar om: , , , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela