The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Kulturskribenter är oftast utomjordingar

Publicerad 2008-09-30 12:51:21 i Allmänt

Språk har alltid fascinerat mig. Jag har själv läst, förutom de självklara svenska, spanska och engelska, även italienska och franska. Av det sistnämnda återstår tyvärr bara små fraser som "Je ne sais pas", men det är ändå kul att ha det i bagaget. Idag såg jag i SvD:s Webb-TV ett litet reportage om en man som tagit språkstudierna ett steg längre, och lärt sig Klingonska. Språket kommer från Star Trek och är således det enda språk som härrör från populärkulturen. Tydligen finns det tusentals som studerar det och ett 30-tal personer i världen som kan talar det flytande, inte illa måste jag säga. I reportaget tar Klingon-talaren upp tidningarnas kultursidor som ett exempel på varför det är kul att kunna tala så att ingen annan förstår, och likheterna som därför finns mellan kulturskribenter och utomjordingar. Flummigt värre, men kul att en annars så knastertorr tidning som SvD kan skriva om något sådant.

 

Annars är det fullt upp här, pluggar datortomografi och MRT inför tentan på fredag. Spännande och roliga områden, men det är mycket. Men man ska känna att man lever. Förhoppningsvis kan jag liva upp min tenta-vardag med att tända gravljus då världskapitalismen tar sin sista suck. Oron på världens banker visar ju att den är på god väg till kollaps. Tyvärr har vi ju sett det förr och på något mystiskt sätt lyckas den ändå överleva. Hoppas att detta är undandtaget. Men man undrar ju varför folk så envist fortsätter att rösta på partier som förespråkar något som så uppenbart är dömt att misslyckas. Vågar man hoppas att vi ska lära oss något efter dramatiken som nu pågår, jag vet inte. Tänk om det fanns fler ledare i världen, som likt Chavez och Morales öppet vågar säga att kapitalismen inte längre är värd att satsa på, att vi måste hitta en ny väg. Tänk om...

 

Andra bloggar om: , , ,

Byta namn på Arlanda?

Publicerad 2008-09-24 19:26:56 i Allmänt

En moderatpolitiker vill byta namn på Arlanda. Hans förslag är att flygplatsen istället ska heta Nobel Airport med argumentet att flera andra kända personer har fått ge sina namn till flygplatser. Alla minns väl Gustav Kastrup, Jorge Barajas, John Heathrow och Eskil Gardermoen? Nej, naturligtvis syftar han på JFK, Paris CDG osv. Men jag tror det är lika många flygplatser som helt enkelt har fått egna namn eller blivit namngiva efter den ort/region/landskap de tillhör. Arlanda passar alldeles utmärkt tycker jag, lätt att stava till, lätt att säga, även för folk som inte förstår ÅÄÖ.

 

Blev något förvånad dock att förslaget inte var Fredrik Reinfeldt Airport.

 

Andra bloggar om: , ,

De flesta studenter mår bra av att arbeta

Publicerad 2008-09-22 16:41:28 i Politik

..detta påstår i alla fall finansminister Anders Borg i SvD. Jag undrar vilka studenter det är han syftar på. Är det studenten som läser en fristående 7,5p kurs i Harry Potter-vetenskap på halvfart, eller är det läkarstudenten som pluggar 40h i veckan i fem och ett halvt år? Är det den 18-åriga studenten som bara har sig själv att tänka på, eller är det den 35-åriga ensamstående föräldern som har två munnar att mätta? Jag bara undrar. Vissa kan säkerligen jobba vid sidan av sina studier, somliga mår säkert bra av det också. Men ska alla samhällets klasser och grupper ha tillgång till högre studier så får inte arbete vid sidan av studierna vara ett tvång för att man ska klara sig. Studenter ska naturligtvis studera, inte lägga sin tid på arbete. Men det är klart, en regering som vill göra utbildning till en klassfråga struntar väl i det.

 

Mer om budgeten som inte helt oväntat inte är menad för studenter, arbetslösa, låginkomsttagare och sjuka: DN,2,3,SvD,2,AB,2,3 Sveriges förenade studentkårer

 

Andra bloggar om: , , ,

 

"Ropen skalla på gator och torg, avgå Reinfeldt, avgå Borg"

Bilder från ESF-demonstrationen

Publicerad 2008-09-21 12:21:11 i Politik

Enligt arrangörerna var vi 15 000, enligt medierna 10 000, som tågade genom Malmö igår. Sanningen ligger säkerligen någonstans där emellan, för många var vi helt klart. Under nästan fyra timmar gick vi från Cronhielmsparken I Rosengård till Pildammsparken, hela 7,5 km avverkades och tåget var enligt tidningen en kilometer långt, så det måste ha varit en upplevelse att se det "utifrån". Själv gick jag tillsammans med Viktor och Peter i VSF:s block, mellan Vänsterpartiets och Ung Vänsters block.

En hel del folk väntade i Cronhielmsparken när vi kom dit vid ett.

En hel del folk var redan i Cronhielmsparken när vi kom dit vid ett

 

Den ena VSF-banderollen

Den andra VSF-banderollen

Vi tågar ut från Rosengård

   

Självklart fanns poliser där och höll ett vakande öga på oss...

...från luften...

..och här vid SEB som kvällen innan fått besök av ett gäng loosers som tyckte det var värt att svärta ner festivalen genom att krossa skyltfönster och klottra ner hela gatan.

 

Tråkigt nog var det Reclaim The Streets-festen som fick mest utrymme i medierna, inte för att ett gäng människor samlades på gatan för att dansa och ha kul, utan för att ett litet gäng smugit sig in bland dem för att förstöra det hela. Vi var där en stund men jag kan väl inte påstå att jag stödjer den anarkistiska idén riktigt. Däremot fascinerades jag över hur man kan samla så mycket folk och ta över en gata bara sådär, men hur man ska förändra samhället på det viset förstår jag inte. 

 

Media: SvD, DN,2,3,4 AB, AB2, Sydsvenskan,2,3,4,5

 

Andra bloggar om: , , ,

Al carajo, yanquis de mierda!

Publicerad 2008-09-13 00:29:03 i Allmänt

..ungefär så ska Chavez ha uttryckt sig enligt Aftonbladet, "dra åt helvete skitjänkare". Ja, vad ska man säga. Vill USA inte förstå vanlig diplomati och vägrar USA att fatta vad omvärlden egentligen tycker om dem, ja då får man ta till lite tydligare vokabulär och tydligare än så här blir det inte. Det är dags att USA lägger av med sitt konspirerande för gott, Morales och Chavez gör därför helt rätt i att utvisa USA:s ambassadörer i respektive land.

Det är intressant att läsa våra medier som stämplar Chavez som galningen som försöker provocera fram en konflikt i latinamerika, men inte nämner ett ord om de pengar som USA pumpat in till högerextrema i decennier, inte ett ord om överklassen som inte kan acceptera demokratin och gör allt för destabilisera den, självklart med pengar och goda råd från jätten i norr. Just nu råder ett mindre kaos i Bolivia där paramilitära högergrupper konspirerar mot regeringen, anfaller regeringsbyggnader och spränger gasledningar. Oppositionen är som starkast i det betydligt rikare östra Boliva, där ledarna sägs ha väldigt goda relationer med den amerikanska ambassadören. Morales agerande, att utvisa just ambassadören, blir då inte särskilt märkligt längre. Det är inte första gången som USA blandar sig i latinamerikanska länders inre angelägenheter, så detta kanske borde ha gjorts för länge sedan.

DN, DN2, DN3, DN4AB, AB2
 
Andra bloggar om: , , ,

Björn von Sydow på Växjö universitet

Publicerad 2008-09-11 21:11:10 i Politik

Ikväll var jag på ett seminarium med den fd. talmannen och försvarsministern Björn von Sydow. Han var inbjuden av den socialdemokratiska studentföreningen i Växjö Demos och deras moderförbund S-studenter. Inledningsvis var det en intressant föreläsning tycker jag där han ingående förklarade det rådande världsläget mellan EU, USA och Ryssland och hur detta kunde härledas tillbaka till USA:s beteende efter den 11:e september 2001. Lite oväntat, för mig, var den ställning han tog i Ryssland/Georgien-krisen, något som mer eller mindre gick rakt emot det som vi fått höra av Bildt den senaste tiden. Sossigt men intressant.

 

Efter detta gav han lite utrymme för frågor där några, bland annat jag, frågade om huruvida man bör ha en folkomröstning om Lissabonfördraget och om inte, varför i så fall. Utan att tveka, och utan att ens blinka svarar han: "- För att det kan bli ett Nej", sedan går han vidare med det klassiska att folk inte vet vad det handlar om och att det därför vore dumt att låta folk rösta om det. Jag blir milt sagt paff av hans raka och ärliga svar och frågar om det inte kan vara så att politikers ovilja att tala om EU och oviljan att låta medborgarna få rösta om det i själva verket kan vara orsaken till det klena intresset och därmed den låga kunskapen i frågan. Svaret blir något svävande om tidigare folkomröstningar som visat sig ställa till problem för resten av EU, att det inte finns något alternativ till Lissabonfördraget och yada yada.

 

Jag har aldrig röstat på sossarna, och numera finns alternativet inte längre i min sinnesvärld.

 

Andra bloggar om: , ,

USA goes Socialism

Publicerad 2008-09-08 20:44:39 i Allmänt

 

 

 Nej, riktigt så bra är det inte. Men jag kan inte låta bli att skratta åt nyheten att den amerikanska staten fått gå in och och ta över två banker i kölvattnet av finanskrisen. Man kan ju fråga sig varför staten alltid ska komma och rensa upp efter marknadens fiaskon, särskilt med tanke på att marknadens förespråkare aldrig missar ett tillfälle att spy galla över allt statligt ägande. Man undrar ju vad man ska med marknaden till över huvud taget... Den frågan ställer sig arbetare i Argentina också som efter att landet gick bankrutt 2001 tog över fabriker, vars chefer flytt landet med alla pengar, och började styra dem som kooperativ. Man kunde tro att fabrikerna skulle återgå i "normalt" ägande när landet kommit på fötter igen, men inte. Fabrikerna är fortfarande kooperativ, där arbetarna tjänar lika mycket som cheferna, och det fantastiska är att det fungerar. 

 

Socialism is the shit med andra ord.

 

Aftonbladet,DN,DN2

 

Bloggat: Lasses blogg, Röda Raketer

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela