The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Kina fortsätter censurera internet under OS, är bojkott svaret?

Publicerad 2008-07-30 20:46:19 i Politik

Vem är förvånad? Varför skulle Kina ändra beteende bara för att de får arrangera OS? Slutade Argentina tortera och förtrycka för att de fick arrangera fotbolls-VM 1978? Nej, inte det minsta. Så sluta förvånas över Kinas beteende och börja istället granska vad det är som gör att länder och regimer som dessa kan fortsätta göra som de vill oavsett vad omvärlden tycker och säger.

Många skriker bojkott av antingen invigningen eller hela OS för att visa vårt missnöje över bristen på mänskliga rättigheter, den rådande censuren och liknande. Men vem säger att vi borde sluta handla med Kina av samma anledning? Vem ropar bojkott när den nuvarande regeringen, likt den förra, flyger till Kina i sällskap av en stor delegation från näringslivet för att knyta nya kontakter och skriva nya saftiga kontrakt? Förre justitieministern Thomas Bodström har tidigare i år talat om bojkott, likaså liberala ungdomsförbundet och andra högermänniskor. Men är det då orimligt att tycka att Bodströms tidigare regeringskollegor och liberalernas nuvarande ministrar borde ha lyft frågan om de mänskliga rättigheterna i Kina själva innan våra idrottare uppmanas att göra det? Så länge regeringen själva väljer att se pengar framför mänskliga rättigheter kan vi inte kräva att våra idrottare ska åka dit med annat än just idrotten i tankarna.

DN, DN2, SvD, SvD2, SvD3, Aftonbladet

Andra bloggar om: , , ,

Fribelopp vs. studiemedel

Publicerad 2008-07-29 23:10:00 i Politik

Glömde skriva om det, men jag och en kamrat från VSF fick en debattartikel publicerad i Smålandsposten i fredags. Det var ett svar på en artikel skriven av ordföranden i liberala studentförbundet i Växjö som skrev att bästa sättet att minska studenternas eviga stress över sin ekonomi är att höja fribeloppet och låta studenter arbeta mer. Vi höll inte direkt med och svarade därför med följande text:

----------

Fribeloppet är inte det stora problemet


Vänsterns Studentförbund är väl medvetna om de problem som studenter ställs inför gällande ekonomin, detta belyste förbundet i sin kampanj "Vägra Vara Tacksam" i oktober 2007 som syftade till att höja studiemedlet med 1 500 kronor.

Fribeloppet är i dag cirka 44 000 kronor per halvår vilket ger en samlad inkomstgräns på 88 000 per kalenderår. I genomsnitt måste en student tjäna cirka 7 333 kronor extra per månad för att studiemedlet överhuvudtaget ska ifrågasättas. Arbetet måste vara synnerligen välbetalt så till vida man inte arbetar väldigt mycket vid sidan av sina heltidsstudier, och nog finns det studenter som klarar av denna ekvation. I sig är det inget problem med ett höjt fribelopp, men så till vida man inte har ett välavlönat extraarbete eller inte är i behov av att sova så gagnar det ingen. Ett höjt fribelopp medför snarare en inbyggd orättvisa där vissa studenter får möjligheten till en god ekonomi genom extraarbete, medan andra som exempelvis småbarnsföräldrar inte har samma möjlighet till arbete vid sidan om. Hur många studenter, som inte prioriterar bort hela sin fritid, har tid att jobba mer än de 40 timmar som är avsedda för studier i den mån att fribeloppsgränsen passeras?

Enligt högskoleverket arbetar 46 % av heltidsstudenterna upp till tio timmar i veckan vid sidan av sina studier. Hur påverkar detta studieresultaten? Jansson skriver att studenter har en osäker ekonomisk situation, men detta löses bäst genom ett höjt studiemedel och inte genom mer arbete vid sidan om. Då skrämmer vi inte bort människor från att studera, och de som redan studerar kan säga upp sig från sina extraarbeten och därmed lägga mer tid på studier vilket i sin tur kommer gagna studieresultaten. Fribeloppet och framför allt ett höjt sådant står i direkt motsats till tanken att heltidsstudier ska vara en heltidssysselsättning. Studenter ska naturligtvis studera och inte lägga sin tid på att arbeta.

Jansson säger sig sakna alternativ till skuldsättning och skriver "jag påpekar vidare att det är skrämmande att fribeloppet mer eller mindre inte ger studenter andra alternativ än att skuldsätta sig vid CSN". För honom verkar skuldsättningen inte vara ett problem, då han tjänar så pass mycket att fribeloppet blir ett problem istället. Då fribeloppet enligt honom är för lågt, är det för Janssons del bara att arbeta mer, förlora sina studielån och därmed slippa skuldsättning. Det bättre alternativet hade naturligtvis varit en höjning av studiemedlet, och framförallt bidraget. Vänsterns Studentförbund ser i slutändan att ett system med studielön införs för att garantera studenter en skälig ekonomi utan lån. Först då kan vi uppnå en situation där studenter inte behöver oroa sig för sin ekonomi och i stället helt kan fokusera på sina studier.

---------

Andreas Janssons, ordförande för Liberala studenter i Växjö, orginalartikel finns att läsa här

SMP

Andra bloggar om , , , ,

The Dark Knight

Publicerad 2008-07-29 22:35:20 i FilmHar precis varit och sett nya Batman-filmen och jag gillade den verkligen. Den förra, Batman Begins, gillade jag skarpt, och denna håller helt klart samma nivå. Christian Bale är utmärkt i rollen som Batman och snobben Buce Wayne och Heath Ledger briljerar verkligen i rollen som Jokern. Hade låga förväntningar på filmen med tanke på hur upphaussad den har varit i media efter Ledgers tragiska bortgång, men jag blev som sagt positivt överraskad. Filmen gick betydligt djupare än vad många andra i genren har gjort, en del i filmen gick t.om. att koppla till den aktuella FRA-debatten och väcker frågan om hur långt man kan gå i jakten på det "onda". Bra och sevärd film helt enkelt.

Passade också på att hämta ut biljetterna till veckans höjdpunkt...På torsdag smäller det!

Aftonbladet, DN om Batman


SvD och SvD om X-Files

Andra bloggar om , , ,

Mamma mia!

Publicerad 2008-07-23 17:53:39 i Film


Igår var jag på bio igen, denna gång med Hannah. Föreställningen för kvällen blev musikalen Mamma Mia, är normalt sett inte så mycket för musikaler men denna var faktiskt riktigt bra tycker jag. Fantastisk musik och en i övrigt härlig må-bra-film fylld av vackra vyer över Grekland och Medelhavet. Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Colin Firth har väl inte direkt de bästa sångrösterna i världen, men det var inget som störde då deras skådespelarkollegor sjöng desto bättre. Kul att se var också Björn och Bennys snabba cameoframträdanden, de kunde väl inte låta bli antar jag.
 
Bokade idag biljetterna till nya Arkiv X-filmen också som till min stora glädje ska visas redan den 31:a juli och inte den 1:a augusti som det först var sagt. Mycket bio har det blivit den här sommaren, tacka regnet och åskan för det. Fler filmer blir det också, ikväll står Kung Fu Panda på schemat och längre fram väntar The Dark Knight.

Andra bloggar om: ,

Asteroidhot = nyhetstorka

Publicerad 2008-07-20 18:08:26 i Allmänt


När sensationstidningarna anser att det inte längre händer något av nyhetsvärde ute i världen plockar man mer än gärna fram gamla nyheter, kryddar dem, och publicerar dem som nya. Igår var det aftonbladet som ännu en gång kom med "nyheten" att asteroiden Apophis (2004 MN4) kan komma att ödelägga jorden fredagen den 13:e år 2036. Artikeln har den mindre smickrande titeln "28 år kvar - av jordelivet". Sanningen är att samma tidning skrev om samma asteroid för drygt ett år sedan och då var risken att den skulle träffa oss 1 på 38 000, nu har risken krymt till 1 på 45 000, så vari ligger nyhetsvärdet undrar jag?

Sen kan man ju tycka att det finns annat, som ligger nämre i tiden, som borde oroa oss snäppet mer. När vi ändå talar om undergång och slutet för mänskligheten menar jag... Varför inte det faktum att polarisarna smälter snabbare än någonsin och att nordpolen kan bli helt isfri redan denna sommar, något som inte har skett på mycket mycket länge. Att regnskogen i amazonas och u-världens matgrödor offras för att rika människor i I-världen ska kunna stilla sitt dåliga miljösamvete genom etanolbilar. Att Kina bygger två nya kolkraftverk denna vecka, nästa vecka, och veckan efter det?

Aftonbladet om Apophis 2008, Aftonbladet om Apophis 2007

Andra bloggar om: , , , , , ,

Do you want to believe?

Publicerad 2008-07-18 22:03:44 i Film

Om två veckor är det äntligen dags för premiären av den nya Arkiv X-filmen "I want to believe". Jag följde serien slaviskt när den gick på tv, så det ska bli sjukt kul att se dem igen efter så många år. Var på bio idag och såg Hancock, en hel ok film, men innan den började visades trailern till nya X-Files hela tre gånger, haha.Aftonbladet
www.xfiles.com

Andra bloggar om , ,

Dåren Axl och tv-spel

Publicerad 2008-07-15 10:38:30 i Musik

Axl Rose har tackat ja till att medverka i det nya spelet "Rock Band 2" med Guns N' Roses nya låt "Shackler's revenge". Ja, vad ska man säga. Låtar dyker det upp titt som tätt, men får vi se ett nytt album? Inte då. "Chinese Democracy" som det nya albumet ska heta är ungefär en evighet försenad och vem vet om det någonsin blir något av det. Själv hoppas jag att albumet, om det kommer ut, floppar totalt så att Axl gör det enda rätta och säljer rättigheterna till GN'R till de fd. bandmedlemmarna i Velvet Revolver som faktiskt visat att det går att läppa skivor och göra bra musik, något som Axl inte har lyckats med sen 90-talet.

Aftonbladet, SvD

S-V-Mp får 70 % om studenterna får bestämma.

Publicerad 2008-07-13 07:47:59 i Politik

Ordförandena för Vänsterns Studentförbund, S-studenter och Gröna studenter skriver idag en debattartikel i SvD där de skriver att studenterna runt om i landet sviker alliansen och att stödet för vänsterblocket är det högsta sedan 1968. Hela 70 % av studenterna uppges stödja antingen S, V eller Mp medans borgarna får nöja sig med endast 26 %. Glädjande men knappast förvånande med tanke på att alliansens löften om höjda studiemedel fortfarande lyser med sin frånvaro, slopandet av a-kassans studerandevillkor, de hårdare antagningskraven och annat som knappast gynnar en utbildning i allmänhetens tjänst. Regeringen gör sitt bästa för att göra högre utbildning till en ren klassfråga och ett privilegium för de välbeställda, förhoppningsvis straffar sig deras ojämlikhetspolitik i september 2010.SvD
Vägra vara tacksam

Läs även andra bloggar om , ,

Sommar, sol, regn och krigshets i DN

Publicerad 2008-07-11 19:48:47 i Politik

Sommaren rullar på för fullt, och precis som vanligt består denna årstid av en sjuk blandning mellan strålande solsken och ihållande spöregn. Själv har de senaste veckorna varit fullständigt uppochnedvända då jag för första gången i mitt liv har jobbat natt och därför sovit på dagarna. Går väl sisådär, men nu är det bara en helg kvar och sen jobbar jag dagtid istället. Yay! Har även återigen börjat springa så smått, men det är svårt att kombinera med nattarbete och åska/ösregn. Men hittils har jag lyckats parera in solstrålarna mellan skurarna ganska bra iaf.

Ute i världen mullrar det också, inte nödvändigtvis av åska, utan snarare krigsmuller. Ingen kan ha missat det som pågår mellan Iran på ena sidan och Israel och USA på andra sidan. DN gjorde idag sitt bästa för att ta ställning i fejden, pinsamt nog tar de ställning inte utifrån eget journalistiskt arbete, utan enbart baserat på uppgifterna/lögnerna(?) från USA och Israel. Precis som innan Irakkriget hör vi att Iran sannolikt är i färd med att producera kärnvapen och DN skriver även att Iran har konkreta planer på att utplåna Israel. Konkreta planer hade naturligtvis varit en världsnyhet, därför känns det mäkligt att enbart DN vet om detta, och bara nämner det i förbifarten. Sen är det ju så att USAs egna underättelsetjänst redan kommit fram till att kärnvapen inte finns med i bilden, att hotet är nonsens, men detta kan man lätt ignorera när oljan lockar. DN har redan bestämt sig för att det finns kärnvapen i Iran, "President Mahmoud Ahmadinejad är en labil antisemit med fingret på kärnvapenavtryckaren.", ganska tufft måste jag säga att lilla DN har bättre koll på Iran än självaste CIA. Samtidigt väljer DN att traditionsenligt blunda för de verkliga hoten mot världsfreden, krigsstaten USA och ockupationsstaten Israel, där finns det de facto kärnvapen, och en av dem har redan använt sig av sådana två gånger och hotat att göra det igen. Så var finns hotet egentligen?

DN, Jinge, Pissoffi

Läs även andra bloggar om , , , ,

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela