The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Avlo i Mellanostern - Jerusalem

Publicerad 2010-10-22 21:58:32 i Resor

Shalom,

Sist jag skrev var jag i Wadi Musa (Petra) och skulle vidare till Wadi Rum. Sa blev det ocksa. Jag tog en tvadagarstur ute i Wadi Rums oken for att se den fantastiska natur som finns dar. Tro mig, en oken behover inte vara sa "oken" som det later. Wadi Rum var fantastiskt. Jag delade bil med hollandarna som jag berattat om forut samt ett par fran Hongkong. Mycket trevlig var det om an fruktansvart skumpigt och skakigt under hela resan. Vi sag vackra vyer, haftiga bergsformationer och fick mojligheten att klattra upp pa en stir sanddyna vilket ar betydligt svarare an vad det kanske ser ut att vara. Tre steg framat, tva bakat... Efter turen, som bland annat inneholl en punktering och dackbyte i oknen pa mindre an 20 minuter, blev vi lamnade i lagret som bestod av en serie talt och matplats. Dar blev vi serverade en fantastisk middag som det stackars guiden fixat helt sjalv pa nagot satt. Middagen var verkligen enorm. Visst, vi hade betalat bra pengar for att aka ut dit, men den middagen hade jag inte vantat mig, Skont att inte ga och lagga sig hungrig iaf. Den efterfoljande kvallen var magisk. De enda elektriska ljusen man sag var ficklamporna som vissa i gruppen hade med sig, annars var oknen stor, mork och respektingivande. Manen lyste dock klart vilket skapade en annu haftigare stamning pa platsen, den lyste sa klart att den t.om. kastade skuggor pa marken mitt i natten, ratt haftigt. Senare pa natten, strax innan gryningen hade manen forsvunnit och lamnat efter sig en sjukt fin stjarnhimmel som man bara ser pa stallen som denna dar inget annat ljus stor. Att jag fick se stjarnhimlen far jag dock tacka mitt lattskramda jag for. Jag vaknade namligen vid fyratiden av att jag horde nagon form av djur skrika och ha sig utanfor taltet samt att nagonting (sakert nagot stort och elakt odjur) var precis utanfor taltduken och forsokte ta sig in. Hmm... Skratta inte at mig, men nyvaken och vettskramd sticker jag i alla fall ut ficklampan och ser absolut ingenting, Saklart. Hor bara att det blaser ordenltigt vilket jag i ett mer rationellt stadium hade forstatt varit orsaken till det konstiga ljudet utanfor taltduken. Nar jag sen kryper tillbaka ner i badden sa ar jag mer eller mindre klarvaken i det becksvarta morkret och den stora tysta oknen, inte latt att sova da vetni. Somnade efter en stund i alla fall och sov sa dar gott som man bara kan gora i ett talt. Haha. Hur som helst, pa morgonen efter far jag i alla fall hora att det var tva sma katter som brakat pa natten och att det var det jag hade hort, inte nagon manniskoslukande tiger med andra ord.

Efter frukosten pa morgonen kors vi in till samhallet dar vi sedan tar en bil till kustorten Aqaba. Aqaba ar en semesterort dit saval jordanier och turister aker for att njuta av solen och vattnet. Det var det vi gjorde i alla fall, jag och hollandarna. I tva dagar har vi solat och badat, och inte nog med det, jag har snorklat for forsta gangen nagonsin. Sjukt haftig kansla i det kristallklara vattnet. Later som en klyscha men det var verkligen som att simma i ett akvarium bland alla haftiga och fargglada fiskar. Sag en drakfisk bland annat, helt otroligt. Inte nog med det... det hander mycket lustigt pa en resa som denna. Andra dagen aker vi ut till ett hotell i utkanten av stan dar man for en summa pengar far nyttja stranden och den tillhorande poolen. Sagt och gjort, vi tar bussen dit och blir sedan avslappta vid nagot som ser ut som en vagsparr. Vi ser fragande ut men de visar tydligt att vi ska in dar. Pa kullarna vid sidan av vagen ser vi vakttorn och vid vagsparren blir vi mottagna av tva soldater som ber oss visa pass. Hmm.. allt ar dock som det ska och det visar sig att hotellet tydligen ar granne med nagon form av marinbas, darav alla vapen ute i den annars sa fina strandidyllen. Hur som helst, efter att jag snorklat lite moter jag ett svenskt par som jag pratar med en stund. Efter ett tag visar det sig att gubben ar journalist pa en av vara stora kvallstidningar och fragar om jag vill bli intervjuad om Aqaba och om resan i Jordanien. Lustigt, men varfor inte. Sa han tar nagra kort pa mig med snorkel och intervjuar mig sedan om min resa. Ovantat!

Det var de senaste tre dagarnas historia. Sa hur hamnade jag da i Jerusalem undrar ni sakert nu... Undrar detsamma sjalv faktiskt. Maste drabbats av tillfallig sinnesforvirring, psykos eller annan form av dimma for att utsatta mig for den pers det innebar att korsa gransen till Israel. Detta var ju inte riktigt planerat fran borjan heller. Det visade sig namligen att Jordanien ar ett lilleputtland som man inte behover tva hela veckor for att resa igenom vilket jag hade planerat fran borjan, sa nu sitter med en vecka over som jag inte riktigt hade tankt. Darfor tog jag beslutet att utoka resan fran tre till fem lander (+Israel och Palestina).

Att kombinera resor till arablander med Israel ar inte alltid det lattaste. Om jag hade akt at andra hallet och borjat med Israel for att sedan ta Syrien sa hade jag helt enkelt fastnat vid gransen och inte blivit inslappt i Syrien, helt och hallet pa grund av den israeliska stampeln. Detsamma hade gallt Libanon och nagra fler lander. Gor man istallet som jag har gjort nu sa kommer man inte i landet, men inte utan strul och fragor. Detta hande idag. Jag akte till gransen och fixade utstampeln fran Jordanien utan problem innan jag gick over till den israeliska sidan. Pa vagen dit ser man stora staket pa vardera sida vagen med skyltar som varnar for minor (!), vakttorn och sist men inte minst valpumpade Belgian Blue-vakter med solglasogon och automatvapen. Blev stoppad av just en sadan da jag tydligen gick lite for fort, kanske stirrade for mycket eller nagot annat. Hur som helst, han tyckte jag skulle sta stilla i nagra sekunder innan jag kunde ga vidare till sakerhetskontrollen. Bast att lyda i ett sadant lage. Val framme vid kontrollen sa rontgas alla vaskor, varav min lilla vaska rontgas flera ganger och plockas sedan ur utan nagon utforligare forklaring. De sag nagot, men jag har ingen aning vad. Jag fick fragan om vad jag skulle gora i landet, hur lange jag skulle stanna och varfor jag i hela friden akt till Syrien av alla lander. Jag svarade korrekt pa alla fragor och fick sedan ga vidare till nasta utfragning. Passkontrollen.

- Efternamn?

- Varfor kommer du hit?

- Ar det forsta gangen?

- Hur lange ska du stanna?

- Har du fixat boende?

- Varfor akte du till Syrien?

Da jag varit i Syrien sa ville de gora en extra "security check" pa mig, vad det nu innebar. De beholl passet och hanvisade mig till en bank vid sidan om dar det redan satt ett gang olyckliga sjalar som ocksa haft oturen att semestra i Mordor innan de kom till Israel. Efter en mycket lang stund blev jag framropad till luckan dar jag ytterligare en gang fick forklara mina fredliga intentioner, telefonnummer, email, min bakgrund, mitt jobb, "var morsans fasters brorsa bor".. typ. Tillbaka till looserbanken for ytterligare en lang stund av vantan. Efter ett tag blir jag inkallad till kontoret istallet dar jag far fragan om jag pratat med nagon i Israel de senaste dagarna. Jag svarar att jag ringde hotellet dagen innan och da fragar de varfor jag valde just det hotellet. Hade god lust att svara att det var min "uncle" Osama som tipsat om hotellet da vi satt och blandade krut over en kopp te kvallen innan. Men nej, jag sa som det var att jag hade hittat hotellet i guideboken helt enkelt. Jag vet inte om det var medvetet fran deras sida, men pa nagot satt kande jag att de redan visste att jag ring till Israel och pratat med nagon... Lustig kansla. Efter ytterliagre en lang stunbd fick jag till slut mitt pass med stampel och allt. De fragade faktiskt om jag ville ha stampeln pa ett separat papper, men da jag varken ska till Libanon eller Syrien igen den narmsta tiden sa tyckte jag det kunde vara kul att fa den i passet. Sa blev det.

En taxiresa senare och vantan vid bussterminalen satt jag i alla fall pa bussen pa vag till Jerusalem. Coolt. Inte lika coolt var det faktum att jag sag soldater vart jag an tittade, soldater med vapen dessutom trots att flertalet sag ut som att de var pa vag hem for ledighet. Olustigt. Precis innan vi anlande Jerusalen fick jag dessutom syn pa apartheidmuren som separerar israelerna fran palestinierna, den ska jag se pa lite narmare imorn da jag aker till Betlehem pa vastbanken. Mer info kommer med andra ord. Han dock ta en runda i gamla stan innan det blev allt for morkt och sag bland annat klagomuren som sakert alla kanner till. Har dock svart att vanja mig vid att se soldater i full stridsmundering i vart och varannat gatuhorn...

Jag stannar over helgen och sen vantar... Egypten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela