The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting

Publicerad 2008-08-30 16:34:46 i Allmänt

...är ju som bekant 42, det vet åtminstone den som läst Douglas Adams fantastiska och absurda trilogi i fem delar, Liftarens Guide till Galaxen. Idag skriver Aftonbladet att arbetet med partikelacceleratorn LHC, Large Hadron Collider, snart drar igång och att denna ska ge svar på just dessa frågor: "Maskinen som ska ge svar på universums gåtor", tyckte det var lite kul bara. 


Hur som helst är det ett mycket spännande projekt som med lite tur kan ge oss bättre svar på frågorna om exempelvis antimateria och mörk materia. Anläggningen har kostat hela 30 miljarder kronor, och aftonbladet frågar läsarna om det behövs större satsningar på projekt som dessa eller om pengarna kan användas till bättre saker. Ja, det kanske man kan tycka, att det finns vettigare saker att lägga miljarder på. Men då kan vi börja med att ta från de områden som verkligen inte tillför mänskligheten något, typ militärindustrin, EU, FRA... 


Inte helt oväntat finns det tokar i USA som är av en annan åsikt: "Det enorma experimentet väcker dock inte bara entusiasm. I USA finns det en organisation som på fullt allvar tror att LHC ska skapa ett jättelikt svart hål som innebär slutet för hela jorden. De har till och med gått till domstol i ett försök att fördröja starten." 

Den som är förvånad räck upp en hand.


Aftonbladet


Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer

Postat av: Key

Publicerad 2008-08-30 18:08:51

Jaa! Den där organisationen kanske vet att det ska dras fram en motorväg just där jorden ligger :-)

Postat av: Gary

Publicerad 2008-09-28 16:44:01

Jag har hittills inte sett någon bloggare som förstått riskerna med LHC.

T om fysikerna erkänner att riskerna finns!

T ex erkänner t om CERN att svarta hål kan bildas i LHC, men dessa förväntas att förångas omedelbart via Hawkingstrålningen. Problemet är bara att Hawkingstrålningen endast är en obekräftad hypotes. Ingen vet om någon sådan överhuvudtaget existerar! Och vad tror du händer om hålet bildas och inte försvinner???

Sen finns det andra faror, främst strangelets.

Informera dig lite.

Intervju med kritisk kärnfysiker:

u87dRmkZE&feature=related" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=8u87dRmkZE&feature=related

info från kritikerna:

risks.php" rel="nofollow">http://www.lhcdefense.org/lhcrisks.phpKritikerna har ett antal beräkningar och argument som CERN ej kunnat dementera!

ALLA vet att det finns en risk med LHC. CERN tycker den är värd att ta.

Med den insatsen vi pratar om får det måste risken vara 0, och det är den INTE!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela