En stor dag för EU - en nattsvart dag för demokratin.
Då var det klart. EU krävde rättning i ledet, propagandaapparaten blev enorm och ingen kunde vänta sig något annat än ett Ja i Irlands folkomröstning om Lissabonfördraget. Tråkigt för EU bara att Irland redan ett år tidigare hade röstat om saken och sagt Nej till EU:s nya grundlag. Men ack så fel det blev, Irland röstade fel! Det går inte för sig i det stora demokrati- och frihetsprojektet som kallas EU. Där är det en linje som gäller, EU-linjen, att vara kritisk finns inte på kartan. Så efter ett antal undantag och garantier, fick då Irland en ny möjlighet att denna gången rösta rätt.
Så blev det också. Irland röstade Ja och nu är alla glada och nöjda. Lissabonfördraget som skulle ha rivits och gjorts om redan efter första gången ett medlemsland sa Nej, är nu mer aktuellt än någonsin igen. Såväl moderater som socialdemokrater välkomnar detta och säger att det är en stor dag för EU, friheten och demokratin. Halleluja.
Men jag undrar jag. I själva verket har EU skjutit sig själv i foten gällande begreppet demokrati. Hur ska folk nu motiveras att gå och rösta i nationella eller EU-parlamentsval då de som säger att "min-röst-spelar-ändå-ingen-roll-då-politiker-ändå-gör-som-de-själva-vill-för-att-få-sin-vilja-igenom" fått gott om vatten på sin kvarn? Hur ska man göra med det redan skamfilade ryktet för EU som gör att valdeltagandet till parlamentet redan är pinsamt lågt? Inte nog med att vissa länder inte ens får möjligheten att rösta om saken, de som väl gör det och röstar Nej tvingas på olika sätt att rösta igen. Demokrati anno 2009.
Tyvärr visste vi ju alla detta redan, att EU inte är ett demokratiprojekt. Därför känns det också mer än olustigt att Vänsterpartiets ordförande, Lars Ohly, gått ut och öppnat för ett slopande av utträdeskravet. Ett krav som borde vara mer aktuellt än någonsin en dag som denna då folkstyret så tydligt satts på undantag i EU:s namn. Vänsterpartiet borde istället utnyttja sin ställning som det enda EU-kritiska alternativet i riksdagen, men det blir svårt om utträdeskravet slopas.
Men ok. Irlands folk har talat och resultatet får accepteras, precis som det borde ha gjorts första gången. Jag är inte den som kräver en ny omröstning bara för att jag inte gillar resultatet.
Om: EU, Irland, Demokrati, Lissabonfördraget, Vänsterpartiet
Media: AB 2, DN 2 3 4, SvD 2 3 4
Något som för övrigt också satts på undandtag är bloggen här då min vardag för tillfället går åt för att jobba och leta lägenhet på Stockholms dystra bostadsmarknad.
Ledig lägenhet någon?