The Life of Avlo

En röntgensjuksköterskas tankar om livet, universum och allting.

Samma apartheid då som nu, samma folkmord då som nu.

Publicerad 2009-01-04 18:51:49 i Allmänt

Andreas Malm, utrikesredaktör för tidningen Arbetaren, har idag en mycket läsvärd artikel på Newsmill som vänder uppochner på den annars så brunliberala rapporteringen från massakern och rensningen som precis nu pågår i Gaza. Kanske något märkliga kopplingar till Iran och Sovjet, men i högsta grad tänkvärda. Malm beskriver mycket ingående hur situationen är att betrakta som inget annat än just ett folkmord.

 

 

Hur omvärlden kan låta detta ske är bortom min förståelse, Har vi inte lärt oss någonting om vad människor är kapabla till efter det som hände under andra världskriget? Lärde vi oss inget alls av Sydafrikas apartheid? Är omvärlden verkligen så naiv att den tror att de som en gång varit offer, alltid är offer och aldrig skulle vilja någon annan människa något ont. Man tror nästan det efter de uttalanden som gjorts: Talmannen för EU:s ordförandeland Tjeckien sa när markinvasionen inleddes, "Detta steg är en defensiv, inte en offensiv operation". Vår egen utrikesminister, Bildt, klämde ur sig följande perversa mening där han grät ut över de israeliska soldaternas utsatta situation "Det är lätt att köra in stridsvagnar i Gaza, men vad gör man när de stackars skrämda soldaterna sitter inne i sina stridsvagnar mitt inne i hatiska människomassor i detta jättelika flyktingläger. Inget gott kan komma ut ur det." Ja, stackars soldater. Att tvingas in bland en massa vilda, ociviliserade araber, det kan inte vara lätt. Herregud, vem är det som förtrycker vem egentligen. Man blir så bedrövad av att människor kan behandlas på ett sådant sätt, att människor efter 60 år av etnisk rensning, fortfarande kan resonera utifrån ett perspektiv där båda parterna är jämbördiga och att det hela handlar om gammalt hederligt groll. 

 

 

AB2,DN1234,SvD12345

 

Bloggat: Stockholmsvänstern

 

Andra om: , , , , ,

Kommentarer

Postat av: Shady

Publicerad 2009-01-05 10:48:49

Lite fånigt att jämföra Israel med nazisterna. Nazisterna startade ett av av de största krigen i världen där över 60 miljoner människor dödades. Israel har senaste åren dödat ett par tusen. Och det är som svar på terrorister som dödar oskyldiga människor. Sett ur internationell synvinkel, så är det en rätt liten siffra. Så det tycks vara folks indoktrinerade hat mot Israel som står i fokus, inte omtanke om palestinier eller människor överlag. Och med tanke på hur förföljda judar varit, så tycker jag man ska ta sig en funderare på om engagemanget mot Israel verkligen är så sunt.

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-05 12:03:41

Shady: Så det faktum att judar har varit förföljda under stora dela av historien ska göra dem förskonade från all form av kritik för all framtid? Jag tycker inte det. Dessutom handlar denna diskussion inte om judar över lag, utan om Israels politik som många judar i resten av världen inte heller har mycket till övers för. Det är viktigt att komma ihåg. Det är ett återkommande problem att de som kritiserar Israel ständigt blir beskyllda för att vara antisemiter. Jämförelserna med 30-talets Tyskland och apartheids Sydafrika är i högsta grad relevanta då det även i detta fall handlar om ett systematiskt och institutionaliserat förtryck av en människogrupp, i detta fall Palestinier.

Postat av: Nicklas Eriksson

Publicerad 2009-01-05 16:11:02

Shady, det är skitsamma hur många som dödats. Israel kan utan tvekan jämföras med de som gjorde lampskärmar av deras fäders skinn, eftersom det är syftet som räknas, och Israels syfte är att utradera palestinierna.

Postat av: livelev

Publicerad 2009-01-05 16:35:41

Shady - Vad är det för hat mot Israel du pratar om? Här pratar vi om HANDLINGAR. Att först fördriva folk, sedan ockupera den mark där deras flyktingläger ligger, mura in det, vägra släppa in humanitär hjälp och till sist bomba det sönder och samman. Det är nästan exakt vad de tyska nazisterna gjorde med europas judar.



Hamas är idioter. JA. Men det är palestiniernas sak att göra sig av med dem. Det kallas demokrati.

Postat av: johnsy

Publicerad 2009-01-05 16:50:16

palestinierna då? som gömmer sig i civila kläder och använder civila kvinnor och barn som skydd. som gömmer sig i och skjuter missiler från civila byggnader och moskeer. som spränger sig själva och oskyldiga i luften... finns ingen kritik mot dessa fega kräk?

Postat av: Avlo

Publicerad 2009-01-05 17:05:58

Johnsy: Seriöst, vem har INTE kritiserat Hamas? Men det är fortfarande Israel som är den "demokratiska" ockupationsmakten med en reguljär armé, och därför dem som har det största ansvaret i frågan. Israeler är för övrigt också duktiga på att fösa civila framför sig när de går in i palestinska områden, det finns det många vittnesmål på.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Avlo

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela