The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Dagens erbjudande: Kriga för olja och få Nobels fredspris!

Publicerad 2009-10-09 13:25:42 i Allmänt

Idag tillkännagavs årets pristagare av Nobels fredspris. Priset ska, enligt det testamente som Alfred Nobel lämnade efter sig gå till den person "som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser." Men priset gick, hör och häpna, till USA:s president Barack Obama. Fredspriskommitén säger att Obama "tänt hopp om en bättre framtid" och att han därför är värd detta pris. Vad vet jag, men jag trodde att fredspriset gavs till någon som på något sätt bidragit till fred i världen. Men med tanke på att Irak och Afghanistan numera ligger i ruiner efter USA:s pågående krig så hamnar Barack Obama ganska långt ner på min lista bland lämpliga kandidater.

 

Förre norske statsministern Thorbjørn Jagland: "Nobelkommittén har genom sitt 108-åriga arbete hela tiden stått för samma värderingar som den nuvarande amerikanska presidenten står för". Jasså, om nu Nobelkommittén tycker att ockupationer och krig för olja är en bra idé så borde fredspriset skrotas omedelbart och pengarna läggas på något mer konstruktivt. Men tyvärr har vi sett likadana stolpskott förr. 1973 fick Henry Kissinger Nobels fredspris, det vill säga samma år som Chiles president Salvador Allende störtades och ersattes av en diktatur som varade i 17 långa år. För den som inte vet regisserades det hela av bland andra just Kissinger.

 

Men idag fick då Obama priset, gratulerar. Men jag undrar just vad afghaner, irakier och palestinier har att säga om detta.

 

Media: Dn 2 3, Svd 2 3 4, AB 2 3 4

 

Om: , , ,

Kommentarer

Postat av: Kapten

Publicerad 2009-10-09 13:42:19

Alltså, jag är själv kritisk till valet att ge Obama fredspriset. Men kom igen, Afganistan i ruiner pga USA? Kan du något om nutidshistoria eller? Fast jag gissar att du tycker det var bättre innan i Afganistan. Jag menar, varför ska kvinnor få gå i skolan, män få raka sig och folk slippa bli fastkedjade i 4-hjulsdrivna bilar och slitna i stycken på fotbollsplanen i Kabul? Nä, ta ut all internationell personal och låt talibanerna ta över igen. Då blir det mindre lidande för folket.

Postat av: Peter

Publicerad 2009-10-09 14:08:33

Ja visst är det sjukt... börjar tyvärr tycka att man borde upphöra med detta skitpris. Det går bara till höga höns med tummar upp i arlset, snarare än de människor som dagligen sliter bland gräsrötterna och riskerar sina liv. Fan right livlihood är så mycket mer intressant

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-10-09 14:18:23

Kapten: Var har jag skrivit att det var bättre i Afghanistan innan USA bombade landet sönder och samman? Jag förstår inte varför ett ont alltid måste ersättas med något annat lika ont, för du kan ju knappast mena att afghanerna lever lyckliga i frihet efter alla dessa år av krig. Du kanske tycker att bomber och ockupation är ett vinnande koncept, trots att historien så många gånger har visat oss motsatsen. Man kanske skulle ta och testa något annat recept någon gång, eller vad säger du? Det är ju trots allt inget annat än en skendemokrati som införts i Afghanistan, och de styrande är lika goda kålsupare som de alltid varit, och som du säkert vet kom de till makten genom valfusk. Men så länge de dansar efter USA:s pipa och är generösa med oljan så är väl allting frid och fröjd, det är ju det som räknas i den här världen.Afghanerna behöver all hjälp de kan få, men bomber och ockupationer har de fått nog av för länge sedan.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela