The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Beväpnad beredskapspolis, vad blir nästa steg?

Publicerad 2008-11-08 11:43:15 i Allmänt

Regeringen vill nu utöka möjligheterna att sätta in beredskapspolisen, ett gäng på 1500 personer med en femveckors utbildning i lättare polisarbete. Till skillnad från förut vill nu regeringen att dessa halvpoliser ska få fulla befogenheter och i vissa fall även få bära vapen. Det talas bland annat om nästa år då Sverige är ordförandeland i EU och då det krävs extra bevakning av möten och väntade demonstrationer. De naturliga frågan blir således, vad blir nästa steg? Om det bara krävs fem veckors utbildning för att beväpnad få hålla ordning på gator och torg, varför inte sätta in militären, som har betydligt längre utbildning än så?

 

Efter Gudrun-stormen sattes några beredskapspoliser in här i Kronobergs län vilka gjorde att bra jobb, utan att för den sakens skulle vara beväpnade, så bör det förbli. Låt polisen sköta sitt arbate själva.

 

 DN2

 

Andra om: ,

Kommentarer

Postat av: Micke

Publicerad 2008-11-08 12:22:17

Dessa halvpoliser har redan, i tjänst, samma befogenheter och skyldigheter som en vanlig polis.

Beredskapspoliserna kommer inte att vara beväpnade med vapen under EU mötena såvida det inte finns allvarlig hotbild. Nej beredskapspoliserna kommer inte att upprätthålla ordning på våra gator och torg. Nej militären får inte enligt grundlagen användas mot civila.

Ja beredskapspoliserna gjorde ett jäkla bra jobb under stormen Gudrun med tanke på att de gjorde 228 ingripande som inte skulle blivit gjorda annars.



I Storbritannien finns det sedan mer än 140 år en civil polisstyrka som heter Special Constables. Det är en organisation som har blivit en naturlig del av det brittiska samhället. Avståndet mellan medborgare och polis har minskat och man utnyttjar det intresse och den vilja att stödja samhället som finns hos medborgarna. Utbildningen och utrustningen som Special Constables har är likvärdig med beredskapspolisens. Även om det finns en avgörande skillnad avseende ersättning och anställningsförhållande anser vi att en sådan modell skulle kunna var till gagn även för svenska förhållanden. Special Constables används med framgång som extra resurs i samband med större evenemang, trafikuppgifter och andra polisiära uppdrag. De ses inte som en ersättning för yrkespoliser utan som ett komplement. Resultatet är en större polisiär närvaro och ökad trygghet för medborgarna.



Det brittiska rättsamhället har inte kollapsat eller urholkats som Polisförbundet varnar för skulle ske om beredskapspolisen kommer till användning.

Postat av: Johnny

Publicerad 2008-11-09 10:17:31

Du, om jag jobbar som en sån där beredskapspolis och en kriminell åker förbi, så oavsett avsikt så är det i dessa kretsar en merit att ha "pluggat en snut".

Tror nog dessa individer, precis som du, inte ser skillnaden mellan en vanlig polis och dessa "halvpoliser", dom skjuter ändå.

Att då stå helt försvarslös är nog inget vidare alternativ.

Om du tycker detta är en bra idé kan du ju ställa dig själv där, för jag skulle då aldrig göra det.

Men det är lätt att spy ut åsikter om sånt man själv aldrig skulle befatta sig med, eller hur ;)

Postat av: Avlo

Publicerad 2008-11-09 10:38:36

Johnny.

Du, med tanke på alla de tillfällen då poliser glömt allt vad våldstrappa och sunt förnuft heter, trots sin stabila polisutbildning på två år, så tycker jag inte att det är märkligt att det känns olustigt med beväpnade människor med enbart fem veckors utbildning. Du har aldrig funderat på hur dessa kommer att reagera i en stressig situation? Om "riktiga" poliser kastade sten och sköt skarpt i Göteborg 2001, vad kommer då hända nästa gång när femveckors-polisen står där?

Postat av: Johnny

Publicerad 2008-11-09 12:03:28

Avlo, tror nog att du besvarade din eget påstående.



Förstå att poliser, precis som beredskapspoliserna är också vanliga människor som reagerar som människor gör, det kan ingen utbildning i världen förändra.

Vad man kan göra är att kontrollera intaget till utbildningarna, med det är ju en heltr annan diskution.



Poängen är att utbildningen är tillräcklig för uppgiften, varför skall en beredskapspolis lära sig husransakningar eller att ta fingeravtryck mm, det är ju situationer som aldrig någonsin kommer att uppstå för den yrkesgruppen.

Beradskapspolisen får samma, just det ja, samma bapenutbildning som den vanliga polisen, samt även konfikthantering.

Det som kan halta är ju det juridiska i den övriga polishanteringen, men det är ju nånting som en beredskapspolis aldrig kommer i kontakt med.



Sedan anser jag självklart att det är bättre med "vanliga poliser", men som läget och ekonomin är nu så är situationen som den är och vi kan bara göra det bästa av av det vi har

Postat av: Nisse

Publicerad 2008-11-13 03:07:21

http://www.youtube.com/watch?v=J1relwCoiUE&NR=1



Motsvarande till beredskapspolisen i andra länder.



http://www.politireserven.org/



pageid=34%2C49028&dad=portal&schema=PORTAL&articles2mode=aboutod&articles2articleGroupName=Politireserven%2520Hovedside&navigation3mode=shortcuts1&navigation4mode=shortcuts1&articles5mode=aboutCategoryod&article" rel="nofollow">http://www.politi.no/portal/page?pageid=34,49028&dad=portal&schema=PORTAL&articles2mode=aboutod&articles2articleGroupName=Politireserven%20Hovedside&navigation3mode=shortcuts1&navigation4mode=shortcuts1&articles5mode=aboutCategoryod&article



http://www.homeoffice.gov.uk/police/recruitment/specials/



constable.html" rel="nofollow">http://www.metpolicecareers.co.uk/specialconstable.html



Det funkar i andra länder.

Postat av: Svullo

Publicerad 2008-11-28 19:08:25

Jag känner både poliser och beredskapspoliser väl och kan bara säga att det är inte utbuildningen osm gör det, utan människan, hur han e funtad... Och i vissa fall skulle jag hellre bli gripen av någon av mina beredskapspolis-vänner än några av dom som är vanlig polis!

Postat av: K.Klang

Publicerad 2008-12-10 03:48:05

Jag har följt "diskussionen" om beredskapspolisens för- och nackdelar kors och tvärs på webben, och allt kan sammanfattas okunskap. D.v.s. en massa folk hävdra saker de inte vet något om, och tycker en massa utan baskunskaper att backa upp det med.

Låt oss ta det från början:

Beredskapspolisen är redan detta ett förvirrande begrepp - det fanns tidigare en "vanlig" beredskapspolis. Senare inrättades en "särskild beredskapspolis". Jag vet inte om/när den gamla skrotades - fanns parallellt ett tag. Idag pratar man om beredskapspolisen, men avser den särskilda, som genom en ny (-08)förordning fått lite ny karaktär - bl.a. krävs inte längre fullgjord värnplikt för att antas.

Vi som rekryterades till den särskilda beredskapspolisen för 8 - 10 år sen valdes ut med tanke på militär spetskompetens (ofta gamla jägarsoldater = klarar extrema påfrestningar, stresståliga och vana att hålla huvudet kallt + att alla var 30+ familjefäder = lugna typer = utmärkt polismaterial). Avsikten var att skapa en styrka som kunde sättas in mot (ryska)sabotageförband i ett skymningsläge (innan kriget börjar får bara polis använda våld - därför blå uniform). På köpet fick man extra poliser att använda vid t.ex naturkatastrofer, stora olyckor som kräver stora avspärrningar etc. Det är mycket snack om vapen på webben. Det är ett laddat :) område, förstås, och retar många icke vapenvana. Nej, vi fick inte samma utbildning som polisen - av det enkla skälet att vi inte hade sig sauer. Vår vapenträning grundades i regel på vår upp till 15 månader långa träning från försvaret, vilket betydde att vi i många fall var skickligare skyttar än våra polisbefäl - på våra invanda vapen.

Idag ser det annorlunda ut - de militära vapnen är trots allt opraktiska ute i samhället. Eftersom hotbilden officiellt reviderats och naturkatastroferna inte står i kö, så har man länge velat kunna dra nytta av en existerande, mycket väl fungerande, organisation, vid andra polisiära insatser, där polisens ordinarie folk inte räcker till - långa omfattande kommenderingar. Av detta skäl ombeväpnar man till Sig. Ett mycket "snällare" vapen. Obeväpnat är inget alternativ - vi utsätts för samma risker som vanlig polis. Det finns inget i förordningen om exakt vilka arbeten vi skall utföra. Det går inte att säga att vi aldrig kommer att göra det och det. Vi måste - även om det inte är ursprungsplanen - vara beredda att möta alla möjliga och omöjliga situationer och hot - vi styr inte över händelseutvecklingen. Man stoppar ett fordon och vet inte vad som väntar - det är lika för alla poliser - "låtsas" eller yrkes - ingen utsätter sig för det obeväpnad. Slutligen - alla beredskappoliser leds av mycket erfarna yrkespoliser (gruppchefer). Man jobbar i tighta grupper. Dessa poliser har gett oss högsta betyg och förtroende, så varför delar av polikåren räds beredskapspoliser är ett mysterium - fast,det är klart - okunskap, som sagt.

Postat av: K.Klang

Publicerad 2008-12-10 03:55:36

...glömde en central kommentar...

Beredskapspolisen har alltid haft fulla polisbefogenheter, och har alltid varit beväpnad. I regel med tyngre vapen än vanlig polis (däremot har man inte alltid släpat med vapnen ut bland folk).

Det är inget nytt.

Det nya är att rikspolisstyrelsen själv ska få bestämma när beredskapspolisen ska jobba - tidigare krävdes regeringsbeslut (som en vanlig mobilisering vid krig).

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela