The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Tänk om regeringen kunde lyssna på de sakkunniga...

Publicerad 2009-02-18 21:15:43 i Politik

Samma sak gång efter gång, regeringen ödslar krut på något som bevisligen inte fungerar. Senast skrev jag om regeringens utspel om att det ska bli lättare att utvisa folk trots att vissa länder visat att det inte riktigt fungerar som det är tänkt. Idag står det återigen att läsa om försvaret och regeringens planer på att helt och hållet skrota värnplikten till förmån för ett yrkesförsvar. I samma artikel uttalar sig ett antal kunniga i ämnet från olika länder som samtliga varnar Sverige från att välja den vägen. En brittisk försvarschef jämför finlands värnpliktssytem med englands yrkesförsvar och menar att finlands soldater är bättre: "Förklaringen är inte att finnarna i gemen är bättre än engelsmännen, utan att de som värvas till yrkessoldater inte har så många alternativ. Det är kanske inte de allra fiffigaste och slugaste som värvas".

 

Det ligger mycket i det och jag har nämnt det i tidigare inlägg i ämnet. I ett värnpliktssystem kan försvarsmakten plocka ut de personer som de själva anser vara mest lämpliga, ett yrkesförsvar får däremot istället förlita sig på att vettiga människor självmant söker sig till försvaret. Inte sällan handlar det om stöveltrampande våldsromantiker med skumma intentioner eller utsatta människor som inte ser en annan utväg i livet än att tjäna kronan och bli kanonmat. Jag vet inte riktigt om det är något eftersträvansvärt... Ska man nödvändigtvis ha ett väpnat försvar av landet så måste det nödvändigtvis bestå av folket och vara en spegel av det samhälle som ska försvaras, en djup folklig förankring med andra ord. Något som omöjligt går att uppnå med ett yrkesförsvar. 

 

Tänk om regeringen kunde lyssna på de som har erfarenheten och vet vad de talar om för en gång skull istället för att så envist och naivt följa sin sjuka ideologi.

 

-------

 

Dagens andra stolpskott är naturvårdsverket som vill se jakt på varg. "Vi tror att det finns ett utrymme för jakt. Men det är mycket begränsat. Stammen är liten och den är hårt inavlad." Hur går det ihop? Minns kungens utspel i höstas, vågar naturvårdsverket inte gå emot kungen tro?

 

SvD2, DN, AB

 

Om: , , , , ,

Kommentarer

Postat av: John Weatherman

Publicerad 2009-02-19 01:59:36

Kungen är en jävla idiot och Naturverkets uttalande är jävla idiotiskt.

Postat av: Johan

Publicerad 2009-02-19 03:45:19

Jakt på varg är inget problem ur natursynvinkel. För ett par decennier sedan fanns knappt någon varg i Sverige. Svenska ekosystemet klarar sig alldeles utmärkt utan varg. Det inte heller så att Sverige är någon sorts vargreservat som behövs för vargens överlevnad. Tvärtom. Det kryllar av vargar som lever gott på de enorma vidderna i Sibirien och i Kanada. Där kan de leva som vargar ska leva, utan att inavlas och trängas med människor överallt. Sverige behöver inte någon en liten inavlad trofévargstam, och den globala vargpopulationen behöver definitivt inte Sverige.

Postat av: Hans

Publicerad 2009-02-19 10:10:48

Sverige behöver inte den egoistiska version av människa som kallar sig för naturvårdare (läs:jägare) vars enda syfte är att endast tillåta vilt som de kan jaga själva och ve den som inkräktar på denna rätt. Det är ok med vilt så länge vi får bestämma vad som finns, typ. Och sen hävda någon slags arvsrätt till att ha monopol på jakt.

Postat av: Sara

Publicerad 2009-02-20 19:28:50

Älska Kungen. Han är så gullig och allmänt borta. ett föredöme för oss alla som visar på att ingen behöver vara perfekt :P..

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela