The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Medeltida folkpartist och omskärelse

Publicerad 2009-08-04 17:31:17 i Allmänt

Birgitta Rydberg, landstingsråd för Folkpartiet, skriver idag i SvD om att hon inte vill låta småpojkar omskäras av klåpare. Det låter ju vettigt, vem vill inte det? Saken är bara den att det är en folkpartist som skriver, så oftast stannar man inte vid en klok åsikt, utan precis som denna gång kommer man istället med en fullkomligt galen lösning på problemet. Rydberg vill nämligen att landstingen får stå för könsstympningen så att den lilla huden knipsas bort på rätt sätt av utbildad personal.

 

"Det som sker idag är att ett antal pojkar omskärs av outbildade personer under omständigheter som innebär risker för allvarliga infektioner och andra skador. I enlighet med barnkonventionen bör vi med- verka till att detta inte sker genom att landstingen mot självkostnad hjälper föräldrarna att få ingreppet utfört på ett medicinskt säkert sätt." 

 

Det var ju snällt att hon tänker på de små barnen, hon hänvisar dessutom till barnkonventionen (!) när hon argumenterar för omskärelse i landstingets regi. Hon har dock glömt barnets vilja i sammanhanget. Att barnet utan att ha blivit tillfrågat och utan chans att säga sitt blir omskuret är något som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle, oavsett religiösa eller andra skäl. Men hon kanske resonerar likadant kring barnaga? Det finns ju föräldrar som trots gällande förbud och med bibeln i handen slår sina barn, kanske landstinget kan upplåta lokaler där detta kan ske under säkra och kontrollerade former? Låta sakkunnig instruera föräldrarna i hur man slår på bäst sätt utan att barnet far illa? Bara en tanke. 

 

Nej. Religiösa absurditeter är inget som ska tvingas på någon, i synnerhet inte barn. Folk får omskära sig bäst de vill, det har jag ingen som helst åsikt om. Men personen i fråga ska vara myndig och ha valt det själv, punkt. 

 

Rydberg: "Omskärelse har funnits i tusentals år och sker i hela världen. Att tro att man som läkare kan hindra detta för att man saknar egen insikt i denna sedvänja är naivt."

 

Skulle vi med det argumentet tillåta allt som funnits länge och som sker i andra delar av världen hade jag flyttat härifrån direkt utan att blinka.

 

Om: , , ,

Kommentarer

Postat av: Camilla Grepe

Publicerad 2009-08-07 17:22:44

"Medeltida folkpartist", den var bra!

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-08-11 22:48:27Omskärelse är roten till allt ont!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela