The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Kårobligatoriet

Publicerad 2009-01-23 16:10:17 i Allmänt

Är precis hemkommen från ett möte med kårobligatoriegruppen, en grupp hos Studentkåren i Växjö som samlas för att diskutera kårens framtid med allt vad det kommer att innebära om kårobligatoriet försvinner.

 

Växjö Universitet kommer som bekant att slås ihop med Högskolan i Kalmar första januari 2010 och därmed bilda Linnéuniversitetet. I dagsläget finns det en studentkår på varje ort och båda kommer därför att behöva ta ställning till hur de i framtiden ska bedriva kårverksamheten och garantera studentinflytandet på det nya universitetet. Olika förslag finns givetvis, antingen att vi fortsätter som två kårer inom samma universitet, att vi slås ihop till en kår, att vi slås ihop till en kår med en underorganisation på respektive ort osv. Det kan tyckas som en enkel fråga att ta tag i. Men till saken hör först att den nuvarande ledningen för universitetet uttryckt en vilja om att enbart se en kår i framtiden, och då kårerna hos universitetet måste ansöka om kårstatus orsakar detta ett problem redan från början. Om det nu bara blir en kår så dyker istället organisatoriska problem upp som exempelvis på vilken ort kåren ska finnas rent fysiskt, på vilket sätt val ska ske till kårens olika instanser som kårstyrelse och kårfullmäktige osv.

Om vi istället blir två kårer är då frågan vilken kår studenterna ska tillhöra, hur kommunikationen mellan kårerna ska ske, vilka som ska representera en eventuell övre instans ovanför de respektive kårerna etc. Till saken hör också det faktiska geografiska avståndet mellan Växjö och Kalmar, som även om Linnéunoversitetets ledning vill att vi ska bortse från det som se projektet en en enhet, ändå blir ett rejält organisatoriskt problem om vi beslutar oss för att bli en gemensam kår. Men, inte nog med det... Som tidigare nämnt är frågan om kårobligatoriet mycket viktig i sammanhanget. Den 10:e mars kommer en proposition från regeringen om ett eventuellt avskaffande av det nuvarande kårobligatoriet. Om det blir så att obligatoriet avkaffas och kårerna väljer att fortsätta vara två kårer inom samma universitet uppstår plötsligt en konkurrenssituation mellan de respektive kårerna som båda istället får kämpa för att ragga medlemmar och därmed säkra ekonomin istället för att göra det kåren är menad att göra. 

 

Problem med andra ord, men det löser sig alltid på nåt sätt. Det roliga i sammanhanget är att jag sedan i onsdags numera sitter i valberedningen för kåren och därför ska komma med förslag på bland annat nytt presidium. Om de bara visste vilka uppgifter de har att ta tag i det kommande året... 

 

Andra om: , , , ,

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-01-24 12:19:44

Men det behöver inte vara en konkurrenssituation om man knyter medlemskapet till studieort ffs ;)

Postat av: Sara

Publicerad 2009-01-26 15:46:06

Shit vad mycket av min tankeverksamhet som gått åt till den här kårsituationen och fusionshelvetet. Men visst är det problematiskt alltihopa.



Jag vill i hjärtat ha två kårer av någon anledning, men kommer nog propagera för en kår med starka underorganisationer på vardera campus just för att slippa konkurrensen mellan orterna. Visst går det att knyta det till studieort, men samtidigt så är verksamheten på de olika orterna totalt olika och då är frågan om de tär rätt att stänga ute växjöstudenter från kalmarverksamheter..



Det går att vända på det hit och dit.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela