The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Var det värt att strejka för 0,5%?

Publicerad 2008-05-28 19:51:49 i Politik

Nu är strejken över och summan av sex veckors strejk är en lägsta lön på 21100 kronor efter ett år i yrket, alltså samma nivå som vid första budet som blev starten för strejken. Inte undrapå att somliga känner sig lurade. Skillnaden mellan buden är tidpunkten för när lönen ska upp. Enligt SVT:s Rapport ligger det nya avtalet som helhet bara 0,5 % över det första budet som lades innan strejken. Vafan liksom? Var det värt att strejka för 0,5 %? Vem kommer ta Vårdförbundet och dess medlemmar på allvar nästa gång det gäller? Arbetsgivaren vet ju nu att de bara kan vänta ut Vårdförbundet nästa gång.

Det stora felet var, som det har sagts flera gånger innan, att Vårdförbundet redan från början gick ut med ett alldeles för lågt krav för att ha något att förhandla över. Med ett krav på 1700 i lönehöjning, och en lägsta lön på 22 000, finns det inte mycket till prutmån, det har vi ju sett nu. 

Frågan nu är inte hur många som kommer att lämna facket, utan snarare hur många som kommer att stanna kvar. Jag blir inte den som lämnar, men tyvärr är det många som inte vill se fördelerna med att vara med i facket, men det kan enbart facket själva klandras för.  

SvD, SvD2, AB, AB2, AB3DN, DN2

Läs även andra bloggar om , ,

Kommentarer

Postat av: Johanna

Publicerad 2008-05-28 20:25:38

Håller med! Är det fel att tro att om vi skickat ett par karlar till bordet för att förhandla så hade nog resultatet blivit ett annat? Att det var ett lamt krav och en lam strejk kan nog alla vi inom vården hålla med om. Resultatet blir bara att om exempelvis S:t Göran stänger sin akut, att SöS ökar på sin beredskap, för att det "inte ska drabba någon". Arbetsgivarna är de enda som vet vad de sysslar med och de gör det bra. Det som hade gjort någon skillnad (såhär i backspegeln) hade varit att stänga hela SöS e vecka. Det hade varit mycket intressant. Det nya avtalet betyder att en nyutexaminerad ssk:a fortfarande kan få nöja sig med 19.000 kr/mån, eftersom den lägstalönen 21.100 bara riktar sig till de som arbetat ett år... Men vad kan man vänta sig? Man ska nog bli sopgubbe eller slamsugare istället, där finns det pengar iallafall. För när jag kommer ut så kommer jag tjäna mindre än undersköterskorna. Hurra!!!

Postat av: Ante

Publicerad 2008-05-28 21:17:59

Jag har svårt att se sjuksköterskornas låga ingångslön, ärligt, 19000 i ingångslön är väl inte så jävla kasst, noll variation (antar jag) och därmed noll osäkerhet. Ing. har ofta högre ingångslön, men lite mer osäkerhet, även något års längre utb. Ekonomer däremot, kan knappast räkna med mer än 18000-20000 som ingångslön. En ekonom utb. är minst tre år, fyra eller fem år är knappast ovanligt... Utbildning betalar sig inte särskilt bra i sverige, och det är väl inte något nytt? Eller? Kanske skall vända på steken, och titta på undersköterskernas löner. Det är kanske så att de har för höga löner. Tipset är att öppna upp för privata alternativ, rucka på tvingade kollektiv avtal med löjligt höga lägsta löner och låta markanden styra mer. Det skulle kunna höja status och löner, inte bara för sjuksköterskor utan för all
utbildning.

Postat av: Eric Michelsen

Publicerad 2008-05-28 22:16:42

Tänk er ett scenario där Sverige säljer världens bästa vård globalt via privat företag. 70% av vården går på export och vinsterna finansierar resterande 30% för att ge Sveriges befolkning en fantastisk vård. Dessutom skapas en marknad mer flera arbetsgivare för att ge sjuksköterskor flera arbetsgivare att välja mellan

Postat av: surface

Publicerad 2008-05-28 23:30:43

Ante: Nu är ju inte en ekonom en del av den grundläggande trygghet välfärden i vårt land bygger på heller.

Det är ju just det, lön efter ansvar. Vårdpersonalen ansvarar för människors liv, bör inte det speglas i lönen?

Postat av: blö

Publicerad 2008-06-14 00:18:02

men om jag ansvarar för börsens datorer, som en dag kraschar för att jag var bakis en dag. som till följd gjorde att människor tog sitt liv för att de förlorade sina pengar.



Borde inte jag ha ett högre ingångslön då heller?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela