All heder åt Greenpeace
Idag åkte Greenpeace till havs för att lägga ut trålhinder i Kattegatt. Det aktuella området skyddades redan 2003 av myndigheterna men sedan dess har inte mycket hänt. Fisket har fortsatt och ett flertal fiskarter är rödlistade till följd av det oansvariga fisket. Idag gick därför Greenpeace, efter att ha fått tillstånd av både länsstyrelsen och miljödomstolen, till handling och dumpade 38 stenblock vägandes mellan 500 kg och tre ton. Totalt ska 180 block läggas ut för att förhindra den destruktiva trålningen. Tidigare har man också lagt ut över 300 block utanför Tyskland.
Aftonbladet: "Professorn i marinekologi vid Göteborgs Universitet, Sussie Baden anser att trålhindren borde lagts ut av myndigheterna redan när området skyddades 2003. Stenarna skadar enligt henne inte bottenmiljön.
– Här finns flera rödlistade arter. En enda trålning tar bort dem direkt, och gör i praktiken en öken av botten. Den hämtar sig inte på flera år. Bottentrålning är något av det mest destruktiva fiskeredskap som finns"
Givetvis finns folk som klagar och lustigt nog finns Fiskeriverket, Sveriges fiskares riskförbund och självaste jordbruksministern Eskil Erlandsson bland dem. Erlandsson menar att aktionen äventyrar sveriges samarbete med Danmark då aktionen bryter mot dansk lag och flera danska fartyg fiskar i svenska vatten där stenarna nu dumpas. Hur han resonerar vidare förstår jag inte, men han tog sig i alla fall tid att skriva ett argt inlägg på DN Debatt där han desperat försöker stoppa Greenpeace. Somliga fiskare är rädda för att nät och redskap ska förstöras av granitblocken, men om så sker så måste ju det betyda att de använder sig av metoder som antingen är destruktiva eller olagliga? Området är ju som bekant skyddat sen tidigare.
Jag är som alltid svag för den civila olydnad som Greenpeace har som arbetsredskap. Dagens aktion skadar ingen, förutom någon eventuell platt fisk (rödspätta?), men är mycket effektiv mot bottentrålningen. Mer sånt tack!
Om: Greenpeace, Bottentrålning, Miljöförstöring, Utfiskning