The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Har Israel ens ett existensberättigande?

Publicerad 2009-01-11 15:12:46 i Politik

Jag blir verkligen inte klok på det som sker. Läste precis att man jämnat en mödravårdsklinik finansierad av Svenska kyrkan med marken. Det var inte på något sätt en missil som kommit på villovägar utan först bombades stället från luften, sedan gick man på det med fler missiler från marken. 

 

Därför undrar jag nu, har Israel ens ett existensberättigande? Sydafrika under apartheid hade inte det med sin rasistiska politik, lika lite som Tysklands system under nazismen var berättigat att existera. Israels numera allt mer sadistiska och perversa attacker på allt vad humanitära instanser, ambulanser och liknande heter borde göra saken klar. Israel under sin nuvarande statsform har inget existensberättigande, punkt slut. Det handlar inte om judarna, judendomen eller antisemitism, inte på något sätt. Vad det handlar om är en statsapparat byggd på idén om en stat - ett folk - en religion, byggd på en rasistisk ideologi som vi nu ser frukten av. En sådan statsbildning borde rimligtvis inte ha något existensberättigande i det vi försöker kalla en civiliserad värld.

 

Så tragiskt.

 

Aftonbladet2,DN234,Svd2

Bloggat: Motbilder, Anarkia, Jinge

 

Andra om: , ,

Kommentarer

Postat av: svensk

Publicerad 2009-01-11 15:22:30

Svar på frågan: när de håller på så här, NEJ!

Postat av: eriande

Publicerad 2009-01-11 15:32:05

Israel har både rätt att existera och försvara sig!



Vad lever du i för verklighet om du tror Israel

besiningslöst anfaller civila?



Postat av: KarlOskar

Publicerad 2009-01-11 15:47:58

Staten Israel är en av det internationella samfundet sedan åratal erkänd stat och har samma existenberättigande som t ex. Sverige.

Ansvaret för staten Israels försvar av sitt terroritorium och sina medborgare har dess folkvalda regering.



Om den arabiska folkgrupppen som bor i Gazaområdet tillåter terroristiska raketattacker under flera år och samtidigt skyddar de terrorister som utför dessa, kan det ha allvarliga konsekvenser för den befolkningen. Det är det vi ser idag.

Hamas bär ansvaret för de dödade och skadade civila i Gaza.



Precis som Tysklands regering under andra världskriget var ansvarig för de civila som dog under de allierade bombräderna mot Tysklands större städer.



Det är enkelt och logiskt.

Postat av: Jonas

Publicerad 2009-01-11 15:56:03

Nej, allt fler börjar inse att en sekulariserad demokratisk enstatslösning vore enda tänkbara lösningen. Israel i sin nuvarande form har INTE existensberättigande.

Postat av: Gay

Publicerad 2009-01-11 16:53:03

Är det rätt att annan Nation har rätten att existera då? Kom inte med dumma kommentarer, bara för att en svenskt ägd mottagning har attackerats, hade du brytt dej annars? Du kanske tycker att det är bättre om terrorister tar över?

Postat av: momme

Publicerad 2009-01-11 17:24:58

-----------------

-----------------

-----------------



/ Avlo

Postat av: Nizze

Publicerad 2009-01-11 17:27:51

Tag reda på varför har Hamas hade vapenlager och terrorcentral i denna byggnad?



Är det någon som vet varför?



Jo för att locka Israel att skapa civila offer eller orsaka förstörelse av civila byggnader!!

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 17:31:19

islamofober och antisemiter göre sig icke besvär, om det ni skriver bryter mot lagen kommer det helt enkelt inte att publiceras. Punkt.

Postat av: Johnny

Publicerad 2009-01-11 17:57:14

Om denna klinik har blivit attackerad så fanns det givetvis en anledning till det. Hamas använder regelbundet civila inrättningar som plats för sina attacker mot Israel, eller just nu som plats för motattacker mot Israeliska soldater i gaza.



Denna klinik blir i och med detta ett legitimt mål. Det är inte svårare än så.



Förstår du inte vad du läser i tidningarna när du ser rapporter om hamas sätt att utnyttja just skolor, sjukhus, ambulanser och bostadshus som plats för militära attacker?



Förstår du verkligen inte vad det är du läser, eller struntar du bara i det?

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 18:11:52

Johnny. Om jag så lägger ett gevär i famnen på en bebis så är det ju givetvis inte ett legitimt mål för Israel. Är det kanske Du som inte förstår vad det är du läser när ockupationsmakten Israel systematiskt förtrycker en hel folkgrupp och bryter mot så gott som samtliga punkter i folkrätten? ...eller struntar du bara i det? Europa borde ha lärt sig av sin mörka historia, men icket. Nu sker det igen. Förr var det bolsjeviker och judar, nu är det terrorister och muslimer. Grattis världen.

Postat av: Johnny

Publicerad 2009-01-11 19:37:45

Avalo,



Men nu är det ju inte fråga om något gevär i famnen på en bebis.



På vilket sätt förtrycker Israel en hel folkgrupp?



Om jag inte minns fel så var det ett flertal personer som hade flaggor och vimplar med hakkors på demonstrationen i sympati med hamas och palestina igår - apropå mörk historia.



Du skrev att Israel bryter "mot samtliga punkter i folkrätten". Det håller jag inte med om. Jag ser inte några som helst uppenbara brott mot folkrätten. Utan tvekan har det skett incidenter under den pågående militäraktionen som inte i sig går att försvara, men dessa har begåtts i misstag. Sådant sker i krig.



Du blandar ihop det faktum att människor dör under krig, samt orsaken till kriget. Var du lika högljudd under de åtta år då hamas dagligen attackerade civila Israeliska samhällen?



Hamas har under åtta år attackerat civila Israeliska samhällen. Detta är självklart oacceptabelt, och resultatet ser du nu.



Hamas har en programförklaring som tydligt deklarerar deras mål. Målen är att döda eller fördriva alla Judar ifrån Israel.



Är det en organisation som du anser det är rätt att försvara? Deras tydligt uttryckta mål och agerande för att uppnå dom är om något ett brott mot folkrätten.

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 20:12:04

Johnny: Nej, visst är det inte fråga om något gevär i famnen på en bebis. Men jämförelsen kändes relevant då du tyckte det var fullt febogat att attackera såväl ambulanser som fältsjukhus och andra hjälpinstanser, utan att Israel på något sätt kan bevisa att det där har funnits Hamasmän. Däri ligger Israels systematiska brott mot folkrätten, att så metodiskt rikta in sig på civila mål, trots att FN med flera åtskilliga gånger sagt att där inte funnits några personer från Hamas. Ytterligare ett brott mot folkrätten är det faktum att Israel använt sig av fosforgranater, något som de gladeligen erkände under kriget mot Libanon. Behöver du fler exempel?



Angående Hamas kan man tycka vad man vill om dem. Själv har jag inte mycket till övers för dem, MEN, faktum kvarstår att de har folkrättsligt stöd att göra motstånd mot ockupationsmakten som i detta fall är Israel. Du kan inte komma ifrån det faktum.



Varför kan man sen inte vara saklig i debatten. Varför skulle jag tycka att Hamas raketer mot civila var Ok bara för att jag kritiserar Israels mycket smutsiga krigsföring? Det enda jag säger är att de har all rätt i världen att göra motstånd mot ockupationsmakten, men givetvis är det inte bra att de riktar in sig på civila. Sedan är det ju också så att det blir något löjligt att jämföra Hamas raketer, som i vissa fall kan jämförans med avancerade fyrverkerier, med Israels moderna krigsmakt. Runt 20 israeler har dött i raketangrepp de senaste åren, hur många palestinier har inte dött under samma tid, 900 pers på bara 15 dagar? Inte för att jag tycker det känns rätt att räkna antalet kroppar, men det visar en hel del om styrkeförhållandena. Du tycker att raketerna är oacceptabla, men inte Israels ockupation eller pågående folkmord. Hur hänger det ihop?



Så länge Palestina är ockuperat kommer situationen att bestå, däri har du grundproblemet. När Israel drar sig tillbaka till sina faktiska gränser, ställer sin mur på sitt eget territorium och låter palestinierna själva bestämma över sitt luftrum, sin kust, sina gränser, vattentillgångar och sin el så kan vi diskutera paletiniernas kampmetoder. Men fram till dess ligger bollen helt och hållet hos Israel.

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-11 20:15:36

Avlo, nu har jag börjat läsa din blogg dagligen oxå!

Dina tankar är precis likadana som mina....har funderat ganska länge på nu varför Israel får existera medan "den andra staten"/Palestina får allt mindre att rå om (och de de får är insprängt av bosättningar).

Vad sägs om att gränserna borde gå tillbaka till 1948 års??

Det som ju faktiskt blev ett beslut på i FN och som sedan Israel ej vill aceptera.

Johnny: På svaret hur Israel förtrycker en hel folkgrupp så bifogar jag lite fakta.

" Israel såsom en ockupationsmakt förtrycker det palestinska folket, bryter mot folkrätten, FN:s förklaring om mänskliga rättigheter och Fjärde Genèvekonventionen. Israel ignorerar dessutom Haagdomstolens beslut från juli 2004 om att den mur som de bygger på Västbanken är olaglig och omedelbart måste rivas. "

Räcker inte det?

De i Gaza (och Hamas) försöker få sin rätt till ett land med "fria" gränser, vatten, el, arbetstillfällen, sjukvård, mm.

Just nu (läs innan kriget bröt ut) så hade de ett lanområde att befinna sig på, men som styrdes på Israels villkor.

Öppna ögonen!

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 20:19:22

Johnny: Angående hakkorsen. Man behöver inte vara kärnfysiker för att förstå att hakkorsen inte är menade som en symbol för judeutrotning, snarare en jämförelse mellan två numera likartade samhällsystem... Om du kollar närmare på bilderna med hakkorsen så förstår du vad jag menar, det är inget "vanligt" hakkors det handlar om. Visst, det kanske är ett olyckligt val av symbol. Men man behöver inte göra sig dummare än vad man är och säga att demonstranterna har nazisympatier, då det i själva verket är precis tvärt om.

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 20:22:23

Curre: Trevligt med en daglig läsare! Får försöka uppdatera sidan lite oftare med andra ord. :-)

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-11 20:30:00

Jepp :-)

Tipsar fn mina nära o kära om din sida.

Det du skriver om i denna fråga känns helt rätt.

Hoppas fler får upp ögonen för denna slakt.

Det måste få ett slut snart och människorna som lever där en dräglig tillvaro.



Keep the fingers writing!



Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 20:34:02

Curre, Tackar tackar!

Postat av: Johnny

Publicerad 2009-01-11 20:43:48

"utan att Israel på något sätt kan bevisa att det där har funnits Hamasmän."



Israel har en YouTube-sida där du kan se hamas använda civila inrättningar. Det finns som jag tidigare nämnt hur mycket mediamateriel som helst på webben där du kan se hamas utnyttja ambulanser mm.



"är det faktum att Israel använt sig av fosforgranater"



Jag är också kritisk till användande av dessa vapen.



"Det enda jag säger är att de har all rätt i världen att göra motstånd mot ockupationsmakten"



Gaza har inte varit ockuperat sedan 2005.



"men givetvis är det inte bra att de riktar in sig på civila"



Är inte detta dubbelmoral? Alla dina inlägg handlar ju om det du kallar Israels smutsiga krigföring mot civila, men när det kommer till hamas medvetna attacker mot civila så skriver du endast att det inte är bra.



Eh?



Ser du inte själv hur du skriver och uttrycker dig? Du ser i praktiken mellan fingrarna med hamas attacker mot civila. Det är helt vansinning med tanke på dit fördömande av det du påstår är Israels attacker mot civila. Hela militäroperationen som Israel undertar syftar ju just till att skydda sina civila mot åtta år av attacker ifrån hamas.



"avancerade fyrverkerier"



Du skulle nog må bra av att åka till Sderot och uppleva dessa fyrverkerier.



"men det visar en hel del om styrkeförhållandena"



Korrekt, Israel är starkt, så varför inte bara sluta anfall Israels civila då hamas agenda om Judars utrotning ändå aldrig kommer lyckas.



"Du tycker att raketerna är oacceptabla, men inte Israels ockupation eller pågående folkmord"



Jag tycker inte att raketerna är oacceptable, dom är oacceptabla enligt alla världens humanitära organisationer. Och som jag tidigare skrivit så sker inget folkmord ifrån Israels sida.



"Så länge Palestina är ockuperat kommer situationen att bestå"



Gaza är inte ockuperat, Israel lämnade gaza 2005 just av den anledningen att palestinierna skulle kunna skapa sin stat. Svaret blev istället ökade attacker.



"När Israel drar sig tillbaka till sina faktiska gränser"



Israel är i allt väsentligt innanför de gränser som definierades 1947. "Muren" som finns mellan Israel och delar av västbanken är huvudsakligen ett staket. Egentlig mur är det endast till några procent av den totala sträckan. Gränserna mellan Israel och västbanken är omstridda, och orsaken till att dom är omstridda är arabernas krig dom startade dagen efter att Israel utropade sig som en nation 1948, i enlighet med omröstning i Förenta Nationerna 1947. Araberna däremot vägrade accdeptera Förenata Nationernas beslut, utan svarade istället med ett krig mot Israel.



"Men fram till dess ligger bollen helt och hållet hos Israel"



Vägra ta ansvar och resultatet blir precis det vi nu ser, nämligen att Israel tvingas göra det istället.

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-11 21:13:57

Johhny: Det är svårt att diskutera med någon som påstår att svart är vitt ocg att dag är natt, samt fabulerar om saker som bevisligen är osanna. Hur kan en åtta meter hög mur vara ett "staket"? Hur kan de delar som består av höga stålstängsel benämnas som "staket"? Hur kan de delar som består av taggtråd och avancerade övervakningssystem sägas vara ett "staket"? Själva muren må vara en liten del av hela sträckningen, men likt väl är det en åtta meter hög mur som får Berlinmuren att blekna. Varför kan du inte erkänna det?



Hur förhåller du sig till det faktum att Israels egna högsta domstol sagt att "staketet" inte får förhindra rörligheten på palestinskt territorium, men att detta bevisligen har ignorerats? Har du någon uppfattning alls om hur livet på västbanken ser ut? Domstolen i Haag har fastslagit att en del av ditt sk. "staket" står på palestisnk mark och måste rivas, detta har inte skett. Angående om Palestina är ockuperat eller inte så vet du mycket väl att Palestina är fullständigt isolerat från omvärlden, Israel kontrollerar så gott som samtliga inpassager. Israel kontrollerar dessutom palestinskt luftrum, palestisk kust, palestinska vattentillgångar samt elförsörjning. Israel har makten att inte släppa in hjälpleveranser till Palestina. Vad kallar du detta om inte en faktisk ockupation? Eller varför inte nämna de israeliska bosättarna på palestinskt territorium, vad är detta menar du? Hur ska palestinierna kunna bygga en egen stat när verkligheten ser ut som den gör? Hur ska palestinierna kunna skapa en egen stat då Västbanken numera består av från varandra isolerade öar, inringade av ditt sk. "staket", eller varför inte nämna de motorvägar som palestinierna själva inte får beträda? Förklara det för mig är du snäll.

Postat av: Tobbe

Publicerad 2009-01-11 21:22:10

Israelerna borde vara tacksamma för att staten finns.Om det inte vore för WW2 så skulle dom fortfarande inte ha en egen stat.Tror sjutton det när USA öst in pengar till israelerna att hamas blir galna.Tänk er själva om ett annat land skulle dela itu sverige o säga att det är vårat här kommer ni inte mer o bestämma. Sorgligt att det måste var så här världen över men religoner är viktigare än o ta hand om varandra

Postat av: Curre

Publicerad 2009-01-12 16:37:10

Johnny, Johnny, Johnny....

...vilken planet lever du på?

Inte undra på att det är krig i världen, eftersom fler med dig verkar tolka verkligheten på ditt sätt.

Du frågar Avlo "hur du skriver och uttrycker det"?

Hur står det till med din uppfattning??

Besök gärna "http://www.redcross.se/", där finns det mycke matnyttig fakta. Men de kanske också "ljuger"....eller???

Läs och begrunda....återkom sedan med återkoppling.

Stackars människor som "försöker" leva i Gaza.

Jag har ivarjefall förökt dra mitt strå till stacken och skänkt en stor summa pengar till Gaza (och deras ambulanser)! Känns s..t bra!!



Håller även med Tobbe!

Solklart att Israel ockuperar mark. Det finns det ju oxå FN resultioner som säger så. (Men de kanske Johnny kan förklara med "tryckfelsnisse" hos hela FN organet)! ...?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela