The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

De blåa avskaffar studentinflytandet

Publicerad 2009-02-25 17:14:11 i Allmänt

Idag presenterade regeringen sitt förslag om ett avskaffande av kårobligatoriet. Förslaget innehåller ett statligt bidrag på 105 kronor per student som ska täcka de förluster som kårerna kommer göra i och med avskaffandet. Kåravgiften i Växjö ligger på 240 kronor per student och termin, så det säger sig självt att de 105 kronorna inte kommer räcka långt. Utrednngen slog tidigare fast att stödet skulle behöva ligga på 310:- per student för att garantera studentinflytandet och för att rädda kårernas viktiga verksamhet, istället får nu studenterna en tredjedel av det. Resultatet av detta makabra förslag blir att studentinflytandet raseras samt att kårerna nu får lägga sin tid på jippon och andra sätt att värva medlemmar istället för att arbeta med det kårerna är till för: utbildningsbevakning, studentinflytande m.m. Leijonborgs prat om att studentinflytandet skulle stärkas med detta förslag var med andra ord inget annat är ordbajs. Det intressanta i frågan är att de försvarar detta med ornganisationsfriheten, att ingen ska tvingas in i en orgnaisation. Men istället tvingar man alla skattebetalare att betala för det statliga bidraget till studenterna, var finns logiken i det? Det vi ser nu är att utbildningskvalitet, inflytande och rättssäkerhet inte är några viktiga frågor för borgarna, tänk på det när du går till valurnorna nästa gång.

 

 DN, SvD, Aftonbladet, Smp2

 

Om: , , , ,

Kommentarer

Postat av: Nisse

Publicerad 2009-02-25 17:57:17

Jag tar bra mycket hellre rekryterings-jippon än den arrogans med vilken kårerna (t.ex. min) behandlar sina medlemmar idag.

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-02-25 19:28:57

Nisse. Jag är av åsikten att kåren är vad man gör den till. Den som väljer att inte engagera sig har avsagt sig rätten att klaga på verksamheten.

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-02-25 19:56:14

Kårerna är plantskolor för vänsterflum och tillflyksort för halvalkoholiserade evighetsstudenter.Jag kommer INTE sakna kårerna om otyget försvann.

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-02-25 20:03:23

Anonym: Vad baserar du det på? Låter bara som allmän bitterhet på något man inte vet något om.

Postat av: Ola Grimsholm

Publicerad 2009-02-25 21:07:51

Det här är en glädjens dag för alla oss som har kämpat mot kårobligatoriet sedan den nya regeringen intog Rosenbad. Nu infriar Leijonborg sitt vallöfte och det är mycket hedersvärt. Det är en bra modell med ett mindre statsbidrag precis som de politiska ungdomsförbunden får. Studentkårerna bedriver en viktigt verksamhet, men de måste fokusera mer på sina medlemmar och satsa på att marknadsföra sig bättre. Att studentinflytande skulle vara hotat p.g.a. att kårobligatoriet avskaffas är ju löjligt att påstå. Det kommer bara att ta nya vägar och nya organisationer får möjlighet att bedriva utbildningsbevakning.

Postat av: Fd kåraktiv

Publicerad 2009-02-25 22:28:52

Som fd kåraktiv kommer jag inte att sakna kåren en enda sekund! Du är fortfarande fri att vara med i din kår om du vill! Men alla vi som tröttnat slipper att tvingas med och det har vi rätt att slippa.Sedan ska du ha en sak klart för dig: kårerna kommer inte att gå med förlust på grund av detta. Det räknas inte som förlust att man inte kan tvinga andra att betala medlemsavgiften: det är snarare inkomstbortfall. Ett välförtjänat sånt.

Postat av: Bengt Held

Publicerad 2009-02-25 22:31:11

Studeninflytande = tvångsrekrytering enligt socialistisk retorikDet som jag tycker är så intressant är att studenkårerna är så bekymrade att de ska förlora mycket pengar. De tycks gissa att massor av studenter inte frivilligt vill vara med i deras föreningar. Trots det vill de att dessa studenter ska tvingas vara med många av dem är emot att avskaffa kårobligatoriet.Snacka om att de har dåligt självförtroende och inte tycks gissa att de ska kunna få så många studenter som medlemmar när det blir frivilligt. För det borde ju vara deras första reaktion för att förbättra sin ekonomiska situataion, att värva fler betalande medlemmar som tycker deras service är värd att betala för, inte att söka mer skattepengar.Bengt Held

Liberal

Postat av: Andreas

Publicerad 2009-02-26 00:11:36

Jag tillhör en kår som är väldigt mycket för kårobligatoriets avskaffande, även efter idag."Va?! Så kan ni ju inte säga?!"

Varför inte? De kåravgifter vi får är bara en sjundedel utav vår totala omsättning varje år.. och då räknar vi inte ens med de företag som vi äger.Ragga spons, se till att era föreningar är självförsörjande, var inte rädda för att gå plus då och då.Då kanske ni också börjar gå plus i miljonstorlekar.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela