The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Att äta en klon

Publicerad 2008-01-17 11:38:33 i Allmänt

...kan snart vara verklighet. Detta eftersom EU nu har öppnat för möjligheten att börja sälja klonat kött. Jordbruksministern säger som tur är Nej än så länge, men det kommer knappast hindra klonat EU-kött från att säljas i svenska butiker. Känns olustigt att människan så totalt börjat leka med naturens mest grundläggande delar. Vi vet ju vad genmodifieringen har lett till. Så vad kommer, för att vara ett exempel, hända med det naturliga urvalet då vi äter samma djur om och om igen? Leder inte detta till en utarmning av den naturliga variationen till slut? På vilket sätt gangar detta naturen och miljön? Jag är mycket skeptisk. Jag trode ändå att människan började lära sig att vår bisarra konsumtion inte längre håller. När vi sedan börjat klona djuren för att på så sätt kunna utöka konsumtionen så är vi verkligen inne på fel spår.

Man kanske ska övergå till att bara äta fallfrukt...

Läs om klonat kött här och här.

Kommentarer

Postat av: bug

Publicerad 2008-01-17 14:30:21

Nu blev jag nyfiken. Vad har egentligen genmanipuleringen lett till ? Och nej, det naturliga urvalet kommer inte att påverkas, helt enkelt därför att något sådant förekommer inte i jordbruket, tvärtom är allt jordbruk ett sätt att kringgå naturligt urval och minska genetisk variation (det kallas avel förresten). Förresten kostar det enorma pengar att klona ett djur, så den enda märkning som kommer att behövas är prislappen...

Postat av: Alvaro

Publicerad 2008-01-17 14:59:27

Bug:

Vad genmanipulationen har lett till? Bland annat påverkas den biologiska mångfalden av att man besprutar sina plantage betydligt mer och tar död på allt förutom den genomodifierade plantan, till följd av att denna har gjorts resistent mot den aktuella herbiciden. Detta i sin tur påverkar det djurliv som normalt sett livnär sig på ogräset och detta går sedan vidare i hela ekosystemet. Så förutom att det tar död på en massa växter och djur, ökar antalet gifter i naturen genom besprutning och tränger undan andra arter som inte får tillfälle att växa till sig, så är det fullständigt ofarligt.

Vad kloningen kommer att leda till återstår att se.

Postat av: John

Publicerad 2008-01-17 19:56:46

Om jag skulle bli köttfärs så skulle jag absolut uppskatta att man klonade mig först, och använde det klonade köttet till färsen.

Postat av: Björn Nilsson

Publicerad 2008-01-21 09:42:19

John, eftersom kloningen gäller kropp men inte själ kommer ditt medvetande att försvinna i köttkvarnen och din klon får bygga upp sitt eget själsliv, kunskaper och intellektuella egenheter. Och det kan ju bli helt annorlunda än vad du skulle gilla.

Vad det gäller genmanipulation så håller naturen på med det själv hela tiden, och olika djuruppfödare gör det också. Raser, och ibland arter, korsas och hybrider uppstår. I de flesta fall tar det stopp där, men någon gång blir det en lyckad variant som kan leva vidare och skapa ny avkomma. Det knepiga med dagens genvetenskap är att man ibland för ihop saker som i naturen aldrig skulle kunna korsa sig, som fisk och träd för att få fram köldhärdigare träd. De där hybriderna är i de flesta fall ofarliga eftersom de inte klarar sig ute i den hårda naturen, men det finns alltid möjligheten att forskarna släpper loss någon livsform som dessvärre är alldeles för bra på att överleva och som blir ett rejält plågoris.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela