The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Kuba har gått till val.

Publicerad 2008-01-20 23:42:39 i Allmänt

Idag gick kubanerna till val för att fylla nationalförsamlingens 614 platser. Denna ska den 24:e februari avgöra om Fidel ska sitta kvar som president eller inte. Kan bli mycket spännande.

Så vad är då Kuba, denna karibiens pärla med vackra stränder, cigarrer, rom och 50-talsbilar. Tyvärr kan man nte säga att Kuba är en demokrati. Det är ett faktum att demokratin fallerar på flera områden, särskilt om man ser på landet ur en väst-demokratis synvinkel. Men detta gör inte heller Kuba till en diktatur. Det är nämligen så här som debatten brukar se ut. Antingen står revolutionsromantiker och höjer Kuba till skyarna menandes att landet är det enda bland verkliga demokratier samtidigt som man blundar för de brister som landet verkligen har. Eller så spys det galla över allt vad revolution och Kuba heter menandes att revolutionen var ett fiasko från början till slut, Fidel är en diktator usch och fy!

Men någonstans tycker jag att det borde finnas en medelväg. En väg där man kan hylla revolutionen och dess faktiska framgångar samtidigt som man kritiserar de brister i demokratin som också finns. Det är ju som bekant aldrig svart eller vitt. Så vad är då problemet? Jo, problemet är bristen på en nyanserad rapportering från Kuba. Problemet är också en mot mittfåran likriktad politisk skara där samtliga riksdagspartier mer eller mindre i konsensus tagit ställning mot Kuba. Att borgarna kritiserar Kuba förvånar mig inte, så hade det varit även om Kuba var himlen på jorden där alla levde i socialistisk harmoni med varandra. Vad som förvånar mig, och gör mig minst sagt ledsen, är att även vänstern har riktat in sig mot den politiskt korrekta mitten och numera pekar mer på bristen på ett flerpartisystem än på förekomsten av stora och fria sociala rättigheter och ett ekologiskt hållbart samhälle. Vart gick det fel? Behöver det ena utesluta det andra? Vilka ska försvara de framgångar som de facto gjorts på Kuba om inte vänstern? Den mediala rapporteringen är skandalöst enkelriktad. Det enda som tas upp är det politiska systemet och bristen på demokrati. Absolut, jag håller med. Visst är det viktigt. MEN. Varför hör vi inget om CANF - Cuban American Foundation, Luis Posada Carilles, de fem fängslade kubanerna i USA eller om de verkningar som blockaden har haft på Kuba? Varför får vi aldrig se andra sidan av myntet. Varför hör vi inget om Operación Milagro där kubanska läkare kostnadsfritt låter människor i latinamerika få synen tillbaka? Varför hör vi inget om hur Kuba har lyckats bli det enda landet i världen med en ekologiskt hållbar utveckling? Varför kan inte vänstern ta till sig den bild av Kuba som latinamerikas vänster ser som ett föredöme, för det är väl knappast så att vänstern i latinamerika ser bristen på demokrati som ett föredöme, så vad finns där mer?

Kuba har mycket att arbeta med när det gäller demokrati. Landet har som sagt inget flerpartisystem och det är svårt för folk att komma med alternativ till kommunistpartiets politik. Men den demonisering som gäller idag är långt ifrån rättvis. Det kanske behövs en debatt i Sverige om demokrati över huvud taget? Är vårat system komplett där demokratin enbart blomstrar vart fjärde år i september? Däremellan ligger ju tyvärr debatten i dvala. Jag hoppas att vi snart kan lämna den politiskt korrekta mittfåran som inte gynnar någon och driva en radikal vänsterpolitik där vi utan att skämmas både kan försvara och kritisera Kuba.

Mainstreammedia: DN, SvD, SvD - sämsta ledaren på länge?

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2008-01-21 06:54:25

Fråga om"Castro har styrt Kuba enväldigt sedan 1959. Under den tiden har han lyckats placera landet i den internationella toppen vad gäller politiska fångar per capita och regimen satte så sent som i förra veckan tre unga svenskor i hus- arrest för att de demonstrerade för Kubas oskyldigt dömda och fängslade."
Varför räknar man Guantanamo fångarna?
Guantanamo ligger visserligen på Cuba men annekterad av USA, och där har Jänkarna fört över ett tusen fångar man plockat in från hela den muslimska världen.....
Det är de som inte får advokater och som saknas av sina anhöriga!
Borgarna och deras lakejer skall inte kasta sin skit på andra, fy borgarlakejer, fy!

Postat av: Marc

Publicerad 2008-01-21 19:07:23

Det finns mycket som är vinklad och dåligt förstådd om Kubas situation. Bara att landet har varit hotat för en invasion och utsatt för en handels och ekonomisk blocklad i snart 50 år är orsaker mer än tillräckliga för att ledarna där blir paronoia och ser fiender överall. Titta bara på USA, den attacken 11/9 hotar med att rasera rättsamhället där, och kuba har utsatt för hundraltals terrorist attacker.Egentligen är det en mirakel att förtrycker har alldrig nått de nivåerna som man ser på andra håll i Latinamerika och på annat håll. Inte ens i närheten. Men det pågår mycket intressant på den politiska planen där. Sedan ett år tillbaka diskuterar man i hela landet om de problem som finns och hur skulle man kunna gå vidare. Oc det gäller ekonomin, den politiska styret ( dock inte systemet), folkets deltagande,mm

Skickar också detta:

Kubas valsystem [redigera]
Kubas vallag föreskriver följande[11]:

Deltagande är allmänt, automatiskt och gratis för alla medborgare över 16 år.
Kandidaterna utses i sin valkrets av medborgarna där under ett offentligt möte. Kommunistpartiet är ingen valorganisation och får därför inte delta på något sätt.
Inga valkampanjer tillåts.
Valet är ett transparent förfarande. Valurnorna vaktas av barn och unga frivilliga. Urnorna förseglas offentligt och rösterna räknas offentligt. Nationell och utländsk media, diplomater, turister och alla andra som så önskar får övervaka valets alla delar.
Absolut majoritet krävs för att en kandidat ska väljas. Om ingen kandidat får minst 50% går de två kandidaterna med flest röster vidare till en andra valomgång.
Rösterna är fria, likvärdiga och hemliga. Alla kubanska medborgare har rätt att välja och att bli valda. Eftersom det inte finns politiska partier röstar man direkt på kandidat.
Alla representativa organ är valbara och förnybara.
Alla valda måste möta sina väljare och föredra vad de åstadkommit.
Alla valda kan när som helst få sitt mandat återkallat av sina väljare.
Nationalförsamlingen väljs för 5 år.
Valkretsarna består av mellan 10 000 och 20 000 medborgare.
Nationalförsamlingen utser regering och president. Presidenten är regeringens ordförande och statschef.
Nationalförsamlingen är statens högsta organ. Nationalförsamlingen delegerar den lagstiftande och verkställande makten till regeringen.
I lagstiftningen deltar många olika delar av samhället. Dels de folkvalda, högsta domstolen och åklagarmyndigheten, men också fackföreningar, studentorganisationer och kvinnoorganisationer. Medborgarna kan själva skapa en remissinstans genom att samla 10 000 i en organisation för detta ändamål.
Lagar röstas igenom med majoritetsval i nationalförsamlingen. Lagarna diskuteras normalt sett inte i plenum som i de flesta länder. Detta för att de folkvalda inte ska påverkas av varandra när de utövar den lagstiftande makten.
I alla val sedan 1976 har minst 95 % av medborgarna deltagit. Som minst har 94,98 % av rösterna godkänts.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela